FOLLOW US: facebook twitter

«Πράσινο» για τη μελέτη του Φράγματος Πηνειού

Ημερομηνία: 16-02-2024 | Συντάκτης:

-Υπέγραψε την απόφαση για τη σύμβαση ο Υπουργός Υποδομών, Χρ. Σταϊκούρας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε τροχιά συμβασιοποίησης μπαίνει η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του φράγματος Πηνειού, καθώς με απόφαση του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα, κατακυρώθηκε η σύμβαση εκπόνησης σε κοινοπραξία μελετητών, καθώς η προσφορά κρίθηκε πλήρης, σύμφωνη με τους όρους της Διακήρυξης και ως η πιο συμφέρουσα από οικονομική άποψη βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής και με συνολική προσφερόμενη τιμή 3.468.285,00 € (χωρίς ΦΠΑ) και 4.300.673,40 € (με ΦΠΑ 24%).

Με τη συγκεκριμένη απόφαση εξουσιοδοτείται η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19) για την υπογραφή εκ μέρους του Δημοσίου της σχετικής σύμβασης, έπειτα από την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η μελέτη προβλέπει συμπληρωματικά έργα φράγματος Πηνειού για ανακαίνιση, προσβασιμότητα ασφάλιση και ανάδειξή του και έργα ταμίευσης άρδευσης και ύδρευσης.

Θα διερευνηθούν οι υδρολογικές δυνατότητες του ταμιευτήρα και η διαχείριση του νερού, τα απαραίτητα έργα ενίσχυσης επίσης στον ταμιευτήρα από γειτονικές υδρολογικές λεκάνες, η εγκατάσταση συστήματος ασφάλειας ελέγχου και παρακολούθησης του Φράγματος, κλπ.

Επίσης, η μελέτη θα εξετάσει την περιβαλλοντική αναβάθμιση των παραλίμνιων περιοχών, όπως και την ανάδειξή τους, την αξιοποίηση της αλιείας του ταμιευτήρα με κατάλληλα αλιεύματα, καθώς και την κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων στην περιοχή Μανωλάδας, τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας συντήρησης με τα νέα δεδομένα, τον έλεγχο επάρκειας των έργων προσαγωγής στις αρδευόμενες περιοχές (διώρυγες), καθώς και την κατασκευή νέων έργων άρδευσης του τ. Δήμου Ωλένης με εργασίες για λιμνοδεξαμενή και φράγματος «Βλαχαίικου».

Ανδρέας Νικολακόπουλος- Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

“Σημαντική εξέλιξη που θα επιφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα”

Στενά παρακολουθούσε τις εξελίξεις για τη μελέτη του Φράγματος Πηνειού ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την θετική εξέλιξη και έκανε γνωστό ότι είναι θέμα ημερών η υπογραφή με τον ανάδοχο πλέον του έργου, ώστε να προχωρήσει και στην πράξη η εκπόνηση της μελέτης.

Ο κ. Νικολακόπουλος τον περασμένο Δεκέμβριο είχε καταθέσει ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μελέτη εξαιρετικής σημασίας για την Ηλεία, καθώς οι παρεμβάσεις στο φράγμα Πηνειού είναι αναγκαίο να προχωρήσουν, ώστε να καταστεί ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική η λειτουργία του φράγματος. Είχε τονίσει δε, ότι μέσα από την πιο αποτελεσματική λειτουργία του και την αναβάθμιση των παραλίμνιων περιοχών, ενισχύεται η προσπάθεια που καταβάλλεται για την περαιτέρω ανάπτυξη του Νομού Ηλείας σε όλα τα επίπεδα.

Της ερώτησης στον κ. Σταϊκούρα, είχε προηγηθεί κατάθεση ερώτησης και στον προκάτοχό του, ενώ ο κ. Νικολακόπουλος είχε και συχνές προσωπικές επαφές στο αρμόδιο Υπουργείο.

«Είναι μία εξέλιξη η οποία σαφώς μας ικανοποιεί, διατίθεται ένα σημαντικό ποσό για την εκπόνηση της μελέτης, ώστε να γίνει μία σοβαρή δουλειά η οποία θα έχει και τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, οι οποίες θα είναι ουσιαστικές και θα καταστήσουν τη λειτουργία του φράγματος ασφαλή, ενώ θα αναδειχθεί και θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής αλλά και ολόκληρου του νομού» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο κ. Νικολακόπουλος.

Δ. Αυγερινοπούλου: «Προτεραιότητα το Φράγμα Πηνειού για την κυβέρνηση»

Υπενθυμίζεται ότι για το Φράγμα κατέθεσε ερώτηση πριν από 15 ημέρες η Βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Αυγερινοπούλου, τονίζοντας ότι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του Φράγματος Πηνειού είναι έργο κομβικής σημασίας για την αγροτική και γενικότερα την οικονομική ανάπτυξη της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας.

«Η Κυβέρνηση έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα τη μελετητική ωρίμανση του έργου, χαρακτηρίζοντάς το εθνικού επιπέδου και δεσμεύοντας πόρους για ολοκλήρωση των μελετών που απαιτούνται για τη δημοπράτηση του έργου. Ο εκσυγχρονισμός του Φράγματος Πηνειού θα συμβάλει στην προστασία των φυσικών πόρων και στη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων, δίνοντας παράλληλα αναπτυξιακή ώθηση και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγροτική παραγωγή του ηλειακού κάμπου», είχε δηλώσει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος