FOLLOW US: facebook twitter

Πραγματική στήριξη της Υπαίθρου με «γενναίες» αποφάσεις για τους αγρότες

Ημερομηνία: 11-04-2023 | Συντάκτης:

Δημήτρης Νικολακόπουλος: Αναγκαίο να υπάρξουν οριστικές διευθετήσεις σε μακροχρόνια προβλήματα

Η ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ…

Η πραγματική στήριξη με όλα τα απαραίτητα ευνοϊκά μέτρα και αποφάσεις που θα διευκολύνουν τη δραστηριότητα των ανθρώπων της υπαίθρου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διαδοχικά και μεγάλα προβλήματα, αποτελεί ζητούμενο για την Ηλεία και τη θετική εξέλιξη της παραγωγής της. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προκύψουν ζητήματα που θα αφορούν όχι μόνο στη διατάραξη της τοπικής οικονομίας που κυρίαρχα συνδέεται με τον Πρωτογενή μας Τομέα, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την ίδια την κοινωνική μας συνοχή.

Τα παραπάνω τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού – εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος ο οποίος έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα στις επαφές του με Ηλείους συμπολίτες του, αποδέκτης τέτοιων προβλημάτων που έχουν μάλιστα έρθει και πάλι στην επιφάνεια με αφορμή την έναρξη μιας νέας περιόδου καλλιεργειών και προετοιμασίας των αγροτών μας.

Ως πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος, είναι αυτό της δυσλειτουργίας των ΤΟΕΒ από τα οικονομικά προβλήματα και τις οφειλές στη ΔΕΗ. Ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται και παρά τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις δεν έχει επιλυθεί.

Η μόνιμη απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων φέρνει σε εξαιρετικώς δύσκολη θέση τους καλλιεργητές και προκαλεί «πονοκέφαλο» σε όλους, κάτι που επιβάλλει τις απαραίτητες κινήσεις σε έγκαιρο χρόνο όπως άλλωστε έχει ήδη πράξει ο Περιφερειάρχης μας Νεκτάριος Φαρμάκης.

ΑΝΑΠ. ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

Ο κ. Νικολακόπουλος επεσήμανες και την ανάγκη τροποποιήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο στα μέτρα που αφορούν τον αγροτικό τομέα, με στόχο να υπάρξουν οι ανάλογες χρηματοδοτήσεις επενδυτικών πρωτοβουλιών όχι μόνο για συνεταιριστικές οργανώσεις ή ομάδες παραγωγής αλλά και για τους μεμονωμένους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η σημερινή εκδοχή του Αναπ. Νόμου δεν εξυπηρετεί επί της ουσίας κάτι τέτοιο, γεγονός που απαιτεί την επανεξέτασή του με ευνοϊκότερους όρους ενίσχυσης και διεύρυνση των δυνατότητων στήριξης, με πολλές επίσης διορθώσεις όσον αφορά την συμμετοχή των αγροτών και στις πιστώσεις για νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και αγορά η αντικατάσταση γεωργικών μηχανημάτων.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Σήμερα, συνέχισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού, υπάρχουν συγκεκριμένες καλλιέργειες που απειλούνται με συρρίκνωση και το μέλλον τους στην ηλειακή ύπαιθρο γίνεται αμφίβολο.

Αν δούμε την φθίνουσα πορεία της κορινθιακής σταφίδας και την μέχρι τώρα εξέλιξή της, τότε θα κατανοήσουμε γιατί αποδυναμώνεται ο αγροτικός μας πληθυσμός και επιλέγει ακόμη και την εγκατάλειψη της ενασχόλησης του με τη Γη.

Οφείλουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την προστασία βασικών εισοδηματικών τοπικών μας προϊόντων, αντιμετωπίζοντας ικανοποιητικά το κόστος παραγωγής, τη διαμόρφωση της τιμής και την αποτελεσματική προώθηση σε εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Και αν δεν πιέσουμε για την αλλαγή μιας εικόνας που σίγουρα μας δυσαρεστεί δεν αποκλείεται πολύ σύντομα αυτό που συμβαίνει με την σταφίδα να το δούμε και με την καλλιέργεια της πατάτας, του καλαμποκιού κ.λ.π.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Ειδικά για την Ηλεία των φυσικών καταστροφών με πρώτα θύματα τους αγρότες μας και τις περιουσίες τους, που κάθε φορά βλέπουμε να χάνονται. Είναι αναγκαίο να επιμείνουομε και σε ένα ακόμη ζήτημα, που έχει σχέση με τις αποζημιώσεις. Γνωρίζω πολύ καλά – είπε ο κ. Νικολακόπουλος- ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ανταποκριθεί και να κλείσει «πληγές» με μεγαλύτερα ποσοστά ενισχύσεων και πιο γρήγορες αποκαταστάσεις των πληγέντων. Καλό είναι ωστόσο να δει και τις περιπτώσεις που έχουν αποκλειστεί από τη συγκεκριμένη διαδικασία για λόγους όμως που δεν ευθύνονται οι αγρότες (πχ. η μη καταγραφή καταστροφών από το Σύστημα «Κοπέρνικος» που έχει επιφέρει διαμαρτυρίες από συγκεκριμένες περιοχές).

Και παράλληλα – κατέληξε – είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να έχει προτεραιότητα σε οποιαδήποτε βελτιωτική ή εκσυγχρονιστική αλλαγή ο ΕΛΓΑ. Να γίνει και Ασφαλιστικός Φορέας που θα μπορεί να δίνει λύσεις στα σημερινά δεδομένα, και σαφώς να λειτουργεί πολύ πιο ευέλικτα υπέρ των ίδιων των παραγωγών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος