FOLLOW US: facebook twitter

Πρόσκαιρη η άνοδος στην προσφορά αίματος στην Ηλεία

Ημερομηνία: 24-03-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

-Μόνο δέκα ημέρες κράτησε η αυξημένη προσέλευση μετά τα Τέμπη

Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Πρόσκαιρη αποδείχθηκε η αυξημένη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών στην Ηλεία μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αφού διήρκεσε περίπου επτά με 10 ημέρες και στη συνέχεια επανήλθε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα.

Όπως ανέφερε στην «Πρωινή« η υπεύθυνη του Τμήματος αιμοδοσίας του γενικού νοσοκομείου Πύργου, Έλσα Ζαχαριαδάκη, η προσφορά αίματος παραμένει αρκετά χαμηλή σε σχέση με τη ζήτηση που υπάρχει, καθώς δεν εμφανίζονται αρκετοί νέοι αιμοδότες.

«Για περίπου δέκα ημέρες μετά τα Τέμπη είχαμε σημαντική προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών, ειδικά τις πρώτες τέσσερις με πέντε ημέρες, αλλά κυρίως από τους τακτικούς αιμοδότες κι όχι τόσο καινούριους. Δυστυχώς, μετά από αυτό το δεκαήμεραο επανήλθαμε στα ίδια επίπεδα και διαρκώς ζητάμε βοήθεια από άλλα νοσοκομεία για να ανταποκριθούμε στη ζήτηση που υπάρχει», τόνισε.

Σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμηση, η προσφορά αίματος καλύπτει μόνο το ένα τρίτο της υπάρχουσας ζήτησης, αφού καθημερινά χρειάζονται 15-20 αίματα και υπάρχουν 4-5 διαθέσιμα.

«Είναι σημαντικό να καλύπτουμε μόνοι μας τις ανάγκες μας και να αυξηθούν οι εθελοντές αιμοδότες, ώστε ο κάθε ασθενής να μην περιμένει την τελευταία στιγμή μια μετάγγιση, αλλά να έχει φροντίσει ώστε να υπάρχει διαθέσιμη φιάλη. Έτσι αποφεύγουμε όλοι την ταλαιπωρία, αφού αν χρειαζόμαστε π.χ. 15 φιάλες και έχουμε μόνο πέντε, αναγκαστικά οι άλλοι θα περιμένουν», εξήγησε στην Πρωινή η κ. Ζαχαριαδάκη και υπενθύμισε πως ο Σταθμός Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου καλύπτει και τις ανάγκες περίπου 26 ατόμων με μεσογειακή αναιμία, που είναι τέσσερις μονάδες αίματος κάθε μήνα ο καθένας.

Επίσης τόνισε πως η συχνή εθελοντική αιμοδοσία είναι αναγκαία, διότι και το αίμα δεν έχει απεριόριστη διάρκεια αποθήκευσης.

«Είναι σημαντικό να δίνουμε αίμα τακτικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το αίμα λήγει, δεν το κρατάμε για πάντα. Ο ασκός μπορεί να διατηρηθεί περίπου 35 με 44 ημέρες το πολύ, για αυτό και χρειαζόμαστε τακτικούς αιμοδότες δύο φορές τον χρόνο. Η Ηλεία έχει αρκετό πληθυσμό και θα μπορούσε να καλύπτει με άνεση τις ανάγκες της. Είναι σημαντικό το ότι κάποιοι ευαισθητοποιήθηκαν μετά το δυστύχημα, όμως είναι πιο σημαντικό να κινητοποιούμαστε δίχως να χρειαστεί να συμβεί κάτι δυσάρεστο», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia