FOLLOW US: facebook twitter

Πρωινές Αιχμές & Πολιτικολογίες (07/11/2022)

Ημερομηνία: 07-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Πρωινές Αιχμές

*Η στήλη πήρε μια ανάσα και επιστρέφει δυναμικά με μπόλικο παρασκήνιο, αφού πλέον βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, τόσο σε εθνικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

*Ξεκινάμε από Αμαλιάδα: οι φήμες θέλουν τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο και πρώην αντιδήμαρχο Ήλιδας, Χρήστο Νικολόπουλο να έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Ανδρέα Παπαδάκο, καθότι φέρεται να έχει δεχθεί κρούση συνεργασίας

*Η θερινή ψύχρα που φαινόταν ότι υπήρχε μεταξύ Δημήτρη Βάλαρη και Διονύση Μπέλτσου είναι παρελθόν. Ανήμερα της εθνικής επετείου είχαν φιλική συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα, αλλά πολιτική συνεργασία δεν υπάρχει. Αφήστε δε που ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ηλείας είναι πιθανό να επιστρέψει  στον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης.

*Πολυσυλλεκτικό αντιπολιτευτικό «πηγαδάκι» προχθές σε κεντρικό καφέ του Πύργου. Θα σας το παρουσιάσω ως κουιζάκι για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Δύο της μείζονος μειοψηφίας, που έχουν διατελέσει στο παρελθόν και αντιδήμαρχοι Πύργου, και δύο της ελάσσονος.

*H πρόθεση ανεξαρτητοποίησης έχει ήδη γνωστοποιηθεί στον επικεφαλής, όπως είναι το σωστό θεσμικά και ηθικά, και πιθανόν να επισημοποιηθεί είτε σήμερα είτε αύριο.  


Πολιτικολογίες

*Η υπόθεση των υποκλοπών φαίνεται ότι έχει πολύ «ψωμί» ακόμα και λογικά θα είναι ψηλά στην ατζέντα, ασχέτως αν οι πολίτες την ιεραρχούν ψηλά στις προτεραιότητες. Η γενικότερη αίσθηση, πάντως, είναι πως δεν έχει χυθεί άπλετο φως στην ιστορία. Προβλέπεται συναρπαστικός χειμώνας!

*Δειλά χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το γκάλοπ της MRB. Μπορεί ο Μητσοτάκης να παραμένει ο καταλληλότερος (38,1%-29,2%), αλλά σε τρία ερωτήματα ο Τσίπρας τον προσπέρασε. Στη  στήριξη του εισοδήματος των πολιτών και της μεσαίας τάξης 34,7% έναντι 28,5% του πρωθυπουργού),  σε θέματα διαφθοράς/διαφάνειας (29,2%-24%) και στην ακρίβεια/αισχροκέρδεια οριακά πρώτος (30,6%-29,4%)

*Ο Μητσοτάκης υπερτερεί στα εθνικά θέματα (46%-20,6%) εξ ου και το αίτημα Τσίπρα για επέκταση στα 12 μίλια, και στην ανάπτυξη (37,6%-27%). Η υπόθεση Πάτση φαίνεται ότι προκάλεσε ισχυρή ρωγμή στην κυβέρνηση, οπότε έχει σημασία να δούμε την εξέλιξή της, αλλά και αν υπάρχουν κι άλλοι κρυμμένοι… Πάτσηδες.

*Φίλος δημοσκόπος εξ Αττικής έχει προεξοφλήσει την είσοδο επτά κομμάτων στη Βουλή μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, προβλέποντας ότι η πραγματική μάχη θα γίνει στη δεύτερη κάλπη (με την ενισχυμένη) για δύο κόμματα, αφού εκτιμά ότι ο Βελόπουλος δεν κινδυνεύει.

*Για να ξέρετε, ουδέποτε τέθηκε πραγματικό ζήτημα μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον Μάιο του 2024. Ο λόγος είναι απλός και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση: Η ΝΔ έχει έτοιμους τους 11 από τους 13 περιφερειάρχες και ετοιμάζει από τώρα ψηφοδέλτια, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ακόμα ψάχνονται. Αν οι εθνικές εκλογές γίνουν Μάιο-Ιούνιο, απομένει λίγος χρόνος προετοιμασίας ως τον Οκτώβριο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος