Κήπος & μπαλκόνι: Πράσινες ταράτσες, γιατί τις ξεχάσαμε;
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”114998″ img_size=”full”][vc_column_text]Δροσιά το καλοκαίρι και ζεστασιά τον χειμώνα με τεράστιο θετικό οικολογικό και ψυχολογικό αντίκτυπο! Την περασμένη δεκαετία οι πράσινες ταράτσες και οι ταρατσόκηποι είχαν πάρει τα πάνω τους, αλλά αργότερα δυστυχώς θεωρήθηκε ότι κάτι τέτοιο είναι περιττό έξοδο.
Φαντάσου στην παρούσα κατάσταση να είχες έναν ταρατσόκηπο – προσωπικό παράδεισο – πόσο πιο εύκολα θα περνούσες την καραντίνα! Γιατί νομίζεις το Υπουργείο Οικονομικών έχει πράσινη ταράτσα; Γιατί εξοικονομεί 5.630 ευρώ το χρόνο! Χάρη στην εδαφοκάλυψη από κλωστική κάνναβη και τα φυτά που τοποθετήθηκαν επάνω της, επιτυγχάνει 50% οικονομία ψύξης-θέρμανσης για τον τελευταίο όροφο, 10% οικονομία στην συνολική ψύξη του κτηρίου και 5% οικονομία στην συνολική θέρμανση.
Η ταράτσα του… υπουργείου οικονομικών!
Η σχετική έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι κατά παραγγελία. Από έρευνα που εκπόνησε το ΕΜΠ, απεδείχθη ότι η εδαφοκάλυψη και ο ταρατσόκηπος απέδωσαν. Μόνο να σκεφτείς ότι η θερμοκρασία σε μια απλή ταράτσα το καλοκαίρι φτάνει τους 80° C και σε ένα ταρατσόκηπο τους 35°, μπαίνεις εύκολα στο…κλίμα.
Με 2,7 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο στην Αθήνα, 2,5 στην Θεσσαλονίκη και 0,7 στην Πάτρα, οι ελληνικές πόλεις οφείλουν να στοχεύσουν τουλάχιστον στα 10 τ.μ. πράσινου ανά κάτοικο, που ορίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος για την βιώσιμη πόλη. Μόλις 15 τετραγωνικά πράσινου, χαρίζουν καθαρό οξυγόνο σε 10 άτομα για ένα χρόνο!
Οι πράσινες ταράτσες απορροφούν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κατά 99,4% !!!
Οι ταρατσόκηποι δεν έχουν μόνο ψυχολογικά και οικονομικά οφέλη. Μειώνουν τον θόρυβο μέχρι και 10 ντεσιμπέλ, συμβάλλουν στην πυροπροστασία ενός κτηρίου, την μικρότερη συντήρηση, προσφέρουν αντιπλημμυρική προστασία μέσα από την υδατομόνωση του κτιρίου και απορροφούν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κατά το απολύτως εντυπωσιακό 99,4% (η έρευνα έγινε στην πόλη του Μονάχου)!
Τι συμφέρει περισσότερο;
Ο εκτατικός τύπος ταρατσόκηπου έχει χαμηλό ως μηδενικό κόστος συντήρησης και περιλαμβάνει: άνθη, βότανα και ποώδη φυτά για εδαφοκάλυψη με το οικολογικό του όφελος να χαρακτηρίζεται υψηλό. Την ίδια στιγμή βρεγμένος προσθέτει 50 έως 150 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο, οπότε δεν επηρεάζει την στατικότητα κανενός κτηρίου. Έχει το πιο χαμηλό κόστος τοποθέτησης, ενώ μπορείτε να βάλετε και 4-5 μεγάλα δέντρα, ώστε να σας χαρίζουν την σκιά τους. Είναι ο τύπος κήπου με την γρηγορότερη απόσβεση και το μικρότερο κόστος και αυτός είναι ο λόγος που σας παρουσιάζουμε αυτόν τον τύπο ταρατσόκηπου.
Περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Ένας ταρατσοκηπος προσωπικός παράδεισος!
Καταρχάς είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής όλων των ενοίκων σε μια πολυκατοικία. Κατά δεύτερον σε περιόδους βροχοπτώσεων κατακρατεί και φιλτράρει μέχρι και το 75% του νερού που δέχεται (αντί να κατεβαίνει κάτω το νερό και να μην μπορείς να περάσεις από το ένα πεζοδρόμιο στο απέναντι). Φιλτράρει και βελτιώνει τον μολυσμένο αέρα μιας πόλης, βελτιώνοντας το μικροκλίμα και συγκρατεί τα αιωρούμενα σωματίδια (ή μήπως προτιμάς να μυρίζει τζάκι όλη η πόλη;).
Απορροφά τον ηλιακή και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, μειώνοντας το φαινόμενο της αντανάκλασης της ακτινοβολίας όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε μια τσιμεντούπολη. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία του είναι βιολογικά ή ανακυκλώσιμα. Καλύτερα δεν γίνεται.
Για την κατασκευή πράσινη στέγης συνήθως δεν χρειάζεται πολεοδομική άδεια, αλλά χρειάζεσαι την συμβουλή πολιτικού μηχανικού για την στατική επάρκεια του κτηρίου. Το κομμάτι της κατασκευής των κλίσεων και την εναπόθεσης θερμομονωτικών στρωμάτων από την τεχνική εταιρεία, επιδοτείται ακόμα ως θερμομόνωση δώματος! Υπό άλλες συνθήκες θα σου κόστιζε 40-50€ το τ.μ. Μπορεί να σε συμφέρει να συμφωνήσεις με την τεχνική εταιρεία και για την φύτευση, καθώς αν έχουν συνεργαζόμενο γεωπόνο, θα περάσει το έργο ως ενιαίο. Αν η ιδέα σου αρέσει εκμεταλλεύσου το
Πηγή: DECOration.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]