FOLLOW US: facebook twitter

Ποιους συμφέρει η συνταξιοδότηση φέτος και ποιους το 2024

Ημερομηνία: 14-11-2023 | Συντάκτης:

Δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένονται, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες κάθε έτους, έως το τέλος του 2023, με τους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ να βρίσκονται σε σύγχυση για το εάν πρέπει να βιαστούν, προκειμένου –αφού έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης– να δουν υψηλότερη σύνταξη, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού που ίσχυε το 2022 ή να παραμείνουν στην εργασία τους και χωρίς βιασύνη να υποβάλουν την αίτησή τους.

Ηδη, έως το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν υποβληθεί λίγο περισσότερες από 125.000 αιτήσεις. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα εκπρόσωποι εργαζομένων σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό φορέα, εκφράζουν φόβους πως θα υπάρξει κύμα μαζικών αιτήσεων προς συνταξιοδότηση, καθώς υπάρχει η «πληροφορία» ότι συμφέρει η αίτηση να γίνει φέτος και όχι του χρόνου.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εξηγούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, καθώς οι διαφορές στο ύψος της σύνταξης είναι ασήμαντες και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις η σύνταξη θα είναι υψηλότερη το 2024, καθώς ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από την ανάπτυξη.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, φέτος, όπως και πέρυσι, κυκλοφορεί η φήμη ότι αν κάποιος βγει στη σύνταξη την επόμενη χρονιά θα τη λάβει μειωμένη σε σχέση με το αν «προλάβει» να συνταξιοδοτηθεί φέτος. «Θα ήθελα να δηλώσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι εντελώς αβάσιμος», υπογραμμίζει ο αρμόδιος υφυπουργός, για να συμπληρώσει πως «οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται στο κατώφλι της συνταξιοδότησης δεν πρέπει να επηρεάζονται καθόλου από παρόμοιες διαδόσεις».

Οπως είναι γνωστό, η σύνταξη αποτελείται από δύο τμήματα. Την εθνική και την ανταποδοτική. Η εθνική ορίστηκε κατ’ αρχάς στα 384 ευρώ (για 20 έτη ασφάλισης) και προβλέφθηκε να αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος, σύμφωνα με όσα προβλέπονται για την αναπροσαρμογή των συντάξεων, δηλαδή με βάση τον συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ, συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διά δύο. Το ποσοστό αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.

Η ανταποδοτική σύνταξη υπολογίζεται με βάση:

• Αφενός μεν τον μέσο όρο αποδοχών (ή ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών) από το 2002 έως τη συνταξιοδότηση, οι οποίες έως το 2024 αναπροσαρμόζονται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.

• Αφετέρου δε τον συντελεστή αναπλήρωσης, που καθορίζεται από το σύνολο των ετών ασφάλισης του ασφαλισμένου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot