«Πρόσω ολοταχώς» για την ρύθμιση των 120 δόσεων
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”49162″ img_size=”full”][vc_column_text]Με 18 νομοσχέδια και με «κορωνίδα» την ρύθμιση των 120 δόσεων, ο κυβερνητικός σχεδιασμός μπαίνει το επόμενο διάστημα στην κορύφωση της επιχείρησης «κοινωνική ατζέντα» – μιας επιχείρησης με σαφή εκλογικό ορίζοντα αλλά και δύσκολων ισορροπιών με τους θεσμούς. Οι ενστάσεις στην έκθεση της Κομισιόν για τις ρυθμίσεις οφειλών σε ταμεία και Εφορία αλλά και για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη λαμβάνονται υπ’ όψιν από το οικονομικό επιτελείο αλλά, όπως επισημαίνεται με έμφαση από κυβερνητικές πηγές, δεν αλλάζουν σε καμία περίπτωση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Ειδικά το θέμα των 120 δόσεων έχει κομβική θέση σ’ αυτήν την ατζέντα, καθώς εντάσσεται από το Μαξίμου στις βασικές δεσμεύσεις, εάν όχι για την αποκατάσταση, τουλάχιστον για την άμβλυνση των μνημονιακών αδικιών. Πρόκειται για κίνηση που θα έχει αντίκρισμα σε μεγάλες, και κρίσιμες, κοινωνικές ομάδες προερχόμενες κυρίως από την μεσαία τάξη – την τάξη που σήκωσε υψηλό μερίδιο των μνημονιακών βαρών και η πολιτική της σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί έντονα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, από την κυβέρνηση διαμηνύεται πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην νομοθετηθεί η ρύθμιση των οφειλών» ακόμη κι εάν υπάρξει μια σχετική χρονική καθυστέρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ότι η τελική συζήτηση με τους θεσμούς θα γίνει μετά την 11η Μαρτίου προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα στην συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα. Συγκεκριμένα η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών θα αποσταλεί στους θεσμούς εως τις 15 με 20 Μαρτίου και θα περιλαμβάνει ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες για να αποτραπούν στρεβλώσεις στην «κουλτούρα πληρωμών».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ρύθμιση δεν θα είναι οριζόντια, θα περιλαμβάνει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και δεν θα προβλέπεται «κούρεμα» του κεφαλαίου. Θα προβλέπεται διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων αλλά μόνο αφού εξυπηρετηθεί πλήρως η ρύθμιση και ο οφειλέτης δεν αφήσει νέα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Δεν είναι επίσης ακόμη δεδομένο ότι ο μέγιστος αριθμός των δόσεων θα είναι 120 και όχι μικρότερος ενώ με βάση το έως τώρα επικρατέστερο σενάριο στην Βουλή θα κατατεθούν δυο διαφορετικές ρυθμίσεις – μία για τη ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία και μια για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η συμπεριφορά του οφειλέτη θα έχει άμεση σύνδεση και με το ακατάσχετο, με το οποίο θα συνδεθεί η ρύθμιση των οφειλών. Όσο αυξάνονται οι δόσεις που αποπληρώνονται τόσο θα αυξάνεται και το ύψος του ακατάσχετου, με προοπτική να φθάσει για τους «καλοπληρωτές» και στα 4.000 ευρώ από τα 1.200 που είναι σήμερα.
Πολύ πιο γρήγορα από τις 120 δόσεις θα «τρέξει» το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με το νέο σχέδιο που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών να κατατίθεται στην Βουλή έως αύριο για να ψηφιστεί έως την Πέμπτη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εντός των επόμενων δυο εβδομάδων θα κλείσει πιθανότατα και το θέμα της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων με βάση την πρόταση που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]