FOLLOW US: facebook twitter

Πώς θα χορηγούν συντάξεις και εφάπαξ τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Ημερομηνία: 15-11-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Ποιες δικλίδες καθιερώνει στον β’ πυλώνα το μίνι ασφαλιστικό – Τα ηλικιακά όρια

Ηλικιακά όρια για τη λήψη εφάπαξ ή σύνταξης από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) καθιερώνει το μίνι ασφαλιστικό που πρόκειται εντός των επόμενων ημερών να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας.

Με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα κακής χρήσης ή ακόμα και εκμετάλλευσης του β’ πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης, θα υπάρχει όριο το 62ο έτος ηλικίας για να χορηγείται η παροχή (εφάπαξ ή επικουρική σύνταξη) στον δικαιούχο.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως θα είναι να πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της κύριας σύνταξης και να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής της, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί και η ανάλογη παροχή από τα ΤΕΑ.

Σε διαφορετική περίπτωση, το ανωτέρω ηλικιακό όριο θα μετατοπίζεται στα 67 έτη, που είναι το γενικό όριο συνταξιοδότησης.

Την ίδια στιγμή, θα παρέχεται η δυνατότητα, υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, να μπορεί ο ασφαλισμένος να κάνει χρήση του οφέλους που προκύπτει από το ΤΕΑ, ακόμα και σε μικρότερη ηλικία.

Όμως το ιδιότυπο πλαφόν που αναμένεται να θεσμοθετηθεί θα είναι το 55ο έτος ηλικίας. Κάτω από αυτό το όριο δεν θα επιτρέπεται η αξιοποίηση της παροχής του ΤΕΑ.

Παράλληλα, ακόμα και στο 55ο έτος, για να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να λάβει το εφάπαξ ή την επικουρική σύνταξη που του αναλογεί, θα πρέπει να έχει σημαντικό χρόνο ασφάλισης στο ΤΕΑ, ενδεχόμενα πάνω από 20 έτη.

Την ίδια στιγμή, σε σχέση με τα ομαδικά ασφαλιστήρια που επίσης βρίσκονται σε φάση προσαρμογής, καθώς υπάγονται στον ίδιο πυλώνα ασφάλισης, άρα και μεταρρύθμισης, θα υπάρξει εξισορρόπηση με τα ΤΕΑ σε σχέση με τη φορολόγηση και με το πλαφόν που πρόκειται να θεσμοθετηθούν.

Αυτό σημαίνει ότι το καθεστώς φορολογίας της παροχής που εμπεριέχεται στη μεταρρύθμιση της επαγγελματικής ασφάλισης θα διέπει χωρίς μετατροπές και τα ομαδικά ασφαλιστήρια.

Αντίστοιχα, ανάλογο πεδίο ισορροπίας θα εφαρμοστεί και για τη δημιουργία πλαφόν, πάνω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται να κατατίθενται ποσά για να ενταχθούν στον β’ πυλώνα ασφάλισης.

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot