FOLLOW US: facebook twitter

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στην Ηλεία

Ημερομηνία: 22-05-2024 | Συντάκτης:

-Δράσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων σε Ολυμπία, Πύργο, Βαρθολομιό και Κυλλήνη από 23-26 Μαΐου 2024

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του ΥΠ.ΠΟ. υλοποιεί και φέτος τη δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με την διοργάνωση εκδηλώσεων για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, η πανελλαδικής εμβέλειας δράση του Υπουργείου Πολιτισμού υλοποιείται κάθε χρόνο από το 2012 από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟ με ελεύθερη είσοδο. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετέχει στην εν λόγω επετειακή δράση, διοργανώνοντας  τέσσερις εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 23, 24 & 26 Μαΐου 2024.

Ειδικότερα σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει αναρτήσει η ΕΦΑ Ηλείας θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

ΠΕΜΠΤΗ 23 Μαϊου 2024  και ώρα 9.00

Δράση με θέμα Νεολιθικό ιερό, τύμβος και ηγεμονικός θολωτός τάφος Βαρθολομιού. Η δράση αφορά στη γνωριμία με τον ηγεμονικό θολωτό τάφο Βαρθολομιού, το ιερό της Πρώιμης Νεολιθικής λατρείας των Προγόνων και της μητέρας θεάς και τον ταφικό τύμβο της Τελικής Νεολιθικής έως τα ύστερα χρόνια της αρχαιότητας και παρουσίαση της τοπικής χλωρίδας. (υπεύθυνος δράσης Χρήστος Μαντζάνας). Σημείο συνάντησης Μουσικό σχολείο Βαρθολομιού.

ΠΕΜΠΤΗ 23 Μαίου και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 Μαίου 2024 και ώρα 9.00

Εκπαιδευτική δράση με θέμα «Το δε άλσος το ιερόν του Διός…» για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που περιλαμβάνει περιήγηση στον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας και στοχεύει  στη γνωριμία με το φυσικό πλούτο της περιοχής, τη σχέση του με τον πολιτισμό και την καλλιέργεια του σεβασμού προς το περιβάλλον με την προαγωγή μιας βιώσιμης ανάπτυξης. (υπεύθυνες δράσεις Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια, Ρούλα Λεβεντούρη, Σταυρούλα Γιαννούλη). Σημείο συνάντησης είσοδος αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας – παρακαλείσθε για την προκράτηση θέσεων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 Μαίου 2024 και ώρα 10.00

Δράση με θέμα «Ένα ταξίδι στο πολιτιστικό απόθεμα της Ηλείας μέσα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου.  Η δράση αφορά τη γνωριμία με το Μουσείο, καθώς αυτό αποτελεί τη ζωντανή αφήγηση της ιστορικής, κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξης της Ηλείας στη διάρκεια του χρόνου και φωτίζει άγνωστες πλευρές της πολιτιστικής της εξέλιξης (υπεύθυνος της δράσης Χρήστος Λιάγκουρας). Σημείο συνάντησης το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 Μαίου 2024 και ώρα 10.00

Θεματική περιήγηση του αρχαιολογικού χώρου Λουτρών Κυλλήνης και στο Κάστρο Χλεμούτσι (αίθουσα μαγειρείων), με τίτλο «Ματιές στον καθημερινό βίο Ρωμαίων και Φράγκων στη βορειοδυτική Ηλεία με αφορμή πρόσφατες δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.  Η δράση έχει σαν στόχο την παρουσίαση  στο κοινό δύο μη αναγνώσιμων έως σήμερα μνημειακών χώρων που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική ενότητα και όπου κατά τα τελευταία έτη έχουν υλοποιηθεί δράσεις ανάδειξης από την ΕΦΑ Ηλείας (υπεύθυνες δράσης  Αθανασία Ράλλη και Τώνια Μουρτζίνη). Σημείο συνάντησης Λουτρά Κυλλήνης-αρχαιολογικός χώρος. Παρακαλείσθε για την προκράτηση θέσεων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος