FOLLOW US: facebook twitter

Προσπάθειες για επανεκκίνηση του έργου

Ημερομηνία: 07-02-2024 | Συντάκτης:

Επαφές και διαβουλεύσεις του δήμου Αρχ. Ολυμπίας για το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε «αγώνα δρόμου» για την επανέναρξη εργασιών στο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων έχει αποδυθεί η νέα δημοτική αρχή Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς το έργο έχει «παγώσει» από τον περασμένο Νοέμβριο.

Την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος Άρης Παναγιωτόπουλος και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Λινάρδος, κατάφεραν με σειρά επαφών να ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μουσειογραφικής μελέτης, η έλλειψη της οποίας ήταν εκ των βασικών λόγων διακοπής των εργασιών από τον ανάδοχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, το επόμενο βήμα της δημοτικής αρχής είναι να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τον ανάδοχο του έργου για την επανεκκίνηση, με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο στο μεγαλύτερο μέρος του.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΣΠΑ, η πρόοδος των εργασιών είναι στο 62% και εκτιμάται πως αν ξεκινήσει εντός του μήνα, θα μπορέσει να ολοκληρωθεί σύντομα.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λινάρδος, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να λυθεί το ζήτημα.

«Προσπαθούμε με τον δήμαρχο Άρη Παναγιωτόπουλο να διευθετήσουμε το πρόβλημα με τις εργασίες αναβάθμισης του Μουσείου Σύγχρονου Ολυμπιακών Αγώνων και να το ξαναβάλουμε σε τροχιά επανεκκίνησης και ολοκλήρωσης. Ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε», ανέφερε.

To ιστορικό της διακοπής εργασιών

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο ο ανάδοχος κατέθεσε ειδική δήλωση διακοπής εργασιών, και τρεις μήνες αργότερα αίτηση διάλυσης της σύμβασης λόγω μη πληρωμής λογαριασμού και κυρίως επειδή δεν είχε συνταχθεί η μουσειογραφική μελέτη, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του έργου.

Στις 31 Αυγούστου η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας απέρριψε με απόφασή της την αίτηση. Ωστόσο, ο ανάδοχος αφενός κατέθεσε αίτηση θεραπείας κατά της απόφασης και αφετέρου υπέβαλε ένσταση ενώπιον του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το οποίο ομόφωνα γνωμοδότησε υπέρ της ένστασης της εταιρείας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της γνωμοδότησης, κατά την ημερομηνία αίτησης διάλυσης της σύμβασης (17/8) εξακολουθούσε να υφίσταται ο λόγος της διακοπής των εργασιών, δηλαδή η μη σύνταξη της μουσειογραφικής μελέτης του έργου.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και κυρίως τη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων Δυτικής Ελλάδας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκανε δεκτή την αίτηση θεραπείας και ουσιαστικά ανάβει… πράσινο για τη διάλυση της εργολαβίας.

Ο προϋπολογισμός των εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισης του μουσείου σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ανέρχεται σε 1,14 εκατ. ευρώ (542.372 ευρώ με την έκπτωση) και το έργο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020» (Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Δυτικής Ελλάδας) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Προβλέπει εργασίες επισκευών του κελύφους του κτιρίου και μουσειολογικές εργασίες για την επανέκθεση των εκθεμάτων, καθώς και εργασίες διαμόρφωσης, επισκευής, αποκατάστασης των υποδομών του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου και εργασίες πρασίνου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot