FOLLOW US: facebook twitter

Πομπηία: Βρέθηκαν σκελετός και επιγραφή που επιβεβαιώνει τη χρήση της ελληνικής γλώσσας!

Ημερομηνία: 19-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”143990″ img_size=”full”][vc_column_text]

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν σκελετό με την επιγραφή στον τάφο του ιδιοκτήτη να υποδηλώνει ότι ήταν ένας ελεύθερος σκλάβος, ο οποίος βοήθησε να οργανωθούν παραστάσεις στα ελληνικά στην Πομπηία.

Οι αρχαιολόγοι στην αρχαία πόλη της Πομπηίας ανακάλυψαν έναν εξαιρετικά καλά διατηρημένο σκελετό κατά τις ανασκαφές ενός τάφου που έριξε επίσης φως στην πολιτιστική ζωή της πόλης πριν καταστραφεί από ηφαιστειακή έκρηξη το 79 μ.Χ.

Ένα κρανίο που φέρει τούφες από λευκά μαλλιά και μέρος του αυτιού, καθώς και οστά και θραύσματα υφάσματος, βρέθηκαν στον τάφο στη νεκρόπολη του Porta Sarno, μια περιοχή που δεν είναι ακόμη ανοιχτή στο κοινό και βρίσκεται στα ανατολικά της αστικής Πομπηίας.

Οι επιστήμονες μάλιστα  κάνουν λόγο για τα καλύτερα διατηρημένα ανθρώπινα λείψανα που ανακαλύφθηκαν ποτέ στην Πομπηία.

Η ανακάλυψη είναι ασυνήθιστη αφού οι περισσότεροι ενήλικες αποτεφρώθηκαν εκείνη την εποχή. Μια επιγραφή του τάφου υποδηλώνει ότι ο ιδιοκτήτης του, ένας ελεύθερος σκλάβος με το όνομα Marcus Venerius Secundio, βοήθησε να οργανωθούν παραστάσεις στα ελληνικά στην Πομπηία. Οι αρχικές εξετάσεις δείχνουν ότι ο σκλαβος πέθανε σε ηλικία περίπου 60 ετών.

Στον τάφο του βρέθηκε επίσης ένα γυάλινο δοχείο με το όνομα μιας γυναίκας, της Novia Amabilis – πιθανώς η σύζυγος του Secundio.

«Η Πομπηία δεν σταματά να εκπλήσσει», δήλωσε ο Dario Franceschini, υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας.

AP21229392111102

Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι ήταν η πρώτη επιβεβαίωση ότι τα ελληνικά, η γλώσσα του πολιτισμού στη Μεσόγειο, χρησιμοποιήθηκαν παράλληλα με τα λατινικά. «Το ότι οργανώθηκαν παραστάσεις στα ελληνικά είναι απόδειξη του ζωντανού και ανοιχτού πολιτιστικού κλίματος που χαρακτήριζε την αρχαία Πομπηία», δήλωσε ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, Gabriel Zuchtriegel, σε ανακοίνωση που έγινε για την απίστευτη αυτή ανακάλυψη.

Σε συνέντευξή του στο The Associated Press, ο Zuchtriegel είπε ότι ο Marcus Venerius ήταν σαφώς σε θέση να ζήσει για τον εαυτό του μετά την απελευθέρωσή του ως σκλάβος, δεδομένου του «μνημειώδους» μεγέθους του ταφικού του τάφου. «Δεν έγινε πολύ πλούσιος, αλλά σίγουρα έφτασε σε σημαντικό επίπεδο πλούτου», είπε ο Zuchtriegel.

Η καταστροφή της Πομπηίας

pombiia

Για την ιστορία να θυμίσουμε πως η Πομπηία ήταν πόλη ανθηρή, με πληθυσμό 20.000-30.000 κατοίκους. Το 62 μ.Χ. έγινε ένας σφοδρότατος σεισμός, που συντάραξε την ωραία και πλούσια αυτή πόλη. Αλλά ο σεισμός αυτός δεν ήταν παρά το προμήνυμα για την ολοσχερή καταστροφή της.

Λίγα χρόνια αργότερα, στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ., μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, ένα τεράστιο κύμα από στάχτη έθαψε, μέσα σε λίγες ώρες, την πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη.

Στην αρχή σηκώθηκε ένα φοβερό σύννεφο από στάχτη, το οποίο σκέπασε την πόλη σε ύψος ενός μέτρου. Μόλις αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι της Πομπηίας τη θεομηνία, άρχισαν να τρέπονται σε φυγή, παίρνοντας ο καθένας ό,τι μπορούσε να προφτάσει τις συνταρακτικές εκείνες στιγμές.

Ύστερα από το σύννεφο της στάχτης, κατέκλυσε την πόλη μία αφάνταστη καταιγίδα από ηφαιστειακά αναβλήματα και κίσσηρι (ελαφρόπετρα), που την σκέπασαν σε ύψος 3 και περισσότερα μέτρα, πάνω δε σ’ αυτές επικάθησε νέο στρώμα από στάχτη και πέτρες, ώστε η σημερινή επίχωση φτάνει τα 6-7 μέτρα.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2.000 άτομα τάφηκαν ζωντανά και πέθαναν έτσι από ασφυξία.

Δες τα εκπληκτικά ευρήματα εδώ…

Πηγή: queen.gr

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia