FOLLOW US: facebook twitter

Ποια η ταυτότητα του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ… Κίσινγκερ σε σχέση με την Ελλάδα

Ημερομηνία: 14-12-2023 | Συντάκτης:

Του Γεωργίου Ευθυμίου, εκπαιδευτικού

Προ ημερών, στα εκατό τόσα χρόνια του,αποχαιρέτησε , με λύπη μας βέβαια, τον κόσμο που, κατά τα άλλα τον είχε αναστατώσει, όχι λίγες φορές, μέσω των σκληρότατων θέσεών του ως Υπουργού των Εξ/κών επί σειράν δεκαετιών, ο Κίσινγκερ κι ένιωσα την ανάγκη να εκφράσω τη θλίψη  μου για όσα δυσάρεστα, για να μην πω τραγικά, έζησε επί των ημερών τής παντοδυναμίας του η Πατρίδα μας.              

Θυμήθηκα δηλαδή:

α) Τη διπλωματική και στρατιωτική του υποστήριξη της Χούντας.

β) Τη μη παρέμβασή του, ώστε να μην διχοτομηθεί η Μεγαλόνησος  Κύπρος.

γ) Την υποστήριξή του στη Χούντα, όταν έκανε το πραξικόπημά της κατά του Μακαρίου, Προέδρου της Κύπρου.

δ) Την αδιαφορία του στη δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στη Μεγαλόνησο, γεγονός που οδήγησε στον αλησμόνητο Πρωθυπουργό μας Κων/νο Καραμανλή να αποφασίσει την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ.

ε) Κι ακόμη (πόσα αλήθεια δε θυμάται κανείς….) το ότι στην Ελληνοτουρκική κρίση του 1976 απέφυγε να πιέσει την Άγκυρα να αποσύρει το σεισμογραφικό σκάφος  ΧΟΡΑ/ ΣΙΣΜΙΚ , που το είχε στείλει για έρευνες στο Αιγαίο.

Βέβαια όλα αυτά τα αρνητικά για την Ελλάδα, μπορεί να πει κανείς πως ίσχυαν στο παρελθόν. Τώρα όμως, με τις σημερινές (7-12-2023) από τηλεοράσεως δηλώσεις των δυο αρχηγών των λαών μας, του κ. Μητσοτάκη και του κ.Ερντογάν, τα πράγματα φαίνεται, και το ευχόμαστε ολόψυχα, αν βέβαια υπήρξε ειλικρίνεια στα λεγόμενα του κ. Ερντογάν, πως θα οδηγηθούμε σε μια συνύπαρξη ειρηνική και σε συνεργασία για το καλό όλων, γιατί ποτέ οι λαοί δεν έφταιξαν και δε φταίνε για τις αρρωστημένες φιλοδοξίες κάποιων  από τους εκάστοτε κυβερνώντες, που στόχο τους έχουν τα δικά τους συμφέροντα και των ισχυρών που τους υποστηρίζουν.

Μετά τη διακοπή των σκέψεών μου  για τον Κίσινγκερ,  λόγω της παρουσίασης δια της ΕΡΤ1 του διαλόγου μεταξύ των κκ Μητσοτάκη και Ερντογάν, που ήθελα να τους ακούσω,  αν θα προέκυπτε κάτι θετικό για τους λαούς μας,  επανέρχομαι στα σχετικά  μ΄ αυτόν, που μάλιστα θα τα αντλήσω από ένα βιβλίο μου με τίτλο: «Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ».

Γράφω, λοιπόν, μεταξύ των άλλων σ’ αυτό πως ήθελα να σχολιάσω την προσπάθεια μιας Υπουργού Παιδείας να υποβαθμίσει την Ιστορία της Γ΄Λυκείου σε β’ επιλογής , ποιος ξέρει, ή μάλλον ξέρουμε, ότι  ο λόγος είναι να μη γνωρίζουμε ποιο ρόλο έπαιξαν και παίζουν οι φίλοι μας της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που αποφαίνονται στα προβλήματά μας με το «ΝΑΙ μεν ΑΛΛΑ….» και ενοχλούνται, γιατί δυσπιστούμε για τη στάση τους σε πολλά…..

Ο αξέχαστος λοιπόν «φίλος μας Κίσινγκερ» είχε πει τα εξής αμίμητα για τους Έλληνες:

«Ο Ελληνικός λαός είναι ατίθασος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλ.  να πλήξουμε τη γλώσσα του, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σ’ όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ». (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Κυριακή 24-8-1977).

Μακάρι ο Θεός να τον συγχωρέσει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος