Πόσο επηρέασε η πανδημία τις σχέσεις
Η 14η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα των ερωτευμένων. Τα ζευγάρια γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο με πολλούς τρόπους. Ωστόσο, από την αρχή της πανδημίας το 2020, την απομόνωση και τα lockdowns, πολλές σχέσεις δοκιμάστηκαν
Η 14η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα των ερωτευμένων. Τα ζευγάρια γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο με πολλούς τρόπους όπως την αγορά δώρων, γλυκών, λουλουδιών αλλά και τα ρομαντικά δείπνα.
Ωστόσο, από την αρχή της πανδημίας το 2020, την απομόνωση και τα lockdowns, πολλές σχέσεις δοκιμάστηκαν. Πολλές ενδυνάμωσαν, ενώ άλλες δεν άντεξαν στο χρόνο και διαλύθηκαν. Όμως, οι ψυχολόγοι βλέπουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως ευκαιρία ανανέωσης.
Η πανδημία είναι αναμφίβολα μια πρωτόγνωρη πρόκληση για τα ζευγάρια. Αρκετά περνούν κρίση, κυρίως μετά τον εγκλεισμό στο σπίτι. Το lockdown και η τηλεργασία όπου η οικογένεια πέρασε περισσότερο χρόνο μαζί, πυροδότησαν περισσότερους καβγάδες στο σπίτι, ακόμα και για ασήμαντους λόγους, οι οποίοι όμως ήταν αναπόφευκτοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να ζητήσουν τη βοήθεια ψυχοθεραπευτή που ασχολείται με ζευγάρια.
«Ο κορωνοϊός είναι ένα τεστ αντοχής», αναφέρει ο Βόλφγκανγκ Κρύγκερ, ψυχοθεραπευτής από το Βερολίνο και συγγραφέας βιβλίων με θέμα την αγάπη και τη συντροφικότητα. «Τα νεύρα εντείνονται, πιστεύω ότι δεν θα αντέξουν πολλά ζευγάρια και θα υπάρξει κύμα χωρισμών λόγω του κορωνοϊού».
Τα εμπόδια της πανδημίας στη σχέση
«Για άτομα που ίσως να αντιμετωπίζουν δυσκολία με τις σχέσεις και το “δέσιμο” η πανδημία ενδεχομένως να ήταν και μια καλή ευκαιρία». Επιπλέον, η τηλεργασία για τα ζευγάρια που έχουν προβλήματα απιστίας έφερε μια ανακούφιση . «Όμως, το μεγάλο πρόβλημα είναι η αυτονομία και πόση ελευθερία χρειάζομαι», λέει η Μπακχάους. Η ευκαιρία να ικανοποιηθούν οι προσωπικές ανάγκες όπως η έξοδος με φίλους και οι διακοπές, δεν είναι πια η ίδια με πριν. Κι αν βλέπεις τον σύντροφο με τη φόρμα κάθε μέρα, η έλξη και ο ερωτισμός γίνονται πιο δύσκολα. Η πίεση και το αίσθημα ασφυξίας θα πρέπει να αντέχονται.
«Πολλοί έμαθαν να επιμένουν χωρίς να το βάζουν στα πόδια εξαιτίας των συγκρούσεων και να συζητούν με τον σύντροφό τους», εξηγεί. Η ψυχολόγος βλέπει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως ευκαιρία για εκπλήξεις και ωραίες δραστηριότητες στο σπίτι. «Ακόμα κι αν υπάρχουν βαριά σύννεφα πάνω από τη σχέση, μπορεί να σκεφθεί κανείς «τι θα έκανε ευτυχισμένο τον άλλο;» ή απλά να πει κανείς «Εγώ σε αγαπώ» ή «Σ’ αγαπώ γιατί…».
«Μην κατηγορείτε πάντα τον άλλον»
Στη διάρκεια της πανδημίας, πολλά άλλαξαν μέσα στην οικογένεια. Οι γονείς και ιδιαίτερα οι μητέρες εξαντλήθηκαν, όπως υποστηρίζει η ψυχολόγος Κριστίνε Μπακχάους με ειδίκευση σε θέματα σχέσεων, από τη Φρανκφούρτη. Η εργασία και η φροντίδα της οικογένειας μέσα στην πανδημία ήταν ιδιαίτερη πρόκληση. Η ψυχολόγος τονίζει και ένα άλλο φαινόμενο: η θνησιμότητα κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας έχει κάνει πολλούς να σκεφτούν και να αναρωτηθούν αν θέλουν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με κάποιον που διαφωνούν.
Όμως, υπάρχουν και παραδείγματα ζευγαριών που είχαν μια εμπειρία αντίθετη της πρόκλησης: κατανοούν ο ένας τον άλλον, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαν το χρόνο να περάσουν μαζί, εξαιτίας νέων επαγγελματικών σχέσεων και πολλών ωρών στην εργασία. Αυτό ήταν μια πρόοδος στην ποιότητα ζωής. Πολλά ζευγάρια έμαθαν να επικοινωνούν ξανά. «Έτσι δημιουργείται ένα νέο είδος σχέσης και εμπιστοσύνης στον σύντροφο», εξηγεί ο Κρύγκερ ο οποίος πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να δουλεύουμε περισσότερο για τον εαυτό μας και όχι να κατηγορούμε τον άλλον για την κακή του διάθεση. Όπως και να έχει, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου θα μπορούσε να είναι ένας καλός λόγος για να μειωθεί η ένταση.