FOLLOW US: facebook twitter

«Πόντιος Πιλάτος» για το ΑΤΜ της Φιγαλείας το Υπουργείο Οικονομικών – Η απάντηση της τράπεζας επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Κ. Τζαβάρα περί «εξαναγκασμού»

Ημερομηνία: 11-09-2020 | Συντάκτης:

Τον… Πόντιο Πιλάτο επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να καταργήσει ΑΤΜ και υποκαταστήματα στη Νέα Φιγαλεία και την Ανδρίτσαινα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τζαβάρα, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ δεν έχει αρμοδιότητα και δεν εμπλέκεται στις επιχειρηματικές αποφάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Επί των θεμάτων που τίθενται, σημειώνουμε ότι τα ζητήματα ίδρυσης και λειτουργίας των τραπεζικών υποκαταστημάτων άπτονται της επιχειρηματικής πολιτικής των τραπεζών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση από τα τραπεζικά ιδρύματα, τα δίκτυα καταστημάτων διαμορφώνονται μετά από εκτίμηση και στάθμιση σειράς παραμέτρων σε σχέση μευφιστάμενα δεδομένα. Ταυτόχρονα, όλες οι συστημικές τράπεζες, επενδύουν στον διαρκή εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής τραπεζικής μέσω διαδικτύου και μέσω τηλεφώνου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η τράπεζα επιβεβαιώνει πλήρως τα λεγόμενα του κ. Τζαβάρα για «απροκάλυπτο εξαναγκασμό» του δήμουΖαχάρως να πληρώσει μέρος του κόστους της συντήρησης.

Σε έγγραφο που υπογράφει η εκπρόσωπος του πιστωτικού ιδρύματος, Αργυρώ Κασαπάκη, η τράπεζα είχε αποφασίσει την απεγκατάσταση του ΑΣΤΜ από τον Μάρτιο αλλά παρέτεινε τη χρήση του ως τον Μάιο λόγω της πανδημίας.

«Στις αρχές Ιουνίου και μετά από επαφές της Τράπεζας με τοπικούς φορείς, ο δήμος Ζαχάρως αντιπρότεινε την ετήσια καταβολή 5.000 ευρώ για την κάλυψη μέρους των υψηλών εξόδων συντήρησης και χρηματικού εφοδιασμού του ΑΤΜ, προς αποφυγή της προγραμματισμένης απεγκατάστασής του. Η Τράπεζα επαναξιολόγησε όλους τους παράγοντες και αποφάσισε τη διατήρηση του ΑΤΜ, αποδεχόμενη την πρόταση του δήμου», επισημαίνει!

Όσον αφορά το υποκατάστημα της Ανδρίτσαινας, η κα Κασαπάκη τονίζει πως «σε συνέχεια επικοινωνιών με τους τοπικούς φορείς, αποφασίστηκε μέχρι νεωτέρας η αναστολή του προσωρινού κλεισίματος του Καταστήματος και συγκεκριμένα η λειτουργία του κάθε Παρασκευή, αρχής γενομένης την 17.07.2020, προσφέροντας το σύνολο των υπηρεσιών της Τράπεζες».

«Είναι ανεπίτρεπτο οι τράπεζες να εξαναγκάζουν τους δήμους να πληρώνουν το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεών τους ενώ παράλληλα εισπράττουν προμήθειες για αυτόματες μηχανικές υπηρεσίες, στις οποίες δεν μεσολαβεί ανθρώπινο μυαλό ή χέρι. Εφόσον το κράτος υποχρεώνει τους πολίτες να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, από τις οποίες οι τράπεζες εισπράττουν κέρδη, οφείλει να επέμβει και να διασφαλίσει την εύκολη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στις τραπεζικές υπηρεσίες. Οι τράπεζες οφείλουν να επιδείξουν υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία και όχι να αδιαφορούν για την επιβάρυνση που προκαλούν στους πολίτες με τις αποφάσεις τους», είχε δηλώσει ο Ηλείος βουλευτής όταν κατέθεσε τη σχετική ερώτηση στη Βουλή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος