FOLLOW US: facebook twitter

Πρόεδροι Κοινοτήτων του Δ. Αρχαίας Ολυμπίας στον κ. Νικολακόπουλο για αυτοδιοικητικά θέματα

Ημερομηνία: 27-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Πρόεδροι Κοινοτήτων του Δ. Αρχαίας Ολυμπίας, με αφορμή το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισκέφτηκαν τον Βουλευτή Ηλείας κ. Νικολακόπουλο (23/01/2021).

Οι Πρόεδροι υποστήριξαν ότι οι πολίτες επιθυμούν να επιλέγουν οι ίδιοι, χωρίς υποδείξεις από παρατάξεις, αυτούς που θα απαρτίζουν τα τοπικά συμβούλια. Οι πολίτες απαιτούν, αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Σήμερα, εφόσον οι Κοινότητες, δεν μπορούν -λόγω θεσμικού πλαισίου- να λύσουν τα τοπικά προβλήματα, απλώς εισηγούνται την επίλυσή τους στους Δήμους. Συχνά οι τελευταίοι, παραμένουν, δυσκίνη¬τοι, γραφειοκρατικοί αλλά και απόμακροι γεωγραφικά. Αποτέλεσμα, η μη έγκαιρη επίλυση προβλημάτων αυτών. Έτσι η καθημερινότητα του πολίτη στα μικρά χωριά επιδεινώνεται συνεχώς. Αν δε, λάβουμε υπόψη μας, όσο αφορά τα μεγάλα έργα υποδομής, ότι η απορροφητικότητα των κονδυλίων από τους Δήμους είναι μικρή, αλλά και όπου υπάρχει, κατευθύ¬νεται κυρίως στις έδρες, αντιλαμβανόμαστε γιατί τα μικρά χωριά καταδικάζονται από το θεσμικό πλαίσιο, αφού, ούτε ουσιαστική εκπροσώπηση έχουν, αλλά ούτε και πόρους, για να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους.

Είναι αναγκαία, υποστηρίζουν οι Πρόεδροι, η αναβάθμιση του ρόλου των Κοινοτήτων ως θεσμού ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, η οποία διαφυλάττει και καλλιεργεί την αποκατάσταση του αισθήματος εγγύτητας των πολιτών προς τις αυτοδιοικητικές δομές.
Η απευθείας εκλογή σε ξεχωριστή κάλπη, ενίσχυσε αυτό το αίσθημα και οι πολίτες προσεγγίζουν με θετικό τρόπο την παραμονή αυτής της διαδικασίας. Τους πολίτες και την άποψή τους, καλούν τώρα οι Πρόεδροι, την κυβέρνηση να αφουγκραστεί.
Είναι πολύ μεγάλη ανάγκη, -αναφέρουν- για την ύπαρξη των μικρών χωριών η δυνατότητα να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους, χωρίς την ‘διαστρέβλωση’ οποιουδήποτε εκλογικού συστήματος. Οι Πρόεδροι ζήτησαν ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Κοινοτήτων, μαζί φυσικά με την συνέχιση της δυνατότητας για χωριστή κάλπη για τα Τοπικά Συμβούλια.

Ο κ. Νικολακόπουλος, άκουσε με ενδιαφέρον τα προβλήματα των Κοινοτήτων και υποσχέθηκε να ενημερώσει τους Προέδρους για τις κινήσεις του, πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Στην συνάντηση πήραν μέρος οι Πρόεδροι της Μουριάς κ. Χρονόπουλος Κωνσταντίνος, Καυκωνίας, Ρηγόπουλος Γεώργιος, Στρεφίου, Κούρβα Αθανασία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος