FOLLOW US: facebook twitter

Πρόταση για επιδοτούμενη σεισμική θωράκιση 

Ημερομηνία: 10-04-2024 | Συντάκτης:

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρ. Γεωργακόπουλος, αναλύει τα τρία στάδια του προγράμματος σεισμικού ελέγχου και προτείνει λύσεις για τα ιδιωτικά κτίρια

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με στόχο την αντισεισμική θωράκιση των δημοσίων κτιρίων της Ηλείας μέσα στην επόμενη τριετίας ξεκινά σύντομα το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου δημοσίων κτιρίων, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και με φορέα υλοποίησης το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

Όπως εξήγησε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηλείας του ΤΕΕ, Χρήστος Γεωργακόπουλος, σε πρώτη φάση θα γίνει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος στα δημόσια κτίρια, ο οποίος προβλέπει την αρχική εκτίμηση του βαθμού σεισμικής επικινδυνότητας και την ιεράρχηση των κτιρίων με βάση τη σπουδαιότητά τους, με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσηλευτικές μονάδες.

Θα ακολουθήσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, στο πλαίσιο του οποίου θα εκπονηθούν μελέτες στατικής επάρκειας για τα πιο επίφοβα κτίρια, όπως αυτά θα έχουν καταγραφεί στη λίστα του πρωτοβάθμιου ελέγχου, για να γίνει η αποτίμηση της αντοχής τους στα σεισμικά φαινόμενα.

Το τελευταίο στάδιο προβλέπει τον τριτοβάθμιο σεισμικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει τις προτάσεις επέμβασης στα κτίρια που χρήζουν επισκευής και ενίσχυσης.

Το άτυπο χρονοδιάγραμμα προσδιορίζει την ολοκλήρωση όλων των βαθμών σεισμικού ελέγχου σε βάθος τριετίας.

Αναγκαία η επιδότηση και της σεισμικής θωράκισης

Επ’ ευκαιρία της έναρξης του προγράμματος σεισμικής θωράκισης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, επανέφερε την πρόταση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας για την επιδότηση της σεισμικής θωράκισης των ιδιωτικών κτιρίων, στα πρότυπα της επιδότησης της ενεργειακής θωράκισης.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος, είναι αναγκαία η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος ελέγχου και ενισχύσεων των ιδιωτικών οικοδομών σ’ όλη τη χώρα  με προτεραιότητα στις σεισμογενείς περιοχές, κατά τα πρότυπα του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Μέσω του προγράμματος αυτού θα επιδοτείται με επιλέξιμες δαπάνες ο έλεγχος και η ενίσχυση των κατασκευών, κυρίως όσων έχουν ανεγερθεί πριν από το 1985, δηλαδή με βάση τον παλιότερο αντισεισμικό κανονισμό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot