FOLLOW US: facebook twitter

Πρώτα θωράκιση, μετά καθαρισμός στις εκβολές του Αλφειού

-«Διασώθηκε» από τη διάλυση και ενεργοποιήθηκε η σύμβαση με το ΕΜΠ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την αντιπλημμυρική θωράκιση των εκβολών του Αλφειού βραχυπρόθεσμα και τον καθαρισμό της θάλασσας στο ίδιο σημείο μακροπρόθεσμα επιδιώκει η νέα δημοτική αρχή Πύργου, καθώς ενεργοποίησε την προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και ανέθεσε σε εταιρεία την εκπόνηση μελέτη για τις ανάγκες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή εκατέρωθεν της εκβολής του ποταμού Αλφειού.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Βασίλης Παναγόπουλος, η μελέτη θα αποτυπώσει το μέγεθος του κινδύνου από τα πλημμυρικά φαινόμενα στις εκβολές του ποταμού, σημειώνοντας ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να μη διαλυθεί η σύμβαση με το Πολυτεχνείο.

«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε το Πολυτεχνείο να μη διαλυθεί η σύμβαση και τώρα προχωράμε το σχέδιό μας για τις εκβολές του Αλφειού. Σε πρώτη φάση θέλουμε να αποτυπώσουμε τον κίνδυνο πλημμύρας για το συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να δούμε τι είδους τεχνικά έργα απαιτούνται», εξήγησε ο κ. Παναγόπουλος και πρόσθεσε ότι, εφόσον ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, επιδίωξή του είναι να καθαριστεί η θάλασσα στο συγκεκριμένο σημείο μέσω τριμερούς σύμβασης και χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο.

«Μετά την αποτύπωση του κινδύνου για τα πλημμυρικά φαινόμενα, επιδίωξή μας είναι να μπορέσουμε να καθαρίσουμε τη θάλασσα στις εκβολές του Αλφειού, διότι έχουν συσσωρευτεί υλικά επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών. Αυτό απαιτεί συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Πράσινο Ταμείο, απ’ όπου μας έχουν πει ότι χρηματοδοτούνται τέτοιες δράσεις. Σε πρώτη φάση, πάντως, το σημαντικό είναι πως διασώσαμε μια σύμβαση που ήταν στα πρόθυρα της διάλυσης», επισήμανε ο κ. Παναγόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot