FOLLOW US: facebook twitter

«Πόντιος Πιλάτος» για τη σταφίδα ο Λιβανός

Ημερομηνία: 08-11-2021 | Συντάκτης:

-Απορρίπτει παρέμβαση για να αποτραπεί η κατάρρευση των τιμών


Tου Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Δεν δείχνει πρόθεση να πράξει κάτι η κυβέρνηση να αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της σταφίδας με την κατάρρευση της τιμής στο ένα ευρώ το κιλό, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Σπήλιος Λιβανός απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιου είδους παρέμβασης στην απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Νικολακόπουλου, και προέτρεψε τους αγρότες να συγκροτήσουν Ομάδες Παραγωγών για να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ.

«Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κρατικής παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμών αγοράς. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση για τα θέματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων, καθώς και για τα θέματα των τιμών των προϊόντων και της διάθεσης αυτών, κρίνεται σημαντική η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των παραγωγών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα μέσω της δραστηριοποίησής τους σε συλλογικές δομές για τη συλλογική διαπραγμάτευση των τιμών των προϊόντων τους και της προώθησης αυτών», ανέφερε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο εφαρμογής προγράμματος απόσυρσης των αποθεμάτων σταφίδας, ο υπουργός επισημαίνει ότι «ακριβώς επειδή η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας ανήκει στον τομέα φρούτων και λαχανικών, δεν μπορεί να εφαρμοστεί πρόγραμμα αντίστοιχο με τον αμπελοοινικό τομέα (πράσινος τρύγος, απόσταξη κρίσης), ενώ η απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας ως μεταποιητικό προϊόν δεν είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο των προγραμμάτων του τομέα των οπωροκηπευτικών». Ωστόσο σημειώνει ότι επιτρέπεται η απόσταξη της κορινθιακής σταφίδας στο πλαίσιο του Κανονισμού για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, δηλαδή ποτών με αλκοόλη.

livanos-1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος