FOLLOW US: facebook twitter

Πόσο αυξήθηκαν πραγματικά οι μισθοί το 2022 σε Ε.Ε. και Ελλάδα

Ημερομηνία: 23-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Αν δεν μας γελούν τα μάτια μας -και δεν μας γελούν- η Ελλάδα είχε στη διάρκεια του 2022 τη 18η θέση μεταξύ των 27 της Ε.Ε. στο ποσοστό αύξησης του πραγματικού μισθού με κριτήριο την αμοιβή του μέσου ωρομίσθιου. Αυτό καταγράφεται στα στοιχεία της Eurostat που κάνει τον απολογισμό των αυξήσεων στην αμοιβή της εργασίας για την περσινή χρονιά, στη διάρκεια της οποίας η εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού οδήγησε και σε αυξήσεις μισθών, αν και σε πολύ μικρότερο ποσοστό από την άνοδο των τιμών και του κόστους διαβίωσης.

Έτσι το κόστος του μέσου ωρομισθίου στην Ελλάδα αυξήθηκε πέρσι μόλις κατά μισό ευρώ -από τα 14 στα 14,5 ευρώ- έναντι 2,3 ευρώ που ήταν η αύξηση στο μέσο ωρομίσθιο στην ευρωζώνη των 20 (με την Κροατία πλέον). Ποσοστιαία η αύξηση στην Ε.Ε. ήταν 4,4% και στην ευρωζώνη 4% -η Ελλάδα είναι λίγο κάτω από αυτό, με τον πληθωρισμό πέρσι στο 10%- ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (+16,4%), τη Βουλγαρία (+15,5%), τη Λιθουανία (+13,4%), τη Ρουμανία (+12,3%) και την Πολωνία (+11,7%).

Αυτή η εικόνα, εκτός του ότι επιβεβαιώνει την τρομακτική πίεση που δέχτηκαν τα εισοδήματα των μισθωτών στη χώρα μας από την εκτόξευση του πληθωρισμού, σαρκάζει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για τις τάχα μεγάλες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, που τελικά φαίνεται ότι λειτουργεί περισσότερο ως επικοινωνιακό τρικ και λιγότερο ως πραγματική αύξηση της αμοιβής της εργασίας.

Εκτός των άλλων, η απόσταση του ελληνικού από το μέσο ωρομίσθιο στην Ε.Ε. (30,5 ευρώ) παραμένει τεράστια. Να μη μιλήσουμε για το Λουξεμβούργο βέβαια, όπου το 2022 έφτασε το ιλιγγιώδες ποσό των 50,7 ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος