Πολιτισμός: H μεγάλη επιστροφή
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”123929″ img_size=”full”][vc_column_text]Έπειτα από πολύμηνο «απαγορευτικό» και μοναδική διέξοδο την διαδικτυακή επικοινωνία με ψηφιακές εκθέσεις και δράσεις, τα μουσεία σε όλη την επικράτεια ανοίγουν πάλι. Ολα αδημονούν να καλωσορίσουν «διά ζώσης» τους επισκέπτες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενόψει και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου), με προτεραιότητα την ασφάλεια και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Το υπουργείο Πολιτισμού, έχει ήδη μπει στη μάχη της προβολής με ένα νόστιμο βιντεάκι που δείχνει μια φανταστική ψηφιακή έκθεση με αριστουργήματα από εμβληματικά μουσεία μας στα κάδρα. Βεβαίως, για τα αρχαιολογικά μουσεία δεν ξέρουμε αν θα επεκταθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο, πόσα και ποια αναψυκτήρια θα λειτουργήσουν, αν υπάρχει επάρκεια κι εμπλουτισμός με αντικείμενα στα πωλητήρια.
Επιτέλους ο πολιτισμός επανεκκινεί. Τα μουσεία σε όλη τη χώρα ανοίγουν για να υποδεχθούν επισκέπτες και τουρίστες. Ακολουθούν τα σινεμά και τελευταία, στα τέλη του μήνα, τα υπαίθρια θέατρα και οι συναυλιακοί χώροι. Γιορτάζουμε –και έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε– την ελευθερία της μετακίνησης και της επιστροφής μας στην τέχνη που για μήνες ήταν κολλημένη στην οθόνη του υπολογιστή. Η επαφή με τη ζωντανή τέχνη του θεάτρου, ο ηλεκτρισμός μιας συναυλίας, η γλυκιά βραδιά στο θερινό σινεμά, η απόλαυση μιας πλούσιας έκθεσης, επιστρέφουν, όπως και η παλιά μας ζωή. Ο πολιτισμός επιστρέφει. Σχεδόν.
Οι περιορισμοί είναι που αίρονται, η πανδημία όχι. Μας το θυμίζουν οι αποστάσεις, οι μάσκες, οι πληρότητες των χώρων που για αρκετούς διοργανωτές είναι σχεδόν απαγορευτικές. Οι άνθρωποι του πολιτισμού βγαίνουν από έναν χειμώνα που άφησε σε όλους μια πικρή γεύση, από απογοητεύσεις και ματαιώσεις μέχρι σκάνδαλα και διχασμούς. Ο πολιτισμός προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο έδαφος έχει χαθεί.
Μουσεία: «Σας περιμένουμε από τις 10 το πρωί»
Εξι μήνες έχουν περάσει από τότε που η τέχνη περιορίστηκε μέσα στους τέσσερις τοίχους. Αλλά σήμερα ξαναβγαίνει στο φως. Τα μουσεία περιμένουν το κοινό από το πρωί, σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας τους. Ωστόσο οι υπεύθυνοι, μοιράζονται την ίδια αγωνία: Με βάση ποιο υγειονομικό πρωτόκολλο θα επανεκκινήσουν; Σε ποιο βαθμό θα ακολουθήσουν τις οδηγίες που ίσχυαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα διαφέρουν;
«Ασφαλής τουριστικός προορισμός η Αρχαία Ολυμπία»
Την αισιοδοξία του για μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα εξέφρασε και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, με αφορμή την επανεκκίνηση του Ελληνικού τουρισμού.
«Η επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα μας βρίσκει την Αρχαία Ολυμπία σε πλήρη ετοιμότητα να υποδεχθεί τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της όπως αρμόζει. Με την άρση των περιορισμών ανοίγεται μια καλύτερη προοπτική συνολικά για τον τουρισμό αλλά και ειδικότερα για την Ολυμπία. Στέλνουμε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Αρχαία Ολυμπία είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πόλη της Ολυμπίας ουδέποτε καταγράφηκε κάποιο κρούσμα covid-19. Έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό ο εμβολιασμός των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και του γενικού πληθυσμού, ιδίως στην έδρα, που αποτελεί και τον τουριστικό πυρήνα του Δήμου μας.
Η μετάβαση στην κανονικότητα εκτιμούμε ότι θα γίνει σταδιακά και με αργό ρυθμό, ωστόσο η ελπίδα παραμένει ζωντανή. Η Ολυμπία βασίζεται αναμφισβήτητα στον τουρισμό και η Δημοτική Αρχή θα στηρίξει κάθε αισιόδοξη προοπτική στον τομέα αυτό».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]