Πως επηρεάζει ο καθιστικός τρόπος ζωής την υγεία μας;
Ενέχει άραγε η δουλειά γραφείου και ο καθιστικός τρόπος ζωής που τη συνοδεύει κινδύνους για την υγεία μας;
1.300 ώρες τον χρόνο. Τόσες ώρες ξοδεύει ένας τυπικός υπάλληλος γραφείου στο γραφείο του. Αυτός ο καθιστικός τρόπος ζωής, που εντείνεται σε ορισμένα εργασιακά πλαίσια και περιβάλλοντα, έχει άμεσες συνέπειες στο σώμα μας και επηρεάζει αρνητικά την υγεία των μυών, ειδικά όταν δεν υιοθετούμε την κατάλληλη στάση τις πολλές ώρες που καθόμαστε.
Οι ειδικοί λένε ότι η παρατεταμένη αδράνεια οδηγεί σε μείωση της μυϊκής μάζας, η άμεση συνέπεια στο μυϊκό επίπεδο του να περνάς πολλές ώρες καθιστός/ή, η οποία μπορεί να μεταφερθεί μακροπρόθεσμα σε λιγότερη δύναμη και αντοχή. «Συμβαίνει επίσης μια μυϊκή ανισορροπία επειδή, για παράδειγμα, η ραχιαία ή οσφυϊκή περιοχή είναι συνεχώς υπό τάση και αντίθετα άλλοι μύες που είναι πολύ σημαντικοί, όπως οι γλουτιαίοι ή οι οπίσθιοι μηριαίοι, τείνουν να εξασθενούν.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο ο καθιστικός τρόπος ζωής επηρεάζει την περιοχή των γλουτών, οι New York Times εξέτασαν πριν από λίγες εβδομάδες την έννοια του λεγόμενου «συνδρόμου των νεκρών γλουτών» ή γλουτιαίας αμνησίας, μία από τις συνέπειες που προκύπτουν όταν περνάμε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας καθιστοί/ες.
Σε τι συνίσταται αυτό το σύνδρομο;
Όταν κάθεστε, οι γλουτοί είναι σε τεντωμένη θέση και εάν αυτό διατηρηθεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ο μυς μπορεί να «ξεχάσει» την επακόλουθη ενεργοποίησή του, εξ ου και η ονομασία γλουτιαία αμνησία ή «νεκρός πισινός». Και όχι, αν και μπορεί να φαίνεται έτσι, δεν έχει να κάνει με το κλασικό μυρμήγκιασμα που μουδιάζει τους μύες όταν, συνήθως λόγω κακής στάσης, τα νεύρα συμπιέζονται.
Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα δεν είναι τόσο άμεσα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να θυμηθούμε ότι η γλουτιαία περιοχή χωρίζεται σε τρία μέρη: τον μέγιστο γλουτιαίο, τον μέσο γλουτιαίο και τον ελάχιστο γλουτιαίο, όλα με κοινές και συγκεκριμένες λειτουργίες εξίσου σημαντικές με το να μας βοηθούν να στεκόμαστε όρθιοι. Η δουλειά του/της κλασικού/ης υπαλλήλου γραφείου —δεμένου/ης στην καρέκλα από τις εννιά έως τις πέντε, μπροστά από μια οθόνη και με λίγη κίνηση— εξασθενεί τους γλουτιαίους μύες, αλλά αυτή η περίεργη αμνησία έχει ιδιαίτερη επίδραση στον μέσο γλουτιαίο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κίνηση και την περιστροφή του μηριαίου οστού ή την απαγωγή της άρθρωσης του ισχίου.
Αυτή η «απώλεια μνήμης» δεν επηρεάζει μόνο τους γλουτούς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο σε άλλα μέρη του σώματος. Φανταστείτε τον μυϊκό ιστό ως μια μηχανή που αποτελείται από δεκάδες γρανάζια. Εάν κάποιο από αυτά δυσλειτουργεί, μπορεί να προκληθεί βλάβη αλυσίδας.
Ο πόνος στην πλάτη, ο πόνος στο ισχίο ή ακόμα και ο πόνος στο γόνατο θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των παράπλευρων βλαβών που υφίστανται οι μύες που καταλήγουν να αναλαμβάνουν λειτουργίες που πρέπει να εκτελούνται από αυτούς τους αμνησιακούς γλουτιαίους. Ευτυχώς, υπάρχει μια λύση: η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του γενικού μυϊκού πόνου που προκαλείται από πολλές ώρες στο γραφείο, ανεξάρτητα από «σωματική κατάσταση ή ηλικία», αλλά πάντα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ατόμου.
Η δύναμη δεν είναι μόνο να σηκώνεις βάρη. Μπορείς να κάνεις ασκήσεις ενδυνάμωσης με το σώμα σου, με μια ελαστική ζώνη αντίστασης ή να σηκωθείς από μια καρέκλα.
Η σημασία της στάσης του σώματος και μιας καλής καρέκλας
Η υιοθέτηση μιας σωστής στάσης είναι το κλειδί για την αποφυγή ή την ελαχιστοποίηση των μυϊκών προβλημάτων, αλλά χωρίς μια κατάλληλη καρέκλα, λίγα μπορούν να γίνουν. Η ιδανική καρέκλα γραφείου, πρέπει να είναι εργονομική, ρυθμιζόμενη σε ύψος και πλάτη, να προσφέρει καλή οσφυϊκή στήριξη, να έχει μπράτσα και να προσαρμόζεται στη μορφολογία και τις κινήσεις του σώματος.
Αυτά εξασφαλίζουν μια επαρκή στάση σώματος και μειώνουν τον κίνδυνο μυοσκελετικών παθήσεων όπως η οσφυϊκή μοίρα και οι συσπάσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα ανάπαυσης ή διαλείμματος, χρονικό διάστημα που σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας στην Ελλάδα είναι 15 λεπτά για κάθε τέσσερις ώρες συνεχόμενης εργασίας.
Οι ειδικοί συνιστούν να κρατήσετε αυτόν τον χρόνο για να τεντώσετε τα πόδια και να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερη κίνηση. Και μαζί με αυτό το διάλειμμα, το ιδανικό είναι να κάνετε ενεργά διαλείμματα κάθε 30-60 λεπτά για να ενεργοποιήσετε τους μύες και να βελτιώσετε την κυκλοφορία
Κάθε μία ώρα περίπου πρέπει να σηκώνεστε από την καρέκλα σας, να μετακινείστε στον χώρο εργασίας, να προσπαθείτε να είστε όρθιοι/ες ή να σηκώνεστε για να αποφύγετε την καταπόνηση των μυών. Το να περάσετε την εργάσιμη ημέρα κολλημένοι στον υπολογιστή, να τρώτε μπροστά στην οθόνη και να μην σηκώνεστε σχεδόν καθόλου δεν θα ενισχύσει την παραγωγικότητα — το αντίθετο μάλιστα.
Μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει τη σωματική και συναισθηματική υγεία, επομένως προτού το σώμα σας φωνάξει για βοήθεια με τη μορφή παθήσεων όπως η γλουτιαία αμνησία, είναι καλύτερα να θυμάστε τα προβλήματα που προκύπτουν με το να δένετε τον εαυτό σας στην καρέκλα του γραφείου.
*Πηγή: Grace
Αναδημοσίευση από in.gr