FOLLOW US: facebook twitter

11ο Port Festival – Τα συγκροτήματα – Ένα μουσικό παραμύθι με απρόσμενους χαρακτήρες

Ημερομηνία: 30-07-2024 | Συντάκτης:

2,3 & 4 Αυγούστου 2024, άλσος Κατακόλου

-Μαζί το 2ο Ετήσιο Συνέδριο “Μουσική, Πολιτισμός & Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η συμβολή των φεστιβάλ τέχνης στην οικονομική σύγκλιση”

-Είσοδος ελεύθερη, συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας & ειδών πρώτης ανάγκης για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες

Το καυτό αυτό καλοκαίρι έφτασε στη μέση του. Μοιάζει σαν ένα γλυκό χυμό, ένα δροσερό κοκτέιλ, είναι ένας φραπές ή ένα παγωμένο τσάι. Κοιτάς το ποτήρι σου, το ρόφημα είναι στη μέση, μα κάπου εκεί αρχίζουν να λιώνουν τα παγάκια, ίσα ίσα για να δροσίσουν την απόλαυσή σου, να της δώσουν γεύση και ζωή.

Κάπως έτσι φαντάζει το Port Festival, σαν την πιο δροσιστική γουλιά και ανάσα, που πάντα θα θυμάσαι και κάθε χρονιά γεύση θα αλλάζει. Το 11ο Port Festival είναι ο πρωταγωνιστής, η σταρ του σινεμά που αποφασίζει και φέτος να επισκεφτεί το έρημο άλσος του Κατακόλου, να δείξει και να αποδείξει πως στον τόπο μας δεν αξίζουν μόνο οι φυσικές χάρες, οι παραλίες και τα δάση, αλλά πολύ περισσότερο τα τεχνάσματα και τα δημιουργήματα των ανθρώπων της που πλαισιώνουν τη φυσική ομορφιά της.

Και εμείς τώρα σαν ερωτευμένοι μπακαλιάροι, μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και ξένοι, άνθρωποι και ζώα, όλοι τρελοί με ό,τι πλάθει η ομάδα της Αέναον ΚοινΣΕπ, των εκδόσεων Χάρτινοι Ήρωες και του πολιτιστικού σωματείου Collectiva Artenativa, φοράμε τα σανδάλια μας, ξεχνάμε τα καπέλα μας γιατί αρκετή σκιά δημιουργούν οι γιγάντιοι ευκάλυπτοι στο άλσος, και με το ποδήλατο, το αυτοκίνητο, τη βέσπα, το λεωφορείο, αν θέλουμε και το ιδιωτικό μας… τζετ, (θα θέλαμε και το τρένο!) μεταφερόμαστε στο λιμάνι του Κατακόλου το τριήμερο από την Παρασκευή 2 έως και την Κυριακή 4 Αυγούστου, από τις 19:30 ως αργά το βράδυ.

Το Port Festival και φέτος μοιάζει με παραμύθι και έχει τους πιο απρόσμενους χαρακτήρες, που μόνο μια τέτοια εκδήλωση θα μπορούσε να ενώσει. Θα γίνετε οι αναγνώστες;

Το Πρόγραμμα των συναυλιών


Οι “πόρτες” του 11ου Port Festival ανοίγουν στις 19:30 με πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα (για το οποίο θα ενημερωθείτε αναλυτικά στο επόμενο δελτίο τύπου μας). Οι συναυλίες ξεκινούν στις 21:15 και περιλαμβάνουν 3 σχήματα ανά ημέρα, εκ των οποίων το εναρκτήριο είναι από την περιοχή μας.

Παρασκευή 2 Αυγούστου

Δημήτρης Πουλικάκος & Γεια σου Τάκη Σπυριδούλα

Ναταλία Μπέκα, Ηρακλής Νταβέλης & Γιώργος Πόθος

Σάββατο 3 Αυγούστου

Κωσταντής Πιστιόλης

ΚώΓιαΜαν

Villa Garage

Κυριακή 4 Αυγούστου

Kadinelia

Kanarya

The Hang Overs

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες


Μήτσος Πουλικάκος & Γειά σου Τάκη

Ο αειθαλής Δημήτρης Πουλικάκος, ο αρχαιότερος εν ζωή Έλληνας rocker, μαζί με τους Γεια Σου Τάκη, το παγκοσμίως κακόφημο συγκρότημα που τον συνοδεύει, ένα αληθινό supergroup με μέλη που έχουν υπηρετήσει όλο σχεδόν το φάσμα της Ελληνικής μουσικής από το κλασσικό rock μέχρι το punk, κι από την παραδοσιακή μουσική μέχρι την jazz και την electronica, σε παλιά κλασικά αλλά και ολοκαίνουρια τραγούδια του Μήτσου από το πολυαναμενόμενο άλμπουμ του με τους Γεια Σου Τάκη, καθώς και επιλεγμένες διασκευές με το δικό τους χαρακτηριστικό ύφος που κινείται με άνεση από το rock στο blues κι από το funk στη reggae κι έκανε όσους τυχερούς παρευρέθηκαν στις συνεχόμενες sold-out εμφανίσεις τους στο Κύτταρο να τους χαρακτηρίσουν ως ό,τι πιο κοντινό στους Grateful Dead αλλά και στους Blockheads διαθέτει σήμερα η Ελληνική rock σκηνή.

Το δεκαμελές βασικό σχήμα αποτελούν οι:

Δημήτρης Πουλικάκος: φωνή, ακουστική κιθάρα Βασίλης Σπυρόπουλος: lead κιθάρα, φωνητικά Γιώργος «Pfeffer» Πιπέρης: rhythm κιθάρα Κώστας Κούβδος: slide κιθάρα, φυσαρμόνικα Βαγγέλης Χάνος: ακουστική κιθάρα, φωνητικά Μάρθα Μαυροειδή: λαύτα Χαράλαμπος Παρίτσης: βιολί Αφροδίτη «Τίτη» Ρήγα: πλήκτρα, φωνητικά Ντίνος «Dee» Ζούμπερης: μπάσσο, φωνητικά Παναγιώτης Βουρδουμπάς: τύμπανα, φωνητικά.

Παραγωγή: Ρετιρέ Productions

Κωσταντής Πιστιόλης

Ο Κωσταντής Πιστιόλης είναι μουσικός πνευστών οργάνων. Αποτελεί μέλος των Villagers Of Ioannina City, ενώ έχει συνεργαστεί με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τους Χαΐνηδες, τον Γιώργη Μανωλάκη, τον Γιάννη Χαρούλη, τη Ματούλα Ζαμάνη, τον Γιάγκο Χαιρέτη και τον Βαγγέλη Καζαντζή.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει solo εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπου παρουσίασε το προσωπικό του project με ένα loop station και μια μεγάλη πνευστών, έγχορδων και κρουστών οργάνων.

Ακόμη, έχει συνθέσει μουσική για τα ντοκιμαντέρ «Καινούργιος ουρανός» και «ΑΠΕΙΡΟΣ» και την ταινία «Πέντε φορές Ξένος».

Φέτος με μπάντα, που αποτελείται από τον Βαγγέλη Καζαντζή (ηλεκτρική κιθάρα), τον Γιάννη Ριζόπουλο (κρουστά setup) και τον Κώστα Τσαρούχη (κοντραμπάσο) συστήνει στο κοινό το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο “Ξενιτεμένα”, ένα μουσικό έργο που εκκινεί από την ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική και μέσω του πειραματισμού φτάνει στο τώρα.

Την επιμέλεια του ήχου έχει ο Νίκος Χριστογιαννόπουλος.

Παραγωγή: Wild Rose Productions

Kadinelia

Από την παράδοση της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το μουσικό ταξίδι προσφέρουν οι Kadinelia, το world acoustic ντουέτο του Θανάση Ζήκα και της Εύης Σειτανίδου. Ένα ταξίδι στο οποίο τα διαχρονικά ακούσματα της χώρας μας αποκτούν νέο χαρακτήρα μέσα από τις χαρισματικές κιθαριστικές μελωδίες και το αρμονικό τραγούδι των δύο μουσικών.

Οι Kadinelia πρωτοήρθαν σε επαφή το 2014, ανταλλάσσοντας ιδέες και εναλλάσσοντας ήχους. Την άνοιξη του 2015 κατέληξαν στην τελική μορφή του μουσικού τους project: στον εμπλουτισμό της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής με blues και rock στοιχεία. Η αγάπη τους για την καλλιτεχνική έκφραση των λαών τους οδήγησε σύντομα σε διασκευές παραδοσιακών κομματιών και από άλλες χώρες.

Σήμερα η μουσική τους αποτελείται από διασκευές παραδοσιακών ήχων, αλλά και από πρωτότυπες συνθέσεις του Θανάση και της Εύης. Το φθινόπωρο του 2019 το ντουέτο μπήκε στο στούντιο. Μετά από ένα μήνα εντατικών ηχογραφήσεων ολοκλήρωσαν το πρώτο τους άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2019.

Επί σκηνής οι Kadinelia αποδεικνύουν ότι με την κατάλληλη ενέργεια ακόμα και ολιγομελή σχήματα μπορούν να προσφέρουν μία «γεμάτη» συναυλιακη εμπειρία. Η αφοσίωση και η άψογη παρουσία τους πάνω στο stage τους έχουν χαρίσει αναγνώριση, ανοίγοντας συναυλιακές πόρτες σε όλες τις άκρες της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό.

Παραγωγή: Wild Rose Productions

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

Η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1977 από τους αδελφούς Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο και θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά και επιδραστικά συγκροτήματα της ελληνικής ροκ σκηνής.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συνεργασία με τον Παύλο Σιδηρόπουλο, καρπός της οποίας ήταν ο δίσκος ΦΛΟΥ, που έχει χαρακτηριστεί «εμβληματικός». Το συγκρότημα διένυσε μια πορεία 40 χρόνων, με εκατοντάδες εμφανίσεις και 4 ακόμη δίσκους:

ΝΑΥΛΟΝ ΝΤΕΦΙΑ ΚΑΙ ΨΟΦΙΑ ΚΕΦΙΑ 1982 ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 1994 ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΜΕ ΑΠΟΚΛΙΣΗ 1995 ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ 2006

Μετά τον θάνατο του Ν. Σπυρόπουλου, το συγκρότημα έπεσε σε απραξία, μέχρι φέτος, που με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 χρόνων από την κυκλοφορία του ΦΛΟΥ, τα εναπομείναντα μέλη αποφάσισαν να παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα σ αυτόν τον τόσο σημαντικό δίσκο, αλλά και στην γενικότερη πορεία τους.

Οι συναυλίες αυτές αποτελούν φόρο τιμής στη μνήμη των αρχικών μελών, που δεν είναι πια μαζί μας, δηλαδή στους Παύλο Σιδηρόπουλο, Νίκο Σπυρόπουλο και Τόλη Μαστρόκαλο.

Παραγωγή: Ρετιρέ Productions

Κανάρια – Kanarya

Τα Κανάρια γεννήθηκαν στα Χανιά το Φθινόπωρο του 2021 κι έκτοτε ταξιδεύουν συνεχώς παίζοντας παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες μουσικές γειτονιές της Ελλάδας, της Τουρκίας και των Βαλκανίων.

Όπως καθετί έτσι και η παραδοσιακή μουσική δεν μένει αναλλοίωτη μέσα στο χώρο και το χρόνο. Κάθε άλλο, σμιλεύεται και διαμορφώνεται καθώς ταξιδεύει ανά τις εποχές.

Έτσι και τα Κανάρια την επαναπροσεγγίζουν με σεβασμό αποδίδοντάς την όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αυτούσια μορφή της που εναλλάσσεται όμως ανά διαστήματα και με πιο σύγχρονα μοτίβα πειραματισμού προσδίδοντάς της στοιχεία από το σήμερα.

Στόχος τους είναι η αναβίωση της παράδοσης μέσω της μουσικής και του χορού αλλά και η διάδραση μουσικών, χορευτών και θεατών για τη δημιουργία ενός γλεντιού.

Ένα γλέντι λοιπόν, μια γιορτή που θα μας θυμίσει ξανά τη ζωή σε μια κοινότητα, σε ένα χωριό, μια επιστροφή στις ρίζες μας.

Το σχήμα αποτελείται από τους:

Χλόη-Δήμητρα Καραπασιά (καβάλ, γκάιντα, φωνή, λαούτο)

Δημήτριο Σπαθάρα (λαούτο, κλαρίνο, φωνή, γκάιντα)

Νίκο Αναστασιάδη (βιολί, φωνή)

Ελευθερία Μπλαζάκη (ακορντεόν, κρουστά, φωνή)

ΚώΓιαΜαν – Koyaman

Οι ΚώΓιαΜαπ είναι ένα μουσικό σχήμα που αποτελείται από ούτι (Κώστας Τσαρούχης), κρουστά (Γιάννης Ριζόπουλος), κανονάκι (Μανώλης Χριστοδούλου).

Οι επιρροές του σχήματος είναι από την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Όμως αυτό που χαρακτηρίζει την προσωπικότητα του σχήματος είναι η χρήση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μέσων (πετάλια, λούπες, samples και ηλεκτρονικοί πειραγμένοι ήχοι από pads) που δημιουργούν ψυχεδελικό συνονθύλευμα που άλλοτε παραπέμπει σε ροκ και άλλοτε σε ηλεκτρονικά (drum n base, darkwave, dub) ηχοτοπία. Χαρακτηριστικές επίσης είναι οι τολμηρές διασκευές σε, κάποιες φορές, αυστηρές μουσικές φόρμες, οι οποίες όμως υποστηρίζονται με τέτοιο τρόπο που δημιουργούν έναν ευχάριστο εντυπωσιασμό στον ακροατή.

Η άνεση και το χιούμορ στις εμφανίσεις του σχήματος πάνω στη σκηνή μαζί με όλα τα παραπάνω σχηματίζουν και την τελική προσωπικότητα του σχήματος και δημιουργούν την ‘περσόνα’ των ΚώΓιαΜαπ.

Στον ένα χρόνο πού υπάρχει το συγκρότημα έχουν ήδη εμφανιστεί σε εκπομπές της ελληνικής ραδιοφωνίας, καθώς και σε μεγάλες σκηνές και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη.

Επίσης έχουν κυκλοφορήσει ένα mockumentary το οποίο σκιαγραφεί την μπάντα (https://youtu.be/p3Q0ROdG96w?si=Vwm-et7fn2aEJ84T) και είναι στη διαδικασία εγγραφής του πρώτου τους άλμπουμ. https://www.youtube.com/@koyamanband instagram.com/koyamanband

Villa Garage

Οι Villa Garage σχηματίστηκαν το 2010 από μια παρέα φίλων από την Αμαλιάδα που τους ενώνει η μουσική και η ανάγκη για δημιουργική έκφραση. Τα ακούσματα και οι επιρροές τους εντοπίζονται κυρίως στην εναλλακτική ροκ σκηνή της δεκαετίες του 90.

Ωστόσο, στις διασκευές που ερμηνεύουν ταξιδεύουν σε διάφορες δεκαετίες επιλέγοντας μουσικές από την post punk, garage και ευρύτερη rock σκηνή από την δεκαετία του 70 και φτάνοντας μέχρι το σήμερα. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σε κάθε ευκαιρία και δικές τους μουσικές.

Η μπάντα αποτελείται από τους Νίκο Χαραλαμπάκη (ντραμς), Μάκη Λόυντζη (φωνή, κιθάρα, πλήκτρα), Νίκο Μυλωνά (ηλ. Κιθάρα), Βασίλη Ρουμελιώτη (ηλ. Κιθάρα) και Γιάννη Καββαδία (μπάσο).

The Hang Overs

Αυτοί εδώ οι καλλιτέχνες δε χρειάζονται συστάσεις και βιογραφικά. Όμως δεν τους έχουμε δει ποτέ να παίζουν όλοι μαζί σε ένα σχήμα! Παρθενική εμφάνιση των Hang Overs λοιπόν την Κυριακή 4 Αυγούστου στο 11th Port Festival! Το περιμέναμε πολύ καιρό!!!

Το σχήμα αποτελείται από τους:

Γιάννης Κοντούλης – κιθάρα & τραγούδι Χρήστος Ασημακόπουλος Ζεύκας – μπάσο Δημήτρης Γεωργακόπουλος – πλήκτρα Νίκος Χαραλαμπάκης – τύμπανα

Η. Νταβέλης – Ν. Μπέκα – Γ. Πόθος

Οι νεαροί καλλιτέχνες Ναταλία Μπέκα (φωνή), Ηρακλής Νταβέλης (κλαρινέτο-σαξόφωνο) και Γιώργος Πόθος (κιθάρα) έκλεψαν τις εντυπώσεις στη φετινή συναυλία εορτασμού της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στον Πύργο στο πάρκο ΣΠΚ και θα σημάνουν την έναρξη του 11th Port Festival την Παρασκευή 2 Αυγούστου!

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο από προηγούμενες διοργανώσεις του Port Festival:

Πληροφορίες: 6981998604

Διοργάνωση: Αέναον ΚοινΣΕπ – Χάρτινοι Ήρωες – Collectiva Artenativa

Συνδιοργάνωση: Δήμος Πύργου – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot