FOLLOW US: facebook twitter

Προς δημοπράτηση το Open Mall Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 26-10-2022 | Συντάκτης:

-Τι προβλέπει η παρέμβαση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για το εμπορικό κέντρο της πόλης

Γ. Λυμπέρης: «Ολοκληρώνεται μία σειρά μεγάλων παρεμβάσεων και βελτιώνεται η λειτουργικότητα και η αισθητική, σε συνδυασμό με την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας»

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της αγοράς της Αμαλιάδας δρομολογεί τη δημοπράτηση των παρεμβάσεων που αφορούν τη δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (OpenMall) της πόλης ο δήμος Ήλιδας.

Η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ διατύπωσε θετική γνώμη με ορισμένες διορθωτικές παρατηρήσεις στην αρχική διακήρυξη, οπότε η μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών τέθηκε προς συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ήλιδας.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, έχει εγγραφεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022 και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020». Προβλέπει την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της Αμαλιάδας για τη δημιουργία του «Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου Αμαλιάδας» με σκοπό την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, δημιουργώντας έτσι μία ενιαία ταυτότητα του κεντρικού ιστού της πόλης.

Ενδεικτικά προτείνεται η η  μετατροπή των δρόμων του εμπορικού κέντρου. σε ήπιας κυκλοφορίας με επίστρωση του οδοστρώματος με κυβόλιθους. Οι δρόμοι για τους οποίους προτείνονται παρεμβάσεις, είναι οι εξής:  Φιλικής Εταιρείας από 25ης Μαρτίου (Πολυτεχνείου) έως Ερμού (τμήμα μήκους 46μ αυτού είναι χαρακτηρισμένος ως πεζόδρομος, σύμφωνα με το ΦΕΚ 1064/Δ/1992), Καλαβρύτων από Ερμού  έως Ελ. Βενιζέλου (τμήμα μήκους 155μ αυτού είναι χαρακτηρισμένος ως πεζόδρομος σύμφωνα με το ΦΕΚ 1064/Δ/1992), Φιλελλήνων (από Ερμού έως Ελ. Βενιζέλου ), Ιφίτου (από 25ης Μαρτίου έως Καποδιστρίου) Δαλιάνη (από Ερμού έως Ελ. Βενιζέλου) 2ης Μεραρχίας (από Έλλης έως Ερμού) Ιπποκράτους (από 25ης Μαρτίου έως Έλλης) Καποδιστρίου (από Φιλικής Εταιρείας έως 2ης Μεραρχίας) Έλλης (από 2ης Μεραρχίας έως Ιπποκράτους) Ερμού (από Φιλικής Εταιρείας έως 2ης Μεραρχίας) Καραϊσκάκη (από Πύρρωνος έως Δαλιάνη).

 Οι παραπάνω οδοί θα ανυψωθούν στο ύψος του πεζοδρομίου, οπότε προβλέπονται κανάλια απορροής όμβριων δεξιά και αριστερά των οδών, τα οποία θα εκτονώνονται στα υφιστάμενα φρεάτια των αξονοδιασταυρώσεων. Θα εφαρμοστεί επίσης κατάλληλη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, καθώς και έξυπνες πληροφοριακές πινακίδες για την πληροφόρηση των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ήλιδας, Γ. Λυμπέρης, το έργο αναμένεται να συμβάλλει στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό του δήμου και μπορεί να ικανοποιήσει τις αυξημένες απαιτήσεις ποιότητας και ποσότητας κυκλοφορίας, οι οποίες παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, καθιστώντας την, επομένως, αναγκαία.

Πρόβλεψη για στάθμευση και νέο οδοφωτισμό

Επιπλέον, θα διαμορφωθούν πέντε χώροι στάθμευσης, θα τοποθετηθούν κράσπεδα περιμετρικά του χώρου για την ασφάλεια των αυτοκινήτων και των παρακείμενων και θα διαμορφωθούν ράμπες πρόσβασης με ανακατασκευή των πεζοδρομίων. Θα εγκατασταθεί ο κατάλληλος φωτισμός και θα τοποθετηθούν πινακίδες πληροφόρησης των χρηστών. Οι προτεινόμενοι  χώροι στάθμευσης βρίσκονται στις οδούς:    Αρχαίας Ήλιδας 12-14 εμβαδού 540τ.μ., Σισίνη 9-11, Βύρωνος και Κουρογιαννοπούλου, Πύρρωνος (έναντι βιβλιοθήκης), 25ης Μαρτίου και Αντ. Πετραλιά. Επίσης θα δημιουργηθούν ράμπες ΑΜΕΑ επί των υφιστάμενων πεζοδρομίων σε κεντρικά σημεία του σχεδιαζόμενου Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου.

Η παρέμβαση προβλέπει επίσης αναβάθμιση του υφιστάμενου οδοφωτισμού εντός της περιοχής μελέτης, με αντικατάσταση των υφιστάμενων ιστών για ομοιομορφία και των φωτιστικών με αντίστοιχα  τεχνολογίας led και την τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού εντός της περιοχής μελέτης που περιλαμβάνει παγκάκια με πλάτη, παγκάκια χωρίς πλάτη και  μικρούς κάδους Απορριμμάτων, καθώς επίσης και σύστημα κάδων απορριμμάτων – ανακύκλωσης με πέργκολα και Δημοτικές Τουαλέτες όπισθεν του Δημαρχείου.

Παράλληλα, θα τοποθετηθεί σήμανση ιστορικών/σημαντικών κτιρίων και εμπορικών σημείων και εγκαταστάσεων και Επιδιόρθωση / Ανάδειξη Νεροσυρμών και Σιντριβανιών.

Αξιοσημείωτη παρέμβαση είναι η κατασκευή και η τοποθέτηση ειδικών πλαισίων με ξύλινη επιφάνεια για ανάρτηση πληροφοριακού υλικού διαφήμισης σε διάφορα σημεία του εμπορικού κέντρου, για την αποφυγή της οπτικής υποβάθμισης των δημοσίων χώρων από αφισοκολλήσεις και γκράφιτι. Στον ποδηλατόδρομο δυτικά  του Δημαρχείου θα γίνουν εργασίες βελτιωτικής επίστρωσης.Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε εννέα  μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot