FOLLOW US: facebook twitter

Πόσα χρωστάμε σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία;

Ημερομηνία: 19-06-2021 | Συντάκτης:

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Απριλίου του 2021, προς την εφορία διαμορφώθηκε στα 109,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020.

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα καταγράφει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή σε σχέση με τις οφειλές των φορολογουμένων στην εφορία. Πιο συγκεκριμένα στην έκθεσή του για το πρώτο τρίμηνο του 2021 όπου αναλύει τα σχετικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, σημειώνει ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορία αυξάνονται διαρκώς, έστω κι αν βέβαια με βάση και τα όσα έχει καταγράψει η ΑΑΔΕ τα ποσοστά εισπραξιμότητας των φόρων διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα

Ειδικά οι μεγαλο – οφειλέτες είναι εκείνοι που χρωστούν το μεγαλύτερο τμήμα του ποσού των χρεών. Δηλαδή από το ποσό των 109 δις ευρώ, που είναι το σύνολο των οφειλών, τα 87,3 δισεκ. αφορούν μόλις 8.517 φορολογούμενους!

Αναλυτικότερα με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή:

– Από τους 3.937.848 οφειλέτες της εφορίας (φυσικά και νομικά πρόσωπα) οι 853.435 χρωστούν ποσά μέχρι 50 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί δηλαδή  αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου των οφειλετών της εφορίας. Εκ των μικροοφειλετών αυτών μάλιστα, οι  349.877 χρωστούν λιγότερο από 1 ευρώ. Ουσιαστικά, λοιπόν, 1 στους 4 οφειλέτες της εφορίας χρωστά κάτω από 50 ευρώ ενώ ο 1 στους 10 οφείλει κάτω από 1 ευρώ!

– Αντίθετα, στις λοιπές κατηγορίες οφειλής διαπιστώνεται αύξηση τόσο στο πλήθος των οφειλετών, όσο και στο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο. Ειδικότερα στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 32,2% των οφειλετών, εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (κατά 48.799 οφειλέτες), η οποία συνοδεύεται από αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 7 εκατ. ευρώ.

– Παράλληλα το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,5 δις ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 236 πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.

Πηγή: news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος