Και στην Ηλεία Πρόγραμμα συγκριτικών πειραματικών εργασιών καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το 2016
Mε αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών
Εγκρίνεται και ξεκινά το πρόγραμμα συγκριτικών πειραματικών εργασιών καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το 2016, μετά από απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάρκος Μπόλαρης. Το πρόγραμμα θα εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μέχρι τις 10 Μαρτίου του 2017 θα υποβληθούν εκθέσεις αξιολόγησης και οικονομικός απολογισμός.
Αξίζει να σημειωθεί ιδιαιτέρως η εφαρμογή της τεχνολογίας GIS και GPS στη διαχείριση των από εδάφους δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς σε τουλάχιστον 20.000 στρέμματα σε Πελοπόννησο, μεταξύ αυτών και η Ηλεία, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Μαγνησία, Σάμο και Χαλκιδική. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο στέλεχος της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής κ. Τριαντάφυλλος Χαλκιάς: «αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη δύο γεωπόνων και εργατοτεχνικού προσωπικού για την υλοποίηση του προγράμματος της Δακοκτονίας».
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ:
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης υπέγραψε υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίνεται και ξεκινά το πρόγραμμα συγκριτικών πειραματικών εργασιών καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το 2016.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διενέργεια:
- Ελέγχου υπολειμμάτων των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται στη δακοκτονία στο ε-λαιόλαδο και στον βρώσιμο καρπό
- Μελέτης ανάπτυξης ανθεκτικότητας αλλά και επικινδυνότητας για ανάπτυξη ανθεκτικότη-τας του δάκου στα εγκεκριμένα εντομοκτόνα
- Μελέτης παρακολούθησης της ανθεκτικότητας των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων στον έλεγχο του δάκου
- Μελέτης βελτίωσης της μεθόδου παρακολούθησης των πληθυσμών του δάκου με τη χρήση νέων τεχνολογιών και αυτοματοποίηση. Παράλληλα θα επιχειρηθεί η αριστοποίηση της βά-σης δεδομένων «Dacus» με στοιχεία
- Μελέτης για την αριστοποίηση εφαρμογής της μεθόδου των δολωματικών ψεκασμών
- Μελέτη επίδρασης από τη χρήση των εγκεκριμένων εντομοκτόνων στις μέλισσες και τους λοιπούς επικονιαστές
- Μελέτη εκτίμησης πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την άσκηση της φυτοπρο-στασίας στην ελιά
Αξίζει να σημειωθεί ιδιαιτέρως η εφαρμογή της τεχνολογίας GIS και GPS στη διαχείριση των από εδάφους δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς σε τουλάχιστον 20.000 στρέμματα στις Π.Ε. Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Ηρακλείου, Λακωνίας, Λασιθίου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ρεθύμνου, Σάμου, Χαλκιδικής, Χανίων, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
Το όλο πρόγραμμα θα εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μέχρι τις 10 Μαρτίου του 2017 θα υποβληθούν εκθέσεις αξιολόγησης και οικονομικός απολογισμός.