FOLLOW US: facebook twitter

Πορτοκάλι… τέλος!

Ημερομηνία: 14-12-2021 | Συντάκτης:

-Οι πλημμύρες στον Αλφειό κατέστρεψαν την παραγωγή εσπεριδοειδών
-Δεν υπάρχει προϊόν πλέον για συγκομιδή, δηλώνει στην «Πρωινή» ο παραγωγός Δημ. Γεωργακόπουλος από τα Καλυβάκια


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών στα Καλυβάκια του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, αφού οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πρωτόγνωρα πλημμυρικά φαινόμενα.

Εδώ και δύο ημέρες, οι πορτοκαλιές και λοιπές καλλιέργειες εσπεριδοειδών έχουν καλυφθεί από νερό, προκαλώντας απόγνωση στους αγρότες, αφού η συγκομιδή πλέον είναι ανέφικτη. Δεκάδες στρέμματα έχουν κυριολεκτικά μετατραπεί σε λίμνες, με αμέτρητα πορτοκάλια να επιπλέουν στα λασπόνερα.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο παραγωγός Δημήτρης Γεωργακόπουλος από τα Καλυβάκια, η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη και «αγγίζει» το 100% της καλλιέργειας.

«Είναι ολοκληρωτική η καταστροφή. Σκεπάστηκαν τα δέντρα, τα πορτοκάλια που ήταν επάνω, πλέον είναι ακατάλληλα, γιατί το λασπόνερο καταστρέφει τον καρπό. Στη μεγάλη πλειονότητα των εκτάσεων, τα νερά είναι ακόμα μέσα δυστυχώς. Κι όσο μένουν τα νερά μέσα, ο καρπός παθαίνει ζημιά. Ζητάμε άμεσα ενίσχυση από την πολιτεία. Με τη φετινή ακαρπία μπορεί να μην είχαμε μεγάλη παραγωγή, αλλά ακόμα κι αυτή που υπήρχε πλέον είναι ακατάλληλη για την εμπορία», δήλωσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Παράλληλα πρόσθεσε πως το μέγεθος της καταστροφής είναι πρωτόγνωρο και προκλήθηκε πολύ νωρίτερα από ό,τι άλλες χρονιές.
«Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου δεν είχε ξαναγίνει ποτέ τόσα χρόνια, συνήθως το αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα τον Ιανουάριο. Βέβαια, φέτος η βασική αιτία είναι οι πυρκαγιές που έκαψαν όλη την περιοχή, από την Ολυμπία ως τη Γορτυνία. Όλα είναι καμένα, για αυτό και τα νερά ήρθαν απότομα κάτω. Μπορεί η παραγωγή να μην ήταν μεγάλη λόγω της ακαρπίας, αλλά ακόμα και για αυτή που περιμέναμε, επενδύσαμε χρήμα και κόπο. Και έχουμε μπροστά μας ολόκληρο χειμώνα, δεν ξέρουμε τι μας περιμένει», ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος και στη συνέχεια ανέλυσε το τετράπτυχο που προβληματίζει τον αγροτικό κόσμο.

«Έχουμε τέσσερα κακά να αντιμετωπίσουμε. Πρώτον δεν υπάρχουν εργάτες για συγκομιδή, το μεροκάματο έχει πάει στα 40 ευρώ από 25, αλλά η ουσία είναι ότι δεν υπάρχουν εργάτες. Δεύτερον, τα λιπάσματα κοστίζουν το διπλάσιο πλέον, από 14 πήγανε 28 ευρώ και δεν ξέρουμε τι μας περιμένει το νέο έτος. Τρίτον, στα καύσιμα το κόστος έχει εκτοξευτεί. Πετρέλαια, βενζίνες, καύσιμα κάθε μέρα ανεβαίνουν. Τέταρτον, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, που είναι ένα θέμα που πρέπει να το λύσουμε με την Εφορία. Άντε μετά να ζήσεις και να τα βγάλεις πέρα. Για αυτό τον λόγο ζητάμε τη στήριξη από την πολιτεία, διότι ο αγροτικός κόσμος δυσκολεύεται πολύ αυτήν την περίοδο», δήλωσε ο κ. Γεωργακόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος