FOLLOW US: facebook twitter

Πώς ξέρουμε αν τα εμβόλια είναι ασφαλή;

Ημερομηνία: 11-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”118194″ img_size=”full”][vc_column_text]

Του Θεοκλή Ζαούτη

[/vc_column_text][vc_column_text]Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 είναι πολύ σημαντικό εργαλείο για την αναχαίτιση της πανδημίας. Προφανώς η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθούμε στον ιό ή να τον διαδώσουμε σε άλλους, αλλά μόνο αυτά δεν αρκούν. Τα εμβόλια θα λειτουργήσουν στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο θα είναι έτσι έτοιμο να καταπολεμήσει τον ιό εάν εκτεθούμε σε αυτόν.

Είναι κατανοητό ότι μερικοί συνάνθρωποί μας είναι διστακτικοί έναντι του εμβολίου. Νομίζω πως αυτό για το οποίο ανησυχούν είναι ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ιό που τον ανακαλύψαμε μόλις πριν από περίπου ένα χρόνο και ήδη υποδεχθήκαμε ένα εμβόλιο για την αντιμετώπισή του μέσα σε 12 μήνες – πολύ πιο γρήγορα από οποιοδήποτε εμβόλιο έχει υπάρξει έως σήμερα! Πώς ξέρουμε, λοιπόν, ότι αυτό το εμβόλιο, όπως και όσα θα εγκριθούν το επόμενο διάστημα, είναι ασφαλές;

Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα εμβόλια έχουν περάσει από όλα τα στάδια δοκιμών που κάνουμε για κάθε εμβόλιο πριν λάβει άδεια κυκλοφορίας. Εχουν δοκιμαστεί και στις λεγόμενες προοπτικές δοκιμές με εικονικό φάρμακο (placebo) φάσης 3, όπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες παίρνουν το εμβόλιο και οι άλλοι μισοί όχι. Και παρότι οι διαδικασίες κινήθηκαν γρήγορα, αυτές οι δοκιμές έγιναν σε τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων (30.000-60.000 άτομα) όσο και οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο – π.χ. οι δοκιμές εμβολίου για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων έγιναν σε 30.000 άτομα και για τον πνευμονιόκοκκο σε 35.000 άτομα. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι δοκιμές έδειξαν πως δεν υπάρχει κάποια ασυνήθιστη, σοβαρή παρενέργεια από αυτά τα εμβόλια.

Προφανώς, οι δοκιμές σε 20.000 ή 30.000 άτομα δεν ισοδυναμούν με τον εμβολιασμό 30 εκατομμυρίων ατόμων, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν υπάρχει κάποια εξαιρετικά σπάνια, σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέργεια, παρά μόνο μετά την κυκλοφορία αυτών των εμβολίων. Ακριβώς το ίδιο, όμως, ισχύει για οποιοδήποτε ιατρικό προϊόν! Και το καλό είναι ότι διαθέτουμε τα απαραίτητα συστήματα για να εντοπίζουμε αυτές τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες σε περίπτωση που προκύψουν.

Καθώς όλο και περισσότερα εμβόλια COVID-19 αναπτύσσονται ταχύτατα, οι διαδικασίες επιβεβαίωσης της ασφάλειας κάθε εμβολίου παραμένουν αυστηρές. Η ασφάλεια είναι κορυφαία προτεραιότητα και ενισχύει τους πολλούς λόγους για τους οποίους πρέπει να εμπιστευόμαστε τον εμβολιασμό.

* Ο κ. Θεοκλής Ζαούτης, MD, MSCE είναι καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ (UPENN) και διευθυντής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Philadelphia.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia