FOLLOW US: facebook twitter

Προς το νέο ΕΣΠΑ η ανάπλαση του λόφου του Επαρχείου

Ημερομηνία: 27-06-2023 | Συντάκτης:

-Η «Πρωινή» περιγράφει το δικαστικό μπλέξιμο που οδήγησε το έργο σε διακοπή

-Τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης αναμένει η δημοτική αρχή Πύργου, για να προχωρήσει στην επανένταξη του έργου σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μια περίπλοκη δικαστική εξέλιξη είναι αυτή που οδηγεί αναπόφευκτα την ανάπλαση του λόφου του Επαρχείου στον Πύργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 ως έργου «γέφυρα», αφού τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και η ελληνική Δικαιοσύνη εξακολουθεί να κινείται με αργό ρυθμό.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν το πέρυσι η ανάδοχος εταιρεία κατέθεσε προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου αίτημα για διάλυση της σύμβασης λόγω μη έγκαιρης εξόφλησης δεδουλευμένων εργασιών, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Η ανάδοχος εταιρεία προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη ζητώντας ακύρωση της απορριπτικής απόφασης του δήμου Πύργου («αίτηση θεραπείας»), ενώ στο μεσοδιάστημα το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ της αποδοχής της ένστασης της αναδόχου εταιρείας.

Η Αποκεντρωμένη όμως δεν εξέδωσε απόφαση εντός των 60 ημερών από την κατάθεση της προσφυγής, όπως προβλέπει η νομοθεσία, κάτι που ισοδυναμεί με σιωπηρή απόρριψη της προσφυγής και συνέχισης του έργου.

Ο ανάδοχος όμως δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια και κατέθεσες αίτηση ακύρωσης της σιωπηρής απόρριψης στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών, η οποία ακόμα δεν έχει συζητηθεί. Λίγες ημέρες αργότερα, όμως, η Αποκεντρωμένη αποφάσισε τελικά να εκδώσει απόφαση που αποδέχεται την  «αίτηση θεραπείας» του αναδόχου, κάνοντας την υπόθεση ακόμα πιο περίπλοκη από ό,τι ήταν.

Ο δήμος Πύργου, βλέποντας με τη σειρά του όλο αυτό το μπλέξιμο και την τροπή που είχε πάρει η υπόθεση, αποφάσισε να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της συγκεκριμένης απόφασης της Αποκεντρωμένης στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών,  αφού όπως τόνισε στην Πρωινή ο νομικός του εκπρόσωπος Μίλτος Δημητρόπουλος, η απόφαση της Αποκεντρωμένης αφενός είναι εκπρόθεσμη και αφετέρου είναι ατεκμηρίωτη. Φυσικά, ούτε αυτή η αίτηση έχει συζητηθεί στο Εφετείο, αφού δεν έχει καν προσδιοριστεί ημερομηνία, και οι εκτιμήσεις την προσδιορίζουν για το τέλος του χρόνου.

Ασφυκτικά τα περιθώρια του ΕΣΠΑ 2014-2020

Ο καιρός όμως περνάει, εργασίες δεν εκτελούνται και το ΕΣΠΑ 2014-2020 ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους.

Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του πως ο δήμος ως κύριος του έργου δεν έκανε δεκτή τη διάλυση της εργολαβίας, για αυτό και το θέμα έχει πάει στη δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι η απότομη εκτόξευση του κόστους κατασκευής λόγω της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης την τελευταία διετία έχει δημιουργήσει προβλήματα σε αρκετά έργα ΕΣΠΑ, ειδικά σε όσα δόθηκαν με μεγάλες εκπτώσεις, όπως η ανάπλαση του λόφου του Επαρχείου.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, δήλωσε στην Πρωινή, πως τόσο ο δήμαρχος όσο και ο ίδιος και οι υπηρεσίες αναμένουν τις δικαστικές εξελίξεις και παράλληλα αναπροσαρμόζουν τον σχεδιασμό τους για να μη χαθεί το έργο.

«Ως δημοτική αρχή προασπίζουμε πάνω από όλα τα συμφέροντά μας με κάθε νόμιμο μέσο. Επιδιώκουμε την απεμπλοκή από το πρόβλημα που έχει προκύψει και την όσο το δυνατόν γρηγορότερη διευθέτησή του, για να συνεχιστεί εκ νέου το έργο. Κοιτάμε όλες τις ρεαλιστικές δυνατότητες που υπάρχουν με βάση τα χρηματοδοτικά προγράμματα, μία εκ των οποίων είναι η μεταφορά του στο επόμενο ΕΣΠΑ, διότι το έργο πρέπει να διασωθεί», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot