“Ποτέ ξανά, ποτέ ξανά…”: Σπουδαίο αφιέρωμα στον Ι. Καμπανέλλη από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας
Στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
«Ποτέ ξανά, ποτέ ξανά! Η λήθη ισοδυναμεί με συγχώρεση» βροντοφώναζε σε όλη του τη ζωή ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, που έζησε τη φριχτή εμπειρία του Μαουτχάουζεν! Τον χαρισματικό αυτό θεατρικό συγγραφέα, λογοτέχνη και αγωνιστή που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννησή του και 11 απο τον θάνατό του, τίμησε με μια εξαιρετική αφιερωματική εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου στο σχεδόν γεμάτο από κόσμο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου- Ολυμπίας. Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιολαντα Αποστολοπούλου, αυτό ήταν ένα αφιέρωμα που από πάντα είχαν στην σκέψη τους, έμελλε να υλοποιηθεί φέτος με αφορμή το Έτος Καμπανέλλη.
Η κόρη του Κατερίνα Καμπανέλλη, μέσα από ένα πολύ συγκινητικό βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, αναφέρθηκε στον πατέρα της, στη ζωή του και στο έργο του, τονίζοντας ότι αυτός ο χαρισματικός άνθρωπος με τα πάνω από σαράντα θεατρικά έργα, τα δεκαοκτώ κινηματογραφικά σενάρια, τα αμέτρητα δοκίμια, τις ομιλίες και τα ποιήματα, που είχε την τύχη να συμπορευτεί με άλλες μεγάλες φυσιογνωμίες του ελληνικού του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και να ζήσει μια ζωή πλούσια σε εμπειρίες, ήταν ο πατέρας της και νιώθει υπερήφανη. Ειδική αναφορά έκανε στο μοναδικό στο είδος του έργο το “Μαουτχάουζεν” , το σπουδαίο αυτό βιβλίο με τον τρομακτικό τίτλο, το οποίο κατάφερε να γράψει 20 χρονιά μετά την απελευθέρωση του από αυτό το τρομερό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο οποίο ήταν έγκλειστος δυόμισι χρόνια! Κι όπως είπε βρέθηκε τυχαία εκεί στα 20 του χρόνια όταν έναν φίλος του τον έπεισε να πανε στην Ελβετία κι αντί για ταξίδι αναψυχής οδηγήθηκε στο τρομερότερο Ναζιστικό στρατόπεδο όλων των εποχών όπου χιλιάδες αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και στο οποίο έζησε ως μελλοθάνατος κάθε λεπτό επι διόμισι χρόνια!
Στο βιογραφικό του Ιάκωβου Καμπανέλλη αναφέρθηκε το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Νάντια Παρασκευοπούλου, ενώ το ανατριχιαστικό χρονικό του Μαουντχάουζεν περιέγραψε η Γιολάντα Αποστολοπούλου με πολλές μάλιστα εικόνες που σοκάρουν. Στο θεατρικό του έργο αναφέρθηκε η Κατερίνα Αποστολοπούλου όπως και στο πως αγάπησε το θέατρο, βλέποντας μια παράσταση του Εθνικού, με πρώτο στόχο να γίνει ηθοποιός. Επειδή όμως δεν είχε απολυτήριο γυμνασίου δεν μπόρεσε να δώσει εξετάσεις στο Εθνικό, ωστόσο ακριβώς επειδή διέθετε τη στόφα, το ταλέντο, το πείσμα και το πάθος, κατάφερε να μπει στο θέατρο από άλλη… πόρτα, εκείνη του θεατρικού συγγραφέα. Μάλιστα ήταν τέτοια η εξέλιξή του, που του απονεμήθηκε το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία, τον εξέλεξαν παμψηφεί μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Θεάτρου, αλλά και επίτιμο διδάκτορα σε τρία πανεπιστήμια. Κι όλα αυτά με ένα απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου!
Η εκδήλωση περιελάμβανε και μουσικό μέρος, αφού ακούσαμε τραγούδια σε δικά του ποιήματα σε μουσική Μ. Χατζηδάκη και Μ. Θοεδωράκη, από την Μικτή Χορωδία Πύργου ( πιάνο ΄Κων/να Ανασασοπούλου) , την σοπράνο Έφη Παπαδοπούλου και την Χαρά Σκουλαρίκου τις οποίες συνόδεψε στο πιάνο ο Γιώργος Γκιντζίρης και όλοι τους καταχειροκροτήθηκαν. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Μαριάννα Μητροπούλου.