FOLLOW US: facebook twitter

Πόσο κοστίζει, τελικά, η “ατομική ευθύνη”;

Ημερομηνία: 24-08-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”118474″ img_size=”full”][vc_column_text]

Κορονοϊος: Τόσα δίνω πόσα θες για να κάνω αυτό το τεστ

Ατομική ευθύνη. Φταίει ο εγχώριος πληθυσμός, δε φταίει το άνοιγμα των συνόρων. Μάσκες, πλύσιμο χεριών, αποστάσεις. Οι κυβερνητικές αιτιάσεις βρήκαν πρόσφορο έδαφος τον καιρό της καραντίνας αλλά εν συνεχεία, μετά το άνοιγμα στον τουρισμό, άρχισαν να διολισθαίνουν σε παλινωδίες που περισσότερο μπέρδεψαν και εξόργισαν τον κόσμο, παρά τον καθησύχασαν.

Η χώρα που υποδεχόταν τον Ιούνιο ως μια  covid-free χώρα, έφτασε στο σημείο να μπαίνει στις λίστες υψηλού κινδύνου για την επιστροφή εκδρομέων. Γιατί; Γιατί πολύ απλά το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε εντελώς άκριτα, άγαρμπα, χωρίς προετοιμασία και χωρίς υγειονομική λογική.

Ποια ήταν άλλωστε η λογική στο να ανοίξει ο “βαλκανικός δρόμος” χωρίς υποχρέωση αρνητικού τεστ; Ποια η λογική στο να ζητάμε από τους εισαγόμενους τουρίστες από χώρες υψηλού κινδύνου, υποχρέωση αρνητικού τεστ μετά από δύο μήνες αποτυχίας; Πόσοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έγιναν άραγε σε τυχαίες περιπτώσεις στα σύνορα; Στα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα Μέσα Μεταφοράς;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης από 1/7 ως 16/8 μπήκαν στη χώρα: 2.592.853 τουρίστες και έγιναν τέστ σε 319.379. Κοινώς, 2.273.475 τουρίστες έμειναν χωρίς τεστ.

Κάπως έτσι, πίσω από την νέα έξαρση της πανδημίας της χώρας μας κρύβονται πολλοί φόβοι και πάμπολλα συστημικά κενά που τροφοδοτούν την παραπληροφόρηση και τις θεωρίες συνωμοσίας που τόσο θέλει να περιορίσει η κυβέρνηση.

Το πρώτο δεδομένο είναι πως ζούμε το δεύτερο κύμα εν μέσω θέρους κάτι που είναι σχετικά θετικό για την υγειονομική πορεία των νοσούντων δεδομένου ότι αυτή την εποχή δεν κυκλοφορούν έξω άλλες λοιμώξεις. Τα κρούσματα αυξάνονται αλλά οι νοσηλείες παραμένουν ελεγχόμενες. Ωστόσο, το καλοκαίρι τελειώνει και ο ιός έχει κυκλοφορήσει εκ νέου στον πληθυσμό που περιμένει το άνοιγμα των σχολείων.

Έτσι φτάνουμε στο δεύτερο δεδομένο.

Είναι έτοιμο το ΕΣΥ για να υποδεχθεί τη νέα έξαρση του φθινοπώρου; Τα πρώτα δείγματα είναι αρνητικά. Οι υγειονομικοί καλούνται να υποβληθούν σε υποχρεωτικό τεστ για να επιστρέψουν στην εργασία τους, όμως όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ, εργάζονται κανονικά πολύ απλά γιατί δε “βγαίνουν” εφημερίες και βάρδιες. Οι ΜΕΘ αυξήθηκαν ελάχιστα, το ίδιο και οι μόνιμοι εργαζόμενοι. Παράλληλα, πληθαίνουν τα θετικά κρούσματα μέσα στα νοσοκομεία.

Ατομική ευθύνη = Πληρώνω το τεστ από την τσέπη μου

Για ποια ατομική ευθύνη μιλάμε όταν για να εξεταστεί κανείς από ιατρό ή να έχει δωρεάν τεστ πρέπει να δηλώσει πως νοσεί με πυρετό που επιμένει επί δύο ή τρία 24ωρα; Για ποια ατομική ευθύνη μιλάμε όταν ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να γνωρίζει αν είναι φορέας του covid ή όχι; Και για ποια κρατική υπευθυνότητα μιλάμε όταν η ιχνηλάτηση γίνεται από τον ίδιο τον φορέα και επαφίεται στη δική του ευσυνειδησία ή αδιαφορία;

Δυστυχώς, ζούμε σε ένα χρεοκοπημένο κράτος που προτιμά να πριμοδοτήσει (γιατί περί αυτού πρόκειται) για να έχει εύνοια στη δημόσια σφαίρα από το να προνοήσει ουσιαστικά για τον άνθρωπό του. Και όπως είπαμε οι διατιμήσεις των τεστ ζουν και χορεύουν στον ρυθμό της ακραίας καπιταλιστικής απορρύθμισης της αγοράς. Η υγεία μεταλλάσσεται σε asset ελεύθερης αγοράς, το κάθε διαγνωστικό ορίζει τη δική του τιμή, η κάθε ελπίδα, ο κάθε φόβος κοστολογείται ανάλογα με την πόλη, την περιοχή, τον ιδιώτη. 150 ευρώ, 100 ευρώ, 75 ευρώ, 200 ευρώ.

Εν ολίγοις, μια μέση οικογένεια χρειάζεται 300-400 ευρώ για να μάθει ότι είναι καλά. Μια μέση οικογένεια με το πραγματικό φιλότιμο, όχι αυτό που διαφήμιζε ως “Εμβόλιο” ο πρωθυπουργός.

Φανταστείτε τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων, όταν οι γονείς έρθουν αντιμέτωποι με το εξής δίλημμα: Τι θα κάνουμε με τα παιδιά; Στον πρώτο βήχα θα πληρώνουμε 300 ευρώ για να ξέρουμε τι μας γίνεται, ή θα τα κρατάμε 2 βδομάδες σπίτι μέχρι να ξαναπάνε στην τάξη;

Τι απαντά το κράτος σε αυτό; Τουλάχιστον θα διατεθούν δωρεάν οι μάσκες στα παιδιά κατόπιν λαϊκής πίεσης και ας ελπίσουμε να επικρατήσει η λογική από τη πλευρά του μέσου γονιού, ως προς τη χρήση της από τα παιδιά του.

Σε κάθε περίπτωση, προφανώς και ο υπεύθυνος πολίτης που δεν έχει χρήματα για να κάνει το τεστ θα ακολουθήσει 2 δρόμους: Ή θα κάτσει σπίτι του 14 μέρες αν αισθανθεί αδιαθεσία, ή θα πει ψέματα προκειμένου να τον δεχθούν για τεστ σε χώρο αναφοράς.

Και μέχρι να έρθει το περιβόητο εμβόλιο, η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται στο άγνωστο με τους συνωμοσιολόγους να βρίσκουν πατήματα για τις ψεκασμένες θεωρίες τους.

Πηγή: news247.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia