Στο μυαλό του…Στάθη Καννή
Γράφει ο Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
Η καθημερινότητα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο έχει αλλάξει από την Πρωτοχρονιά και μετά. Η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς τις περισσότερες ώρες επικρατεί ησυχία και ηρεμία, παρότι αρκετός κόσμος πηγαινοέρχεται.
Ο Στάθης Καννής φτάνει καθημερινά στο γραφείο του λίγο πριν από τις 8 το πρωί, ενώ κάποιες μέρες πάει από τις 7:30. Η διακόσμηση είναι διαφορετική και δεσπόζει ο πίνακας του Πυργιώτη εικαστικού Γιάννη Αδαμάκου, που εντυπωσίασε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρόσφατη επίσκεψή του στην πόλη. Συνήθως ξεκινά με την ανάγνωση των τοπικών εφημερίδων και ακολουθεί σύντομη περιήγηση στη διαδικτυακή ειδησεογραφία. Στη συνέχεια αρχίζει τα τηλέφωνα για να ενημερωθεί για το ημερήσιο πρόγραμμα.
Όσοι τον βλέπουν, λένε ότι είναι ευδιάθετος και γαλήνιος. «Έχει το χαμόγελο της δικαίωσης του ανθρώπου που υπηρετεί ως αιρετός τον Πύργο από το 1994 και τη συμμετοχή του στον συνδυασμό του Λάμπη του Μπράμου» λένε όσοι τον συναντούν νωρίς. Συνεργάτες του αναφέρουν ότι στοχεύει να πηγαίνει ακόμα νωρίτερα στο γραφείο, γιατί υπάρχει ένα διαπιστωμένο πρόβλημα: ο κόσμος που θέλει να τον συναντήσει.
Κάθε μέρα, λίγο μετά τις 9:30 π.μ., όλο και κάποιος έρχεται και ζητά να τον δει για πέντε λεπτά, τα οποία καταλήγουν σε εικοσάλεπτα. Ο ίδιος προσπαθεί να τα περιορίζει, αλλά απολαμβάνει τη συζήτηση με τους συμπολίτες του. «Ξέρω ότι ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος, αλλά δεν μπορώ και να τους κλείνω την πόρτα. Απλά πρέπει το πεντάλεπτο να τηρείται» λέει στον περίγυρό του όταν το συζητάνε. Μοναδική εξαίρεση οι επισκέψεις των σχολείων, καθώς λατρεύει τα παιδιά και τις ξεναγήσεις. Τρεις φορές παππούς γαρ…
Το πρώτο εξάμηνο, πάντως, στην καρέκλα του δημάρχου, μόνο ανέφελο δεν ήταν. Οι πρώτοι μήνες ήταν υπερβολικά αγχωτικοί, αφού έπρεπε να προλάβουν προθεσμίες για να μη χαθούν χρηματοδοτήσεις έργων. Αυτό που τον προβληματίζει, είναι οι πληρωμές του κράτους. «Έχουν στεγνώσει τα ταμεία. Παίρνω συνέχεια τηλέφωνα και στέλνω Mail σε γραμματείες και υπουργεία και προσπαθώ ταυτόχρονα να πείσω τους αναδόχους να μη διαλύσουν τις συμβάσεις», σημειώνει διαρκώς.
Τα παράπονα και οι παρεξηγήσεις
Φυσικά τα πρώτα παράπονα έχουν καταφτάσει στο δημαρχείο, αλλά ο ίδιος θεωρεί πως τα περισσότερα είναι εκ του πονηρού. Ισχύει ότι έταξε πολλά σε πολλούς και ότι έχει αθετήσει συμφωνίες; Ο ίδιος απαντά ότι δεν είναι έτσι και επισημαίνει πως «δεν έχει τελειώσει η θητεία μου, είμαστε ακόμα στους έξι μήνες. Είναι άδικο να κρίνεται η νέα δημοτική αρχή από τόσο νωρίς…» αφήνοντας να εννοηθεί πως όλα όσα δεσμεύτηκε, θα γίνουν ως το τέλος της πενταετίας.
Η σταθερή πολιτική μομφή που τον ενοχλεί, είναι ότι θέλει να τα έχει καλά με όλους κι ότι αποφεύγει τις συγκρούσεις. Την αντικρούει επικαλούμενος την πρώτη του σοβαρή πολιτική επιλογή: να κόψει τη στάθμευση και τα δίκυκλα ντελίβερι από τον πεζόδρομο των δικαστηρίων και γενικώς από την πλατεία.
«Αν ήθελα να τα έχω καλά με όλους, δεν θα ξεκινούσα με αποφάσεις που με έφεραν σε σύγκρουση πρώτα από όλα με τους συναδέλφους μου. Θα έκανα την… πάπια, όπως οι προκάτοχοί μου, αλλά είχα δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα βάλω τάξη αμέσως. Κι αν χρειαστεί θα συγκρουστώ ξανά» επισημαίνει προαναγγέλλοντας αυστηρή νομιμότητα στα τραπεζοκαθίσματα και προσθέτει πως άλλο η ευγένεια κι άλλο η υποχωρητικότητα.
«Ίσως κάποιοι να παρερμηνεύουν το γεγονός ότι είμαι ευγενικός και διαλλακτικός με όλους και δεν βρίζω ακόμα κι αυτούς που με κακολογούν καθημερινά. Αυτό ναι, ισχύει, όμως το ότι μιλάω ευγενικά, δεν σημαίνει δημόσιες σχέσεις», λέει διαρκώς σε συσκέψεις και «πηγαδάκια», υπενθυμίζοντας ότι αυτοί που… φώναζαν και ορύονταν, στην πράξη αποδείχθηκαν οι πιο ενδοτικοί σε όλα, με πιο χαρακτηριστικά τα πανεπιστήμια, το νοσοκομείο και τα σκουπίδια.
Ο Λιατσής, ο Μπέλτσος και η επιλογή Νικολούτσου
Για τον Γαβρίλη Λιατσή πάντως έχει έναν καλό λόγο να πει, καθώς του πιστώνει θετικές πράξεις. «Έφτιαξε το κέντρο του Πύργου. Όπως και να το κάνουμε, είναι ένα έργο», αναφέρει συχνά. Στην επισήμανση ότι η παράταξή του προ 15ετίας μεθόδευσε την πολιτική του δίωξη, διαφωνεί κατηγορηματικά και απαντά ότι δεν υπήρχε ποτέ τέτοιο σχέδιο. «Δεν υπήρχε καμία πρόθεση πολιτικής δίωξης του Γ. Λιατσή. Διαπιστώσαμε σε συγκεκριμένα έργα ορισμένες “σκιές” που κατά τη γνώμη μας έπρεπε να διερευνηθούν, αλλιώς θα ήμασταν εμείς υπόλογοι ότι δεν κάναμε κάτι», είναι πάνω κάτω η απάντησή του.
Καλή γνώμη έχει και για τον Διονύση Μπέλτσο, καθώς εκτιμά τον δυναμισμό του και το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος της νεότερης γενιάς που τόλμησε να βγει μπροστά και να εκφράσει μια μερίδα κόσμου.
Τους ψιθύρους πίσω από την πλάτη του για τον Κώστα Νικολούτσο, τους ακούει κι ας δείχνει το αντίθετο. Δεν έχει μετανιώσει όμως για την επιλογή του, καθώς τον θεωρεί απόλυτα κατάλληλο για αυτή τη θέση. «Έχει επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία. Βοηθάει πολύ το ότι είναι μηχανικός διότι κατανοεί αμέσως τα τεχνικά ζητήματα. Επίσης, είναι άνθρωπος της διαβούλευσης και της σύνθεσης απόψεων. Έχει παρόμοια αντίληψη με μένα, ότι αυτό που μετράει είναι να δίνουμε λύσεις και να υπάρχει κλίμα ηρεμίας και συζήτησης ακόμα και στην έντονη διαφωνία», είναι ο ισχυρισμός του.
Ξέρει καλά ότι τώρα διανύει ακόμα περίοδο «μέλιτος» και ότι μετά τον πρώτο χρόνο οι απαιτήσεις θα αυξηθούν. Ήδη όμως κάνει τις πρώτες του αξιολογήσεις στα πρόσωπα που έχει επιλέξει και, αν χρειαστεί, δε θα διστάσει να κάνει αλλαγές στο τέλος του έτους. Κανένας δεν έχει «παντρευτεί» τη θέση, λέει συχνά.
Η αλήθεια είναι πως η άνετη πλειοψηφία και η προοπτική πενταετίας βοηθούν στην καλή ψυχολογία, όπως και το γεγονός ότι δεν… καίγεται να ξανακατέβει για δήμαρχος. Ή μήπως όχι; Μήπως άλλαξε γνώμη και στο μυαλό του στριφογυρίζει και μια δεύτερη θητεία; «Είναι πολύ νωρίς για τέτοιες συζητήσεις και το θεωρώ και αλαζονικό προς τον κόσμο να κουβεντιάζουμε από τώρα κάτι τέτοιο. Το μόνο που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να κάνω έργο για την πόλη – και το εννοώ αυτό. Σ΄το λέω για να το γράψεις» ήταν η απάντησή του όταν τον ρώτησα τι σκέφτεται για το μέλλον.