FOLLOW US: facebook twitter

«Πράσινο» και από την Κτηματική για ξαπλώστρες στον Καϊάφα

Ημερομηνία: 20-06-2022 | Συντάκτης:

-Εγκρίθηκε η δημοπράτηση από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ζαχάρως

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αυξημένη αναμένεται η φετινή επισκεψιμότητα στην παραλία του Καϊάφα, καθώς για πρώτη φορά μετά από περίπου 20 χρόνια θα τοποθετηθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες στη θέση «Καζάρμα». Ο δήμος Ζαχάρως έλαβε και σύμφωνη γνώμη της Κτηματικής Υπηρεσίας, μετά τις εγκρίσεις από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, προκειμένου να προχωρήσει στις διαγωνιστικές διαδικασίες, με την προϋπόθεση να γίνουν διορθώσεις και συμπληρώσεις στο σχέδιο διακήρυξης.

Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ζαχάρως ενέκρινε τη διεξαγωγή πλειοδοτικής προφορικής δημοπρασίας για τη μίσθωση έναντι ανταλλάγματος του δικαιώματος απλής χρήσης τμήματος χώρου αιγιαλού και παραλίας, η οποία θα διεξαχθεί στις 28 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζαχάρως ενώπιον της Αρμόδιας Επιτροπής Διαγωνισμού.  Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης θα είναι από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης έως 30-09-2022.

Το ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς καθορίστηκε σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ν. Ηλείας, στα πέντε ευρώ ανά τ.μ. ως τιμή εκκίνησης . Κατά συνέπεια, το ελάχιστο όριο της πρώτης προσφοράς ορίζεται στο ποσό των 2.500 ευρώ ανά τμήμα. Κατ’ εξαίρεση για το 2022 ή καταβολή του ανταλλάγματος σύμφωνα με τη νομοθεσία θα υπολογιστεί σε ποσοστό 65% του ποσού που θα επιτευχθεί στη δημοπρασία και θα αποδοθεί 70% στον οικείο ΟΤΑ και 30% στο Δημόσιο.

Tο συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας βρίσκεται δυτικά της Ε.Ο Πύργου-Κυπαρισσίας και της σιδηροδρομικής γραμμής. Η έκτασή του είναι 499,85 τ.μ και προτείνεται να τοποθετηθούν 44 ομπρέλες διαμέτρου 1,20μ. χωρίς πάκτωση και 88 ξαπλώστρες διαστάσεων 1,80 Χ 0,65μ., δηλαδή δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα.

Η έγκριση χορηγήθηκε με αυστηρές προϋποθέσεις, δεδομένης της ευαισθησίας του οικοσυστήματος του Καϊάφα. Ο δήμος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα παραβιαστούν τα όρια της υπό παραχώρηση έκτασης και δεν θα καταγραφούν υπερβάσεις από τους εκμισθωτές, διαφυλάσσοντας παράλληλα τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της παραλίας.

Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η παραμικρή παρέμβαση με χειρωνακτικά ή μηχανικά μέσα στην παραλία, όπως η επίστρωση υλικού, η εκσκαφή, ή η διαμόρφωση ή εξυγίανση του εδάφους, ενώ ο Δήμος Ζαχάρως και οι μισθωτές του θα είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της καθαριότητας στην παραλία. Μετά το πέρας της θερινής περιόδου ο χώρος θα πρέπει να περιέλθει στην προηγούμενη μορφή του.

Σημαντική υποχρέωση του δήμου είναι, σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, να περισχοινίσει για λόγους προστασίας το χώρο γύρω από τον πυργίσκο και να τοποθετήσει πινακίδα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα για την απαγόρευση προσέγγισης των λουομένων σε αυτόν για την αποφυγή ατυχήματος.

Η πρόσβαση στην δημοπρατούμενη θέση θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από νομίμως υφιστάμενο δρόμο και η στάθμευση των οχημάτων θα γίνεται σε διαμορφωμένο χώρος στάθμευσης εκτός αμμοθινικών τύπων οικοτόπων, απαγορεύοντας οποιαδήποτε διάνοιξη δρόμου για πρόσβαση σε αυτή και οποιαδήποτε νέα διαμόρφωση στάθμευσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος