FOLLOW US: facebook twitter

Πολιτικοί: Όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος

Ημερομηνία: 22-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”87127″ img_size=”full”][vc_column_text]Στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, χιλιάδες Έλληνες ασχολήθηκαν ενεργά µε την πολιτική. Άραγε, πόσοι αποχώρησαν από τον πολιτικό βίο πτωχότεροι απ’ ό,τι εισήλθαν;

Το ερώτημα στηρίζεται στην ακόλουθη λογική: (α) Ο πολιτικός χρειάζεται ένα σημαντικό ποσόν προκειμένου να εκλεγεί. Και χρειάζεται κάποιο ποσόν για να επανεκλεγεί. (β) Η βουλευτική αποζημίωση (που κι αυτήν κάποτε μοιραία θα τη χάσει) επαρκεί για να ζήσει ο πολιτικός αξιοπρεπώς και να ανταποκριθεί στις αυξημένες -λόγω θέσης- δαπάνες.

∆εν επαρκεί για να κάνει περιουσία. Άρα, αν από την αρχική περιουσία του πολιτικού αφαιρέσουμε το σύνολο των δαπανών εκλογής και επανεκλογής, λογικά θα έπρεπε να αποχωρεί πτωχότερος, ενδεχομένως πτωχός, για να µη σας πω σε µαύρα χάλια. Γιατί δεν συμβαίνει αυτό; Η πρώτη ερμηνεία είναι ότι μερικοί βουλευτές εξακολουθούν να εργάζονται.

Είναι όμως λίγοι και το εξωκοινοβουλευτικό εισόδημά τους φορολογείται σκληρά. Η δεύτερη ερμηνεία του φαινομένου –αλλά όχι πάντοτε πειστική– είναι ότι µόνο ο εύποροι πολιτεύονται. Ή ότι οι µη εύποροι αποσύρονται γρήγορα. Η τρίτη –και πλέον δημοφιλής- ερμηνεία είναι ο αθέμιτος πλουτισμός των πολιτικών. Η ερμηνεία αυτή είναι τόσο παλαιά όσο και η πολιτική. Πυροδοτείται οσάκις κάποιος έχει συμφέρον να συκοφαντήσει  τον αντίπαλο ή τον άσπονδο φίλο του ως πλουτίσαντα επί πολιτικής (όπως έλεγαν «πλουτίσαντες επί Κατοχής»).

Η τέταρτη –και μοναδική πειστική– ερμηνεία είναι ότι ουδείς πολιτικός καταλήγει φτωχός χάρη σε κάποια μυστηριώδη επέμβαση από το υπερπέραν. Και µια και λέμε για ο υπερπέραν, αν αύριο το πρωί σχηματιζόταν µια κυβέρνηση αγγέλων, και πάλι θα διατυπώνονταν καταγγελίες για αθέμιτο πλουτισμό των µελών της. Μάλιστα, οι άγγελοι, ως άκακα και απονήρευτα πλάσματα, θα εξετίθεντο από την πρώτη στιγμή σε κακοτοπιές που ένας έμπειρος πολιτικός γνωρίζει πώς να αποφεύγει.

Και ακριβώς επειδή αυτό είναι από καιρό γνωστό στον Παράδεισο, ουδέποτε σχηματίσθηκε ούτε θα σχηματιστεί ποτέ κυβέρνηση αγγέλων. ∆εν είναι κουτοί οι άγγελοι να εκτίθενται σε κατηγορίες…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot