FOLLOW US: facebook twitter

Προχωρά η απομάκρυνση των αποβλήτων από το Ποτόκι

Ημερομηνία: 23-07-2024 | Συντάκτης:

-Εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή η πρόταση προς το ΥΠΕΝ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε τροχιά απομάκρυνσης μπαίνουν τα δεματοποιημένα απορρίμματα στο Ποτόκι, καθώς η δημοτική επιτροπή του δήμου Πύργου ενέκρινε την υποβολή πρόταση χρηματοδότησης στη σχετική πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας στον άξονα προτεραιότητας «Διαχείριση στερεών & υγρών αποβλήτων», με προϋπολογισμό 700.667 ευρώ.

Όπως τόνισε στη εισήγησή του ο δήμαρχος Στάθης Καννής, επικαλούμενος τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, ο δήμος αξιοποιεί την ανοιχτή πρόθεση χρηματοδότησης της μεταφοράς των απορριμμάτων από το υπουργείο για να μεταφέρει 40.000 τόνους δεματοποιημένων απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς.

«Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών προέβη σε έλεγχο εξακρίβωσης βάρους δεματοποιημένων απορριμμάτων με λήψη μπάλας-δέματος στις 10 Μαΐου του 2024 και διεξήχθη την ίδια μέρα ζύγιση των δεμάτων. (…) Εξακριβώθηκε ότι το ειδικό βάρος των δεματοποιημένων αποβλήτων είναι περίπου 380 κιλά ανά δέμα και εκλέχθηκε ως ειδικό βάρος 0,40 τόνοι ανά κυβικό. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι η συνολικά αποθηκευμένη ποσότητα των απορριμμάτων εντός του οικοπέδου είναι 40.000 τόνοι», εξήγησε ο κ. Καννής και πρόσθεσε ότι στη μελέτη έχει υπολογιστεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ, το κόστος φόρτωσης και απομάκρυνσης και το κόστος μεταφοράς του εδαφικού υλικού (αλλοιωμένου ή ρυπαρυσμένου με ΑΣΑ) στον ΧΤΥ. Στην παρούσα φάση δεν υπολογίστηκε η επιχωμάτωση των γεωτεμαχίων με καθαρό εδαφικό υλικό.

Η απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα, καθώς ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Τάκης Αντωνακόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του θεωρώντας τη λύση «επιδερμική», αλλά αποχώρησε πριν από την ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται πως την οριστική διευθέτηση του ζητήματος που αφορά τις «μπάλες» απορριμμάτων στο Ποτόκι εντός του 2024 και τη δημιουργία Κέντρου Ανακύκλωσης στην Τριανταφυλλιά είχε προαναγγείλει με συνέντευξή του τον περασμένο Μάρτιο στην «Πρωινή» ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ηλεία. Παράλληλα, ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι θα ανασχεδιαστεί η ανακύκλωση με ενίσχυση των μικρών δήμων.

«Στόχος είναι να έχουμε ολοκληρώσει την αποκατάσταση και την απορρύπανση του χώρου το 2024. Υπάρχει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο μεγαλύτερο τμήμα, και από εκεί και μετά περιμένουμε τη μελέτη από τον δήμο του Πύργου και με μια προγραμματική σύμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος του δήμου Πύργου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα μπορέσουμε και οι τρεις φορείς από κοινού να συνεργαστούμε για να λύσουμε οριστικά αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία  νομίζω ότι προβλέπει μεταφορά προς τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά και την ταυτόχρονη αποκατάσταση του χώρου», είχε επισημάνει τότε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot