Ποιοι (δεν) θα πάρουν αυξήσεις συντάξεων
Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν μόνο λογιστικές αυξήσεις στις αποδοχές τους – Που θα κυμανθούν οι αυξήσεις
Μπάλα στο γήπεδο της οικονομίας θέλει να παίξει η κυβέρνηση εστιάζοντας στο πακέτο παροχών της ΔΕΘ, για να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μακριά από τις υποκλοπές. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι η αύξηση των συντάξεων το 2023 θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρότερες όπως και οι επιπτώσεις στα εισοδήματα. Οι αρχικοί σχεδιασμοί προέβλεπαν αυξήσεις της τάξης του 4,5% από το νέο έτος για τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά.
Από την 1η Ιανουαρίου 2023 «ξεπαγώνουν» οι αυξήσεις συντάξεων, οι οποίες με βάση τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου ενδεχομένως να ξεπεράσουν το 6% . Η πλειοψηφία των συνταξιούχων θα δει αυξήσεις μικρές και μεγαλύτερες στις αποδοχές, ωστόσο υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων που δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ.
Πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υψηλή προσωπική διαφορά, η οποία θα συμψηφιστεί με τα ποσά της αύξησης, από 1/1/2023 και ουσιαστικά θα τα «εξαϋλώσει». Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχων, οι αυξήσεις θα είναι μόνο λογιστικές, αλλά δεν θα προσμετρούνται επί της ουσίας στις μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές.
Στην ανωτέρω κατηγορία υπάγεται ένας μεγάλος αριθμός χαμηλοσυνταξιούχων-το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τους υπολογίζει σε 850.0000- οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ και εξαιτίας της υψηλής προσωπικής διαφοράς που διατηρούν, δεν θα πάρουν δουν αυξήσεις.
Επίσης υπάρχουν και άλλοι περίπου 300.000 συνταξιούχοι, που εξαιτίας πάλι της προσωπικής διαφοράς που διαδραματίζει καίριο ρόλο στη αναπροσαρμογή των συντάξεων από το 2023, θα λάβουν μικρές αυξήσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 10 ευρώ τον μήνα.
Ο «χρυσός» κανόνας για τις αυξήσεις, όπως διαμορφώνεται με βάση τα στοιχεία και τους υπολογισμούς συνταξιουχικών φορέων όπως το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, είναι ότι όσοι έχουν προσωπική διαφορά που ξεπερνά τα 60 ευρώ, δεν θα εισπράξουν παραπάνω χρήματα τον Ιανουάριο του 2023. Ανεπηρέαστοι από την προσωπική διαφορά και τον αντίκτυπο που έχει τις αυξήσεις, είναι οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι αποχώρησαν από την εργασίας τους μετά το 2019.
Επίσης από τον Ιανουάριο του 2023 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους, γεγονός που αναμφίβολα έχει θετικό πρόσημο για τους τελευταίους.
Πώς υπολογίζεται η αναπροσαρμογή
Η αναπροσαρμογή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα ανέλθει στο άθροισμα:
- Του 50% της ετήσιας μεταβολής του ΑΕΠ το 2022
- Του 50% της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού το 2022
Στην παρούσα συγκυρία, οι συνταξιούχοι ευνοούνται από τον πληθωρισμό που καλπάζει, ενώ αρνητικά επιδρά η προβλεπόμενη επιβράδυνση του ΑΕΠ. Αν για παράδειγμα ο μέσος πληθωρισμός του 2022 διαμορφωθεί στο 9%, η αύξηση των συντάξεων θα κυμανθεί μεταξύ του 5,9% και του 6,4%, μέγεθος που με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι και το πιο πιθανό.
Επειδή όμως η κούρσα του πληθωρισμού συνεχίζεται χτυπώντας ταχύτητες 11,6% για τον μήνα Ιούλιο μετά τις εκρηκτικές ανατιμήσεις σε τρόφιμα, στέγαση και ενεργειακά προϊόντα, η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των συντάξεων. Ηδη ο μέσος πληθωρισμός είναι αρκετά υψηλότερος από την πρόβλεψη για 5,6%, εξέλιξη που προοιωνίζεται την αναθεώρησή του.
Στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται ήδη πάνω σε αυτό το θέμα κοστολογώντας το βάρος της πρόσθετης επιβάρυνσης για τα Ταμεία, ενώ παράλληλα τρέχουν και άλλες ασκήσεις για παροχές στη βάση των αντοχών του προϋπολογισμού και της δέσμευσης για πλεονάσματα 1,1% του ΑΕΠ το 2023. Αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση με την ενεργειακή κρίση δεν σηκώνει υπερβολές, ενώ υπάρχουν ήδη οι συστάσεις από τους θεσμούς για σφικτή δημοσιονομική πολιτική. Συνεπώς παρεμβάσεις που επηρεάζουν δυσμενώς το ισοζύγιο του προϋπολογισμού θα υλοποιούνται στη βάση του ελεύθερου ταμειακού χώρου και των πόρων που θα τις χρηματοδοτήσουν. Διαφορετικά θα υπάρξει δυσκολία για το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.
Προσχέδιο
Πάντως σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται όλες οι παρεμβάσεις για το 2022 και το 2023, όπως κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους αλλά και μέτρα που θα ανακοινωθούν πριν από τα Χριστούγεννα.