FOLLOW US: facebook twitter

Προς μόνιμο μποτιλιάρισμα η Αμαλιάδα

-Αδιαφορία για τη χρηματοδότηση των απαλλοτριώσεων στον Περιφερειακό καταλογίζει στα αρμόδια υπουργεία ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος μόνιμου μποτιλιαρίσματος στην Αμαλιάδα με την έναρξη λειτουργίας της Πατρών-Πύργου το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς από την ημέρα που επισκέφθηκαν την Ηλεία ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σταϊκούρας, και ο υφυπουργός Ν. Ταχιάος, μέχρι σήμερα, δεν έχει προκύψει καμία ουσιαστική εξέλιξη ως προς τη γρήγορη κατασκευή του Περιφερειακού Αμαλιάδας.

Όπως εξήγησε στην «Πρωινή» ο δήμαρχος Ήλιδας, Xρήστος Χριστοδουλόπουλος, είναι αναπόφευκτη η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην είσοδο της Αμαλιάδας από το Γεράκι, αφού ο σημερινός δρόμος είναι πολύ στενός και δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των οδηγών που θα χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο.

«Σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμος ο αυτοκινητόδρομος και δεν θα υπάρχει κανονικός δρόμος για να υποδεχθεί ομαλά τα οχήματα που θα κατεβαίνουν για να πάνε στην Κουρούτα ή οπουδήποτε αλλού. Είναι δεδομένο ότι θα φρακάρει η Αμαλιάδα, διότι ο δρόμος από το Γεράκι είναι ένας επαρχιακός δρόμος πλάτους έξι μέτρων και ερχόμαστε να ρίξουμε όλον τον κυκλοφοριακό φόρτο της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου σε αυτόν τον δρόμο. Και μιλάμε για είσοδο και έξοδο, διότι θα ανεβαίνουν να μπουν στον αυτοκινητόδρομο και θα κατεβαίνουν όσοι θέλουν να βγουν», επισήμανε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του περιφερειακού δρόμου της Αμαλιάδας.

«Είχε προβλεφθεί ένας περιμετρικός δρόμος, ένα “δαχτυλίδι” γύρω από την πόλη. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε πει ότι θα “κατεβάσει” αυτόν τον κόμβο 1,5 χλμ για να ρίξει την κυκλοφορία στον περιφερειακό. Για διάφορους λόγους ο δρόμος όμως δεν έχει προχωρήσει. Έχει δημοπρατηθεί το έργο, αλλά δεν έχουν γίνει απαλλοτριώσεις, οι οποίες υπολογίζονται περίπου στα 4,5 εκατ ευρώ.  Είναι σαν να λες ότι θα χτίσεις σπίτι χωρίς να έχεις οικόπεδο. Αρά πρέπει να βρούμε χρήματα για τις απαλλοτριώσεις. Μέχρι τότε όμως πρέπει να κυκλοφορούμε και να μπαινοβγαίνουμε στην Εθνική Οδό και μας λένε ότι θα μας ρίξουν στον δρόμο του Γερακίου. Δεν γίνεται αυτό».

Παρατεταμένη σιγή από το υπουργείο Υποδομών

Πριν από μερικούς μήνες ο δήμαρχος Ήλιδας μετέβη στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για να παραδώσει έγγραφο το οποίο προσδιορίζει τις απαλλοτριώσεις στα 4,5 εκατ. ευρώ με στόχο τη χρηματοδότησή τους και την ομαλή υλοποίηση του έργου. Όπως δήλωσε, όμως, στην Πρωινή, δεν έχει προκύψει καμία ουσιαστική εξέλιξη.

«Δεν έχω πάρει καμία ουσιαστική απάντηση. Αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, η σύμβαση του έργου οδεύει προς διάλυση, διότι μόνο με τα 2,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν πρόκειται να γίνει έργο», ανέφερε επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και με όλα τα εκτελούμενα έργα, λόγω μη πληρωμής των εργασιών.

Υπενθυμίζεται πως ο Περιφερειακός Αμαλιάδας  έχει μεταφερθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας για την περίοδο 2021-2025. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2,3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (πρώην Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) στον Άξονα Προτεραιότητας «Πράσινες πόλεις (αστικές αναπλάσεις, εκσυγχρονισμός στόλου αστικών μεταφορών κλπ)».

Η περιοχή μελέτης καλύπτει το Ανατολικό τμήμα της τμήμα της Περιφερειακής οδού Αμαλιάδας που ανήκει στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηλείας με μέτριους βατότητας ασφαλτοστρωμένους δρόμους και με φτωχά γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Το μελετώμενο οδικό δίκτυο αφορά την εξυπηρέτηση της Αμαλιάδας και σημαντικούς οικισμούς της περιοχής, καθώς πολλές μετακινήσεις στην περιοχή πραγματοποιούνται μέσω του μελετώμενου περιφερειακού δρόμου, ενώ για εκεί προορίζεται η έξοδος των αυτοκινήτων που θα έρχονται από τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot