Πώς θα γίνονται τα ταξίδια – Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΕ για τον Τουρισμό
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”54433″ img_size=”full”][vc_column_text]Το πακέτο προτάσεων προς τους ταξιδιώτες των κρατών – μελών της προκειμένου να άρουν με ασφάλεια τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς τους και να επιτρέψουν την επανεκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων, μετά το lockdown, παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλύπτουν τα πάντα, από την κατάργηση των εσωτερικών περιορισμών στα σύνορα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τη χρήση εφαρμογών ανίχνευσης κινητών τηλεφώνων.
Η Κομισιόν προτείνει επίσης οι περιορισμοί που υφίστανται στις μη αναγκαίες μετακινήσεις στα 26 κράτη της Ζώνης Σένγκεν να επεκταθούν κατά 30 μέρες έως τις 15 Ιουνίου.
«Στόχος μας είναι η δημιουργία ασφαλών συνθηκών σε κάθε τρόπο μεταφοράς, στο μέτρο του δυνατού, τόσο για τα άτομα που ταξιδεύουν όσο και για τους εργαζόμενους στις μεταφορές», δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Αντίνα Βαλεάν με γραπτή δήλωση την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ακραίες περιπτώσεις, η Κομισιόν θα μπορούσε να εφαρμόσει πίεση και αγωγές εναντίον των κρατών-μελών που παραβιάζουν τις νομικές υποχρεώσεις σε ολόκληρο το σύνολο, αξιοποιώντας το ρόλο της ως υπερασπιστής της συνθήκης της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κανόνων για να ασκήσει αγωγές.
Το άνοιγμα των συνόρων
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν, η άρση των περιορισμών εισόδου στα σύνορα με άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να γίνει σταδιακά και συντονισμένα.
Οι περιορισμοί που παραμένουν θα πρέπει να είναι αναλογικοί και χωρίς διακρίσεις. Έτσι, για παράδειγμα, μια κυβέρνηση της ΕΕ δεν θα πρέπει να εφαρμόσει μια γενική απαγόρευση εισόδου σε όλους τους κατοίκους οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους, αλλά μπορεί να περιορίσει το άνοιγμα των συνόρων σε άτομα από περιοχές με συγκριτικά ασφαλή επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.
Μέτρα ασφαλείας σε αεροπλάνα, πλοία και τρένα
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Κομισιόν θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας και οι πρακτικές αποστασιοποίησης μεταξύ επιβατών θα πρέπει να εφαρμόζονται «όπου είναι εφικτό».
Τι θα ισχύει στο εξής:
Οι προστατευτικές μάσκες θα πρέπει να φοριούνται από τους ταξιδιώτες σε κόμβους μεταφοράς και οχήματα.Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές θα πρέπει να διαθέτουν και να φορούν προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό.Πάγκοι και τραπέζια σε συγκοινωνιακούς κόμβους που ενθαρρύνουν το πλήθος να συγκεντρώνεται θα πρέπει να απομακρύνονται.
Εντός των ημερών αναμένεται ένα ακόμα πιο λεπτομερές πρωτόκολλο ασφάλειας που καταρτίζεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας.
Τι θα γίνει με τα εισιτήρια και τα voucher
Τα ταξιδιωτικά κουπόνια που προσφέρονται από αεροπορικές εταιρείες σε επιβάτες των οποίων οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες της Κομισιόν, θα πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικά, θα πρέπει για παράδειγμα να έχουν ελάχιστη ισχύ ενός έτους, ή να δίνουν τη δυνατότητας μεταβίβασης σε άλλα άτομα και να υπάρχουν κυβερνητικές εγγυήσεις για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των εταιρειών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν απέρριψε το αίτημα περίπου των μισών κυβερνήσεων της ΕΕ να ενισχύσουν τη ρευστότητα των αεροπορικών εταιρειών, μειώνοντας την υποχρέωσή τους να πληρώνουν επιστροφές για ακυρωμένες πτήσεις. Αντίθετα, υποστηρίζεται σταθερά από νόμο της ΕΕ του 2004 που απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρείες να επιστρέψουν εισιτήρια για ακυρωμένες πτήσεις εντός επτά ημερών, εκτός εάν οι επηρεαζόμενοι επιβάτες επιλέξουν άλλη λύση όπως κουπόνια.
Τα κινητά θα εντοπίζουν πιθανά κρούσματα
Τα κράτη μέλη, με την υποστήριξη της Επιτροπής, συμφώνησαν σε κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας μεταξύ των εφαρμογών ανίχνευσης, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να προειδοποιούνται για πιθανές εστίες μόλυνσης και όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ.
Αυτό θα καθοδηγήσει τους προγραμματιστές που συνεργάζονται με τις εθνικές υγειονομικές αρχές. Τέτοιες εφαρμογές ανίχνευσης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, προσωρινές, κυβερνοασφαλείς, να χρησιμοποιούν ανώνυμα δεδομένα, να βασίζονται στην τεχνολογία Bluetooth και να είναι διαλειτουργικές διασυνοριακά, καθώς και μεταξύ λειτουργικών συστημάτων.
Η διαλειτουργικότητα είναι ζωτικής σημασίας: οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για πιθανή μόλυνση με ασφαλή και προστατευμένο τρόπο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην ΕΕ, και οποιαδήποτε εφαρμογή χρησιμοποιούν. Η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη στην εξεύρεση της σωστής λύσης, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στην εργαλειοθήκη της ΕΕ και τις οδηγίες της Επιτροπής για την προστασία των δεδομένων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]