FOLLOW US: facebook twitter

Προοδευτικοί Οικονομολόγοι: 15 προτάσεις για άμεση στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Ημερομηνία: 15-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111954″ img_size=”full”][vc_column_text]Εγκαινιάζουμε σήμερα μία πρωτοβουλία κατάθεσης προτάσεων στο δημόσιο διάλογο για στήριξη και ανάπτυξη σημαντικών τομέων της Οικονομίας της χώρας μας.

Συνειδητά επιλέγουμε να αρχίσουμε αυτή μας την πρωτοβουλία από τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγήςκαθώς η επάρκεια τροφίμων σε μία οικονομία πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Σήμερα, το σύνολο του αγροδιατροφικού τομέα έχει δεχτεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού τελεί υπό περιορισμό και πολλοί από τους πελάτες χονδρικής των παραγωγών (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ που σερβίρουν φυσικούς χυμούς) είναι κλειστοί με κρατική εντολή.

Οι παραγωγοί συνεχίζουν να δουλεύουν, η ζήτηση των προϊόντων τους είναι στο ναδίρ, ενώ αναμένεται περαιτέρω θεαματική υποχώρηση της ζήτησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων εξαιτίας της πρόβλεψης για απώλεια 20 εκατ. τουριστών κατά την φετινή χρονιά σε σχέση με πέρσι.

Όπως έχουμε δει οι περισσότερες χώρες του κόσμου έσπευσαν να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα με διάφορες δράσεις καινέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στην χώρα μαςτο μόνο μέτρο που είδαν οι παραγωγοί από τα αρμόδια υπουργεία ήταν η σύστασης μίας επιτροπής για την εκτίμηση της επισιτιστικής επάρκειας και της διατροφικής ασφάλειας της πατρίδας μας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Έτσι,οι παραγωγοί εν μέσω καλλιεργητικής περιόδου οδεύουν προς χρεοκοπία, ο πρωτογενής τομέας οδεύει στην κατάρρευση και η επισιτιστική αλυσίδα σε σοβαρές ελλείψεις.

Δεν είμαστε μακριά από το χρονικό σημείο όπου ο αγροτικός κόσμος της χώρας θα αδυνατεί να αρχίσει νέα καλλιέργεια.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί άμεσα σε μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, και ως τέτοια μέτρα προτείνουμε τα κάτωθι:

1) Χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους παραγωγούς, κτηνοτρόφους, αλιείς, μελισσοκόμους με κλιμακωτή αύξηση του επιδόματος ανάλογα με το προϊόν και το είδος της γεωργίας/κτηνοτροφίας που πραγματοποιούν.

2) Χορήγηση της έκπτωσης 25% στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών όπως έγινε και με τους ελεύθερους επαγγελματίες και γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛ.Γ.Α. για την φετινή χρονιά.

3) Άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων του ΕΛ.Γ.Α. που εκκρεμούν από τις καταστροφές που έγιναν από τον Ιούλιο του 2019 και μετά στις παραγωγές και παραμένουν έως σήμερα απλήρωτες, καθώς και της συνδεδεμένης των βοοειδών.

Αποζημίωση και των δενδροκαλλιεργητών της Βόρειας Ελλάδας που καταστράφηκαν φέτος λόγω του ανοιξιάτικου παγετού, καθώς και των εξισωτικών 2013 και 2014 και της αποζημίωσης του καταρροϊκού πυρετού για τους κτηνοτρόφους.

Επιστροφή των προστίμων των 279 εκ. € που κερδήθηκαν από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, στους κτηνοτρόφους.

4) Άμεση εκταμίευση των χρημάτων που έχουν εγκριθεί από τα σχέδια βελτίωσης ώστε να εκσυγχρονιστεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Έλληνα παραγωγού που παραμένει ο πιο απαρχαιωμένος στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα αρχικά στην έγκριση καιστην συνέχεια στην εκταμίευση των χρημάτων από τα σχέδια βελτίωσης που κατέθεσαν οι παραγωγοί. Παράλληλα προτείνουμε και την ένταξη όλων των επιλαχόντων αγροτών στα σχέδια βελτίωσης ώστε πολλοί περισσότεροι, να προβούν σε βελτίωση των εκμεταλλεύσεων τους και σε περαιτέρω επενδύσεις.

5) Άμεση μείωση του αγροτικού ρεύματος που αυξήθηκε 9,6% το Σεπτέμβριο του 2019 και επανασύνδεση του ρεύματος όλων των γεωτρήσεων με ταυτόχρονο ρύθμιση των οφειλών σε 24 δόσεις. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μείνουν απότιστες καλλιέργειες και να χαθούν.

6) Πάγωμα των αγροτικών δανείων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση και η οικονομική της προέκταση καιχορήγηση χαμηλότοκων καλλιεργητικών δανείωνχωρίς εμπλοκή του τραπεζικού συστήματος.

7) Αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών αγροτικής γης με νομοθετική ρύθμιση στα πρότυπα του εξωδικαστικού συμβιβασμού της πρώτης κατοικίας.

8) Να υλοποιηθεί η προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης για αγροτικό-αφορολόγητο πετρέλαιο.

9) Να μειωθεί ο Φ.Π.Α .σε αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές και σε ανταλλακτικά γεωργικών ελκυστήρων.

10) Να δοθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης που καταβάλλεται κάθε Οκτώβριο νωρίτερα.

11) Τριπλασιασμός των λαϊκών αγορών της χώρας ώστε να μπορούν οι αγρότες να διαθέσουν τα προϊόντα τους με ασφάλεια και χωρίς συνωστισμό καταναλωτών.

12) Ένταξη στο πρόγραμμα εθνικών επενδύσεων αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων.

13)Κρατική μέριμνα για την απορρόφηση και διάθεση των αδιάθετων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων σε στρατό, ευπαθείς ομάδες και πρόσφυγες.

14) Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με διαδραστικό χάρτη, όπου οι αγρότες και κυρίως όσοι έχουν μικρές και πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις, θα αναρτούν τα διαθέσιμα προϊόντα τους προς πώληση ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους, έμποροι και καταναλωτές.

15) Άμεση λύση στο πρόβλημα των αλλοδαπών εργατών γης που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα και είναι αναγκαίοι στους Έλληνες παραγωγούς για την συγκομιδή των προϊόντων τους.

Οι παραπάνω προτάσεις χρίζουν άμεσης υλοποίησης για να μην πτωχεύσει ο πρωτογενής τομέας της χώρας και μαραζώσει η ελληνική ύπαιθρος.

Από την Γραμματεία των Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας

Πηγή: taxheaven.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia