Πρόσωπα κι Απόψεις-Με τους πολλούς ή με τους λίγους
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”88796″ img_size=”full”][vc_column_text]
Του Χρήστου Μαχαίρα
Στην πολιτική επικοινωνία, τα συνθήματα δεν χωρίζονται σε καλά και κακά. Πετυχημένο σύνθημα είναι αυτό που «περνάει» στο ακροατήριο, ακόμα κι αν µοιάζει να µεταφέρει κουρασμένα κλισέ. Υπό αυτή την έννοια, το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «µε τους πολλούς ή µε τους λίγους» δεν θα κριθεί στο επίπεδο της πρωτοτυπίας. Κρίνεται ήδη στο επίπεδο της διεισδυτικότητας και αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό το διακύβευµα της µάχης των ευρωεκλογών.
Για να είμαστε ειλικρινείς, βέβαια, η επιτυχία του συνθήματος δεν οφείλεται µόνο στην επινοητικότητα των δημιουργών του, αλλά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, στην πρόσφατη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, απάντησε χωρίς να προκληθεί στο ερώτημα αν ο ίδιος νιώθει ότι είναι µε τους πολλούς ή αν είναι µε τους λίγους. Όπως διαπιστώσαμε, ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας θέλει τα παιδιά των δυτικών προαστίων να γίνουν οι τεχνίτες που θα υπηρετήσουν τα παιδιά των βορείων προαστίων. Θέλει ο ψυκτικός από το Περιστέρι να βγάζει το ψωμί του φτιάχνοντας τα κλιματιστικά του γιατρού της Εκάλης.
Με άλλα λόγια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης µας λέει πως ο καθένας θα πρέπει να εξελίσσεται µε βάση την κοινωνική καταγωγή του. Όσοι μεγαλώνουν σε υποβαθμισμένες περιοχές και προέρχονται από οικογένειες που δυσκολεύονται οικονομικά, θα πάνε σε µια τεχνική σχολή για να γίνουν υδραυλικοί και µμαραγκοί. Οι άλλοι θα αριστεύσουν. Για τους «κάτω» θα υπάρχει πάντα η µισθωτή εργασία του ιδιωτικού τομέα. Το αν αυτή θα είναι… επταήμερη, θα συζητηθεί… Παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα. Να λένε και κανένα ευχαριστώ που έχουνε δουλειά, όπως θα έλεγε και εκείνη η διευθύντρια του σούπερ µάρκετ…
Το µανιφέστο Μητσοτάκη µε βρήκε να διαβάζω τους «Απαρατήρητους» της Αγγελικής Σπανού. Δέκα ιστορίες µε πρωταγωνιστές που δεν τους προσέχουμε, γιατί κάνουν επαγγέλματα αδιάφορα οικονομικά και κοινωνικά. Είναι η τηλεφωνήτρια, ο ντελιβεράς, ο θυρωρός, ο τραυματιοφορέας, ο παρκαδόρος και άλλοι, όπως η ταμίας στο σούπερ µάρκετ. ∆ουλεύει οκτάωρο, αλλά έχει προσληφθεί για πεντάωρο µε 320 ευρώ τον µήνα.
Έγινε κατάσχεση στον λογαριασμό που έχει µε τη µάνα της για χρέη στην Εφορία. Έχει και χρέος στη ∆ΕΗ, αλλά ακόμα δεν της έκοψαν το ρεύμα. Και έχει πάντα περιποιημένα χέρια, ενυδατωμένα και µε ένα ωραίο µεγάλο δαχτυλίδι – ο γάμος χάλασε, αλλά το δώρο έμεινε για να τον θυμίζει… Ωραίο βιβλίο… Και χρήσιμο. Στα δυτικά προάστια το βλέπω να γίνεται best seller…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]