FOLLOW US: facebook twitter

Προς μικρή παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Ημερομηνία: 25-07-2024 | Συντάκτης:

Καθώς φτάνουμε στη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι είναι μαθηματικά αδύνατον να υποβληθούν όσες εκκρεμούν. Μπροστά στα αδήριτα τεκμήρια της πραγματικότητας, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποδεχθεί σιωπηλά το αναπόφευκτο παράτασης στην προθεσμία υποβολής, εξετάζοντας διάφορα σενάρια.

ADVERTISING

Ωστόσο, τα κυβερνητικά στελέχη, αρμόδια για φορολογικά θέματα ή μη, επιμένουν ότι η υπάρχουσα προθεσμία (μεθαύριο Παρασκευή 26 Ιουλίου) θα επαρκέσει, σε μια προφανή προσπάθεια να ασκήσουν κάθε πίεση ώστε οι συντελεστές της υποβολής (φορολογούμενοι και λογιστές-φοροτεχνικοί) να υπεραποδώσουν εξαντλώντας τα ανθρώπινα όρια αντοχών, με στόχο να μείνει εκκρεμής ο μικρότερος δυνατός αριθμός δηλώσεων.

Η «κόντρα» με τους λογιστές

Η υπόθεση της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων αποδείχθηκε πιο περιπετειώδης από κάθε άλλη φορά, καθώς ο «φόρτος» της υποβολής τους ήταν μεγαλύτερος, λόγω:

●Του myDATA: Από εφέτος όλα τα δεδομένα για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων είναι υποχρεωτικό να αντλούνται από το myDATA. Το πρόβλημα που υπήρξε ήταν ότι πολλοί οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα (όπως ο ΕΦΚΑ), αλλά και οι τράπεζες, δεν ήταν έτοιμοι να ανεβάσουν εμπρόθεσμα στο myDATA τα σχετικά στοιχεία ή ανέβασαν λάθος στοιχεία, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις και ανάγκη για κατάθεση τροποποιητικών δηλώσεων. Τα προβλήματα σε αυτό το ζήτημα διατηρήθηκαν μέχρι και πρόσφατα.

● Ο νέος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών: Το σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος εφαρμόζεται φέτος πρώτη φορά, είναι περίπλοκο και κάνει πιο χρονοβόρα τη διαδικασία συμπλήρωσης της δήλωσης.

●Ο περιορισμένος πραγματικός χρόνος: Το σύστημα άνοιξε στις 26 Απριλίου, πιο αργά από οποιαδήποτε προηγούμενη χρονιά, οι οδηγίες προς τους επιχειρηματίες δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 14 Μαΐου και το έντυπο Ν δόθηκε προς χρήση στα νομικά πρόσωπα στις 2 Μαΐου.

● Ακόμη και το υπουργείο Οικονομικών αποδείχθηκε ανέτοιμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης ετοιμότητας από την πλευρά του ίδιου του υπουργείου και νέου προβλήματος που ανέκυψε στο «παρά ένα» της λήξης της προθεσμίας είναι ότι μόλις την Τετάρτη κοινοποιήθηκε εγκύκλιος του υπουργείου για τους πωλητές λαϊκών αγορών που αφορούσε τον τρόπο συμπλήρωσης των φορολογικών τους δηλώσεων. Αυτό σημαίνει πως πολλοί από αυτούς που κατέθεσαν ήδη τις φορολογικές τους δηλώσεις πιθανότατα θα χρειαστεί να καταθέσουν τροποποιητικές…

Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ είχαν κλειστά τα αυτιά σε οποιαδήποτε πρόταση-αίτημα για παράταση και επέμεναν να διαψεύδουν την πραγματικότητα. Την αναπόφευκτη «κόντρα» με τους λογιστές εκτράχυναν δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι διαμαρτύρονται γιατί… χάνουν πελατεία.

Τα σενάρια

Ως αποτέλεσμα, για το υπουργείο έγινε ζήτημα «τιμής» και κύρους να αποδειχθεί ότι η προθεσμία ήταν επαρκής. Τώρα, καθώς αυτό δεν είναι εφικτό, αναδιπλώνεται στο plan B μιας ολιγοήμερης παράτασης, ώστε να αποδειχθεί ότι η προθεσμία ήταν «σχεδόν» επαρκής.

Η παράταση θα ανακοινωθεί στο «παρά πέντε», πιθανώς με τη λήξη της προθεσμίας την Παρασκευή. Αυτό που διαφαίνεται βέβαιο είναι ότι θα δοθεί άλλη καταληκτική προθεσμία για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων (με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στην 31η Ιουλίου) και άλλη για τα νομικά πρόσωπα (ακούγονται οι ημερομηνίες 2, 8 και 10 Αυγούστου, με τις δύο τελευταίες να είναι οι επικρατέστερες).

Κυβέρνηση και ΑΑΔΕ θα περιμένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για να δουν όχι μόνο τον συνολικό αριθμό των δηλώσεων που απομένουν, αλλά και την κατανομή τους μεταξύ δηλώσεων φυσικών προσώπων και δηλώσεων νομικών προσώπων. Οχι μόνο γιατί οι πρώτες είναι πιο απλές ενώ οι δεύτερες πιο περίπλοκες και χρονοβόρες, αλλά και γιατί για τα νομικά πρόσωπα οι πιο βαριές συνέπειες δεν θα είναι τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, αλλά άλλες επιπτώσεις, όπως ο αποκλεισμός τους από συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα και προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Σαν να μην έφταναν οι προαναφερθείσες δυσκολίες, τις τελευταίες μέρες υπάρχει πρόβλημα και με το Taxis, που πέφτει συχνά, δυσκολεύοντας τη διαδικασία υποβολής τις κρίσιμες τελευταίες μέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot