Προσέχω την υγεία μου μετά τα 65
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”99816″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Ελλάδα είναι μια από τις χειρότερες χώρες για να ζουν οι πολίτες άνω των 60 ετών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της διεθνούς οργάνωσης HelpAge International του 2015 για την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων. Η χώρα μας κατατάσσεται στην 79η θέση μεταξύ 96 χωρών όσον αφορά την κοινωνικο-οικονομική ευημερία, κάτω από τη Βενεζουέλα και τη Νότια Αφρική!
Τα καλά νέα, παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τη HelpAge International, είναι ότι το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων ηλικίας 60 ετών είναι 24 έτη και το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία τα 17,4 έτη, πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το προσδόκιμο ζωής χωρίς χρόνια νοσηρότητα στην ηλικία των 65 ετών το 2011 ήταν 8,0 έτη για τους άνδρες και 7,7 έτη για τις γυναίκες, παρουσιάζοντας μείωση από το έτος 2005 κατά 0,6 έτη και 1,1 έτη, για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.
Συνέπεια της βαθμιαίας γήρανσης του πληθυσμού είναι η αύξηση των ποσοστών των νόσων φθοράς, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, η καχεξία, η άνοια και άλλες διαταραχές της μνήμης, η οστεοπόρωση και βέβαια η μεγάλη μάστιγα του καρκίνου.
Τα παραπάνω επισήμανε πρόσφατα ο Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, καθηγητής Χειρουργικής, και πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων (1η Οκτωβρίου).
Οι αριθμοί μιλούν
-Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, αν και αποτελούν περίπου το 20,7% του πληθυσμού, καταναλώνουν δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των κρατικών πόρων για την Υγεία.
-Κάθε 5 χρόνια προστίθενται στην προχωρημένη ηλικία πάνω από 100.000 άτομα.
-Από τους ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία το 40% είναι χειρουργικοί ασθενείς.
-Τα άτομα άνω των 70 ετών, ενώ αποτελούν το 10% του πληθυσμού, απασχολούν το 50% των νοσοκομειακών κλινών και ειδικότερα το 25% των κλινών για οξέα περιστατικά.
-Οι υπερήλικες καλύπτουν το 25% των συνολικών ημερών νοσηλείας στα νοσοκομεία.
-Συννοσηρότητα: Το 70% των υπερηλίκων έχουν περισσότερες της μιας συνοδούς νόσους.
-Πολυφαρμακία: Το 25% των υπερηλίκων παίρνουν περισσότερα από 5 φάρμακα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]