FOLLOW US: facebook twitter

Πρωινές Αιχμές & Πολιτικολογίες (17/05/2022)

Ημερομηνία: 17-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Πρωινές Αιχμές

*Με ενημέρωσε εκλογικός αναλυτής ότι με τα τωρινά δημοσκοπικά δεδομένα, οι έδρες στην Ηλεία θα είναι 2-2-1 στην κάλπη της απλής αναλογικής και 3-1-1 στην κάλπη της ενισχυμένης.
*Επομένως, δεν βγάζει 2η έδρα το ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία παρά μόνο αν βγει 2ο κόμμα και σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, κάτι που δεν προκύπτει προς το παρον.
*Κατά συνέπεια το ενδιαφέρον στρέφεται στη Νέα Δημοκρατία, όπου μετά την αποχώρηση Τζαβάρα και εφόσον ο Σκυλακάκης παραμείνει στο Επικρατείας, η τρίτη θέση είναι ανοιχτή και διεκδικήσιμη από όσους μπουν στο ψηφοδέλτιο τώρα, αν θεωρήσουμε πως οι νυν βουλευτές έχουν ελαφρύ προβάδισμα επανεκλογής.
*Στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμως δεν ασχολούνται με τα εσωκομματικά των άλλων, αλλά μη νομίζετε πως δεν παρακολουθούν τις διεργασίες στις νομαρχιακές της Δυτικής Ελλάδας, αφού θεωρούν ότι διαμορφώνονται συνθήκες αυτοδιοικητικής συνεργασίας στην Περιφέρεια.
*Μια τέτοια εξέλιξη, πάντως, να ξέρετε πως ευνοεί την επανεκλογή του Φαρμάκη, στα όρια του 40% από τον α΄γύρο. Ας γίνουν όμως πρώτα οι βουλευτικές να καθαρίσει το τοπίο και θα τα αναλύσουμε εκ νέου.


Πολιτικολογίες

*Σήμερα θα ασχοληθούμε με δημοσκοπικές αναλύσεις. Γνωστή αθηναϊκή εταιρεία δημοσκοπήσεων θεωρεί πως η αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη θα κριθεί από το αν θα μπει στη Βουλή ο Βαρουφάκης ή αν γενικά θα έχουμε περισσότερα από πέντε κόμματα στη Βουλή.
*Το ελάχιστο όριο τοποθετείται στο 36,92% και με πέντε κόμματα εντός Βουλής. Βέβαια, ο Μητσοτάκης –εφόσον η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη στις εκλογές- θα ήθελε και τον Βελόπουλο εκτός Βουλής, αλλά δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο. Έχουμε πολλά χρόνια να δούμε στη χώρα τετρακομματική Βουλή,
*Ειδικά μετά το 2009, ο κανόνας είναι έξι ή επτά κόμματα στις περισσότερες εκλογές. Η πιο δύσκολα ανιχνεύσιμη ψήφος πάντως είναι της Χρυσής Αυγής, είτε της ορίτζιναλ είτε του Κασιδιάρη. Το ότι κυμαίνεται στο 2,3% πλέον, είναι ανησυχητικό διότι δείχνει πως θα παλέψει για το 3%.
*Έτοιμος για στρατηγική δύο γύρων είναι πλέον και ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να κυριαρχήσει στον κεντροαριστερό χώρο. Για αυτό πλέον έκοψε τις συζητήσεις περί κυβέρνησης μειοψηφίας α λα Πορτογαλία. Ή πρώτος ή τίποτα.
*Αυτή η τακτική έχει στόχο να συμπιέσει εκλογικά το ΜΕΡΑ25 και να φέρει σε δύσκολη θέση τον Ανδρουλάκη, που συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει τις διακριτικές πιέσεις προς το ΠΑΣΟΚ ώστε να πάρει θέση για το ποιον θέλει για πρωθυπουργό και με ποια κόμματα θα ήθελε να συγκυβερνήσει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος