«Πριμαρόλια-Στους δρόμους της μαύρης σταφίδας»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”82894″ img_size=”full”][vc_column_text]
Kαινοτόμο σχέδιο από το LEADER/CLLD
«Πριμαρόλια – Στους δρόμους της μαύρης σταφίδας». Ένα φιλόδοξο έργο για την καταγραφή και αξιοποίηση του πολιτισμού της κορινθιακής-μαύρης σταφίδας σχεδιάζουν οι Αναπτυξιακές εταιρείες των περιοχών παραγωγής μαύρης σταφίδας, δηλαδή Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Κορινθία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά.
Η αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται στα δυνατά χαρακτηριστικά των περιοχών και κυρίως σε αυτά που τη διαφοροποιούν. Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι ένα διαχρονικά πολύτιμο και μοναδικό προϊόν για τις περιοχές αυτές αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Ήδη η πρόσφατη ένταξη της καλλιέργειας της μαύρης σταφίδας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO δημιουργεί νέα δυναμική.
Η αρχική συνάντηση των Αναπτυξιακών εταιρειών για την προετοιμασία του σχεδίου διατοπικής συνεργασίας, έγινε χθες στη Ζάκυνθο, ύστερα από σχετική πρόσκληση του εκεί Επιμελητηρίου – το οποίο θα φιλοξένησε τη συνάντηση – σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ζακύνθου (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ) και την Αναπτυξιακή Αχαΐας (ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.) η οποία θα έχει το και το συντονισμό του σχεδίου.
Στο σχέδιο συνεργασίας συμμετέχουν οι Αναπτυξιακές εταιρείες: Αναπτυξιακή Αχαΐας (ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.), Αναπτυξιακή Ολυμπίας (ΑΝ.ΟΛ. Α.Ε.), Αναπτυξιακή Μεσσηνίας (ΑΝ.ΜΕΣ. ΑΕ), Αναπτυξιακή Β. Πελ/σου (ΑΝΒΟΠΕ ΑΕ), Αναπτυξιακή Ζακύνθου (ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ) και Δίκτυο Συνεργασίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΙΟΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ), ενώ τελεί υπό την υποστήριξη του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων. Το σχέδιο προβλέπεται να υλοποιηθεί εντός των ετών 2019-2021 και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους των τοπικών προγραμμάτων LEADER/CLLD των συνεργαζόμενων αναπτυξιακών εταιρειών, με προϋπολογισμό που σχεδιάζεται να ξεπεράσει τις 120.000 ευρώ.
Τι προβλέπει το σχέδιο για την ανάδειξη της δύναμης της σταφίδας
Το σχέδιο συνεργασίας θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη της δύναμης της σταφίδας και του πολιτισμού της ως αναπτυξιακό εργαλείο, εξερευνώντας τις πολλές ευκαιρίες λόγω των πολλών πτυχών της σταφίδας:
• τη μοναδικότητα του προϊόντος που διαθέτει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής και την καλύτερη ποιότητα,
• τη διατροφική της αξία σε επίπεδο super food,
• τη γαστρονομία που τη συνοδεύει,
• την ιστορία της και κυρίως τη συμμετοχή της στη δημιουργία του ελληνικού κράτους κατά τον 19ο αιώνα,
• τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε γύρω από τη σταφίδα και με έσοδα από τις εξαγωγές της,
• την κοινωνική διαστρωμάτωση που διαμορφώθηκε από τον πλούτο της σταφίδας κατά την ακμή της αλλά και την οικονομική καταστροφή από τη μονοκαλλιέργειά της,
• τη διακρατικότητα που αναπτύχθηκε με τις πόλεις «των δρόμων της σταφίδας», Τεργέστη, Μασσαλία, Λίβερπουλ, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Αμβούργο Οδησσός και την ευκαιρία που προσφέρεται για νέες, σημερινές συνεργασίες.
Όσο για την λέξη «Πριμαρόλια» και για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ξενοφανής, ανήκει στο σταφιδικό λεξιλόγιο της εποχής και έτσι έλεγαν τα πλοία που έφευγαν από τα λιμάνια της Πελοποννήσου φορτωμένα με τη νέα σοδειά του «μαύρου χρυσού» της εποχής, τη σταφίδα, με προορισμό τα λιμάνια της Ευρώπης και της Αμερικής.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]