«Πράσινο» για το ΣΧΟΟΑΠ του Πύργου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”138542″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος
-Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι και τι προβλέπει για το περιβάλλον και τις χρήσεις γης
[/vc_column_text][vc_column_text]«Πράσινο φως» για την προώθηση πολεοδομικών και χωροταξικών παρεμβάσεων στον αστικό ιστό και στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Πύργου άναψε το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Κ. Δημόπουλος, υπέγραψε χθες την περιβαλλοντική έγκριση του Σχεδίου τροποποίησης και επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Δήμου Πύργου και Μελέτης ΣΧΟΟΑΠ της Δημοτικής Ενότητας Πύργου, όπως αυτό περιγράφεται στην επικαιροποιημένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)
Σύμφωνα με την απόφαση, η περιοχή εφαρμογής του Σχεδίου έχει χωρική αναφορά στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας Πύργου, η οποία χωροταξικά διακρίνεται στην αστική περιοχή του Πύργου, που αποτελεί έναν ενιαίο αστικό χώρο, στη νότια-δυτική χωρική ενότητα του εξωαστικού χώρου, με προφανή τον αγροτικό χαρακτήρα και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, λόγω των φυσικών καταστροφών από τις πυρκαγιές 2007 και των έντονων και ανεξέλεγκτων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, και στη βόρεια-ανατολική χωρική ενότητα του εξωαστικού χώρου, με περιορισμένη ανάπτυξη δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα.
Οι Βασικοί στόχοι του μοντέλου χωρικής οργάνωσης του Σχεδίου είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας και της φυσιογνωμίας των οικισμών και ο καθορισμός ορίων ανάπτυξης συμβατών με την αειφορία, με χρονικό ορίζοντα το 2030, ο έλεγχος και ο περιορισμός της οικιστικής εξάπλωσης περιοχών που χρειάζονται ανάπλαση ή αναμόρφωση, καθώς και ο ορισμός ζωνών ειδικής ενίσχυσης (Ζ.Ε.Ε.), περιοχών προς πολεοδόμηση για κύρια ή δεύτερη κατοικία, περιοχών εγκατάστασης αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, όπως παραγωγικά πάρκα, τουριστικές ζώνες, ΠΕΡΠΟ.
Παράλληλα, προβλέπεται η ορθολογική κατανομή, συσχέτιση και οργάνωση των χρήσεων γης στον εξωαστικό χώρο, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η κάλυψη των αναγκών, όσο και η συμβατότητα των χρήσεων και η ελαχιστοποίηση των συγκρούσεων γης.
Βασικός στόχος του νέου ΣΧΟΟΑΠ είναι επίσης η προστασία των αξιόλογων στοιχείων του πολιτιστικού περιβάλλοντος στην πόλη και την ύπαιθρο, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου της περιοχής, με την υιοθέτηση όρων και υποδομών για την πρόληψη και ελαχιστοποίηση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές και τη διερεύνηση και τον καθορισμό, μέσα στην έκταση της Δημοτικής Ενότητας, περιοχών ειδικής προστασίας που δεν πρόκειται να πολεοδομηθούν, καθώς και περιοχών γύρω από τους οικισμούς, για τις οποίες απαιτείται προστασία. Παράλληλα, προβλέπεται και η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού, αγροτουρισμού και παραθερισμού στις περιοχές ενδιαφέροντος.[/vc_column_text][vc_single_image image=”138543″ img_size=”full”][vc_column_text]Συνοπτική περιγραφή του Σχεδίου
Η εδαφική περιφέρεια της ΔΕ Πύργου οργανώνεται σε ευρύτερες ζώνες ανάλογα με τη χρήση και το βαθμό προστασίας τους, οι οποίες ομαδοποιούνται σε Περιοχές Οικιστικής Ανάπτυξης, που είναι ήδη θεσμοθετημένες ή προορίζονται για πολεοδόμηση για κύρια ή παραθεριστική κατοικία, για ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων, για τουριστικές ζώνες κλπ., σε Περιοχές Ειδικής Προστασίας (Π.Ε.Π.), οι οποίες δεν προορίζονται για πολεοδόμηση, σε Περιοχές Περιορισμού και Ελέγχου Δόμησης (ΠΕΠΔ), που είναι γύρω από πόλεις, αλλά και οικισμούς για τις οποίες απαιτείται έλεγχος και περιορισμός της οικιστικής εξάπλωσης, και σε Περιοχές Ιδιαίτερων Χρήσεων,οι οποίες δεν μπορούν να ενταχθούν στον οικιστικό ιστό των πολεοδομημένων αλλά και πολεοδομούμενων οικισμών.
Επίσης, για τα Κοιμητήρια προτείνεται περιμετρική ζώνη πρασίνου σε απόσταση τουλάχιστον 20 μ. από τα κοιμητήρια. Λατομικές περιοχές εντός των ορίων της Δ.Ε. Πύργου εντοπίζονται σε περιοχή βόρεια του οικισμού Ελαιώνα.
Οι Μονάδες ειδικής επεξεργασίας λυμάτων αφορούν περιοχές με εγκαταστάσεις μονάδων βιολογικού καθαρισμού (Ε.Ε.Λ.) στο Κατάκολο και στον Πύργο. Η πρώτη βρίσκεται στην Τ.Κ. Κατάκολου (θέση Χερσόνησος της περιοχής Ακρωτηρίου/Ιχθύς) και η δεύτερη (Ε.Ε.Λ. Πύργου) νότια της πόλης του Πύργου πλησίον της αποστραγγιστικής τάφρου 8Τ.
Τέλος από το σχεδιασμό προβλέπονται: Δίκτυα Αστικής Τεχνικής Υποδομής και Δίκτυα Κοινής Ωφέλειας και Υποδομές Διαχείρισης Αποβλήτων.
Πώς επηρεάζει το ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό
Εντός των ορίων του Δήμου Πύργου εντοπίζεται η προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, η οποία εντάσσεται στο Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό. Η προστατευόμενη περιοχή δεν αφορά το χερσαίο τμήμα της έκτασης, αλλά καταλαμβάνει θαλάσσιο χώρο στον οποίο δεν προβλέπονται νέα έργα ή δραστηριότητες από το εν λόγω Σχέδιο.
Στην περιοχή μελέτης εντοπίζονται δύο κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι: η περιοχή του Αγ. Ανδρέα Κατάκολου που έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος και
τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, και ο Αρχαιολογικός Χώρος Σκαφιδιάς, για λόγους προστασίας των σημαντικών καταλοίπων του οικισμού, του λουτρικού συγκροτήματος και των τάφων των Ρωμαϊκών Χρόνων, που έχουν αποκαλυφθεί στη συγκεκριμένη περιοχή.
Για τα θέματα που αφορούν τα στερεά απόβλητα, το ΣΧΟΟΑΠ προβλέπει να προωθούνται παρεμβάσεις ανακύκλωσης και εναλλακτικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, για τη μείωση του συνολικού όγκου των προς διάθεση
Αποβλήτων, να υλοποιούνται έργα, δράσεις και παρεμβάσεις για την προώθηση της χρήσης καθαρών τεχνολογιών, πρακτικών μείωσης στερεών αποβλήτων και αποφυγής διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων, ελαιωδών ουσιών, αλάτων, ή άλλων ρύπων στο έδαφος, να ληφθεί μέριμνα για την άμεση αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη θέση «Αγκινάρα», να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον λόγω της ανεξέλεγκτης διάθεσης και της μη αποτελεσματικής επεξεργασίας των αστικών λυμάτων και να δοθεί μέριμνα στη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων της οικιστικής περιοχής που γειτνιάζει με την περιοχή του Δικτύου Natura 2000 στη θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας, Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία.
Το νέο ΣΧΟΟΑΠ έχει διάρκεια ισχύος 10 χρόνια και αναμένεται να λύσει τα χέρια του δήμου ως προς το ποιες παρεμβάσεις είναι συμβατές και ποιες ασύμβατες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]