FOLLOW US: facebook twitter

Πόσο χρόνο καθημερινά χρειάζεται να μην κάνεις τίποτα απολύτως

Ημερομηνία: 15-01-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα, Υγεία

Είναι τις περιόδους με την περισσότερη δουλειά που πρέπει να βρίσκουμε χρόνο για να μην κάνουμε τίποτα, προκειμένου να αντέξουμε.

Κάνε μία ανασκόπηση των τελευταίων ημερών και σκέψου: Υπήρξαν στιγμές που δεν έκανες απολύτως τίποτα; Προσωπικά δυσκολεύομαι να βρω έστω μερικά λεπτά. Τι σημαίνει «τίποτα»; Οι Ιάπωνες το ονομάζουν «Boketto» και εννοούν να ατενίζεις τον ορίζοντα με κενό, απλανές βλέμμα χωρίς να σκέφτεσαι κάτι συγκεκριμένο.

Το να μην κάνεις τίποτα δεν σημαίνει να κοιμάσαι, αφού ο ύπνος είναι μια διαδικασία που επιτελεί άλλους σκοπούς. Σημαίνει απλά να υπάρχεις. Να περνάς από την υπερδραστηριότητα που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο δυτικό τρόπο ζωής στη μη πράξη. Σε μια φάση κατά την οποία δεν σκέφτεσαι απολύτως τίποτα και απλά απολαμβάνεις την ύπαρξή σου.

Γιατί χρειάζεται να μην κάνεις τίποτα και για πόσο

«Το να μην κάνεις τίποτα επιτρέπει στον εγκέφαλό σου να ξεκουραστεί, χωρίς να σπαταλά τους πολύτιμους και περιορισμένους γνωστικούς του πόρους και την ικανότητα προσοχής», λέει η Δρ Gloria Mark, συγγραφέας του βιβλίου «Attention Span: A Groundbreaking Way to Restore Balance, Happiness and Productivity.» Αυτό, όπως εξηγεί στο Today.com, σημαίνει να κλείνεις κάθε ηλεκτρονική συσκευή και να απομονώνεσαι. Μπορεί να περιλαμβάνει έναν μοναχικό περίπατο ή το να κάθεσαι σε ένα παγκάκι στο πάρκο χωρίς να μιλάς σε κανέναν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κατεβάζεις κάθε εσωτερικό διακόπτη που αναρωτιέται: Τι πρέπει να σκεφτώ ή να κάνω τώρα;

«Οι μη δραστηριότητες αυτές έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν σημαντικά την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα και την προσωπική ευεξία. Δίνουν στον εγκέφαλο τη δυνατότητα να αναρρώσει. Να μειώσει το στρες, να ανανεώσει την ενέργειά μας και να εξοπλιστεί καλύτερα για τις δυσκολίες της ζωής», λέει ο Andrew Brodsky, καθηγητής στο τμήμα Management του Πανεπιστημίου του Τέξας. «Επιπλέον, το να περιπλανιέται το μυαλό μας έχει αποδειχθεί πολύτιμο για τη δημιουργικότητά μας, αφού έτσι βρίσκει χρόνο και χώρο να παράγει νέες ιδέες και λύσεις σε ό,τι προβλήματα αντιμετωπίζει», προσθέτει ο ίδιος.

Η κλινική ψυχολόγος Δρ Francine Toder αναφέρεται και στα σωματικά οφέλη του να μην κάνεις τίποτα: «Σε βάζει σε μια κατάσταση χαλάρωσης, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τη χώνεψη, χαλαρώνει τους μυς και οξύνει την αυτοσυγκέντρωση».

Τονίζει, όμως: «Μην παρασυρθείς στο να μην κάνεις τίποτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Υπάρχει ένα ιδανικό επίπεδο πνευματικής διέγερσης και το να πέφτεις κάτω από αυτό για πολύ μπορεί να είναι εξίσου καταστροφικό με το να βρίσκεσαι διαρκώς σε υπερένταση».

Πόσο χρόνο χρειάζεται να μην κάνεις τίποτα μέσα στη μέρα;

«Χάρη στα smartphones και το ίντερνετ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε χρόνο για την εαυτό μας, μην κάνοντας τίποτα μέσα στη μέρα», λέει ο Brodsky. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις, λοιπόν, για να το πετύχεις είναι να κλείσεις το κινητό σου ή να το βάλεις κάπου που δεν θα σε ενοχλεί.

Είναι, επίσης, σημαντικό «να ξεκινήσεις με μικρά βήματα, π.χ. με 5 λεπτά ημερησίως. Διαφορετικά θα σου φανεί τρομακτικό», προσθέτει ο ίδιος και συμβουλεύει:

Αφιέρωσε, λοιπόν, 5 λεπτά μέσα στη μέρα σου για να μην κάνεις τίποτα. Σκέψου το σαν υποχρεωτικό διάλειμμα. Σαν ένα δώρο για εσένα, όπως κάνεις π.χ. όταν πηγαίνεις στο γυμναστήριο. Κι αν νιώσεις ότι τα 5 λεπτά περνούν γρήγορα, αύξησέ τα. Βγες στον καθαρό αέρα, πάρε μερικές βαθιές ανάσες, κοίταξε τον ουρανό και επικεντρώσου στο να είσαι, όχι στο να κάνεις.

Πηγή: ow.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot