FOLLOW US: facebook twitter

Ποδαρικό με νέα ηλεκτροσόκ σε βάρος των καταναλωτών

Ημερομηνία: 02-01-2025 | Συντάκτης:

Ενεργειακός «Τειρεσίας», fast track διακοπές ρεύματος και «κουτσουρεμένο» διζωνικό ρεύμα αντί νυχτερινού τα «δώρα» της κυβέρνησης στους παρόχους

Με την εισαγωγή των χρωματιστών τιμολογίων από τις αρχές του 2024 υπήρχαν ενδείξεις συνεννόησης μεταξύ υπουργείου Ενέργειας και ΔΕΗ – κάτι λογικό, αφού το ελληνικό δημόσιο παραμένει βασικός μέτοχος και στην ιδιωτική ΔΕΗ. Έτσι, είδαμε τη ΔΕΗ να επιλέγει, μόνο αυτή, να παίξει εξαρχής δυνατά το χαρτί του πράσινου τιμολογίου, που ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης προωθούσε με κάθε τρόπο, και να μειώνει τις τιμές που πρόσφερε σε αυτό τον περασμένο Ιανουάριο, σε αντιδιαστολή με τις περισσότερες εταιρείες που επέλεξαν να προωθήσουν τα σταθερά μπλε τιμολόγια.

Το έργο αυτό επαναλήφθηκε κι άλλες φορές κατά τη μίνι ενεργειακή κρίση του καλοκαιριού και ξανά στην κρίση του φθινοπώρου, όταν ξέφυγε πολύ η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και το υπουργείο Ενέργειας άρχισε να απειλεί με φόρους και έκτακτα μοντέλα τιμολόγησης, που όμως δεν μπορούσαν να υιοθετηθούν άμεσα γιατί χρειάζονταν την έγκριση της Κομισιόν. Τελικά υπήρξε ξανά συνεννόηση και για να μη χρειαστούν πολλά λεφτά για επιδοτήσεις οι παραγωγοί μάζεψαν τα πολύ ακραία κερδοσκοπικά φαινόμενα και οι μεγάλοι προμηθευτές προχώρησαν σε μεγάλες εκπτώσεις.

Υπέρ των εταιρειών

Αφού οι εταιρείες έκαναν τα «χατίρια» του Θεόδ. Σκυλακάκη, έπρεπε κι αυτός να ανταποδώσει. Έτσι, ο νέος κώδικας προμήθειας που ετοιμάζει η ΡΑΑΕΥ, σε συνεργασία με το υπουργείο, φέρνει ρυθμίσεις υπέρ των εταιρειών και κατά των καταναλωτών. Ειδικότερα:

Φέρνει νέους κανόνες που επιτρέπουν στις εταιρείες να κόβουν πολύ γρήγορα το ρεύμα. Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται ότι στο εξής, αν ο καταναλωτής δεν πληρώσει δύο διαδοχικούς λογαριασμούς εντός της ημερομηνίας λήξης, οι εταιρείες θα του ζητούν να ρυθμίσει το χρέος του σε τουλάχιστον έξι δόσεις και αν δεν ανταποκριθεί εντός δέκα ημερών θα του κόβουν το ρεύμα.

• Θεσπίζει ενεργειακό «Τειρεσία», στον οποίο θα καταγράφονται οι καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές και θα έχουν πρόσβαση οι εταιρείες για να βλέπουν ποιος έχει απλήρωτους λογαριασμούς. Ετσι, αν ένας καταναλωτής κάνει αίτηση σε μια εταιρεία, εφόσον έχει αφήσει απλήρωτες οφειλές προς τρεις διαφορετικούς προμηθευτές την τελευταία πενταετία, θα χαρακτηρίζεται «στρατηγικός κακοπληρωτής» και η εταιρεία δεν θα τον δέχεται. Αν η εταιρεία στην οποία ήδη βρισκόταν του κόψει το ρεύμα, τόσο το χειρότερο για εκείνον – θα μείνει χωρίς ρεύμα.

• Αλλάζουν τα πάντα σχετικά με το νυχτερινό ρεύμα της ΔΕΗ –είναι η μόνη εταιρεία που το έχει– σε βάρος των καταναλωτών. Νυχτερινό ρεύμα σήμαινε παραδοσιακά χαμηλότερες χρεώσεις για όσους καταναλωτές έβαζαν δεύτερο μετρητή και ήταν διατεθειμένοι να βάλουν ενεργοβόρες συσκευές να δουλέψουν από τις 11.00 τη νύχτα έως τις 7.00 το πρωί. Εδώ και πολλά χρόνια, επειδή μπήκαν στη χώρα πολλά φωτοβολταϊκά και υπάρχει μέγιστη παραγωγή ισχύος το μεσημέρι, η ΔΕΗ είχε δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές που είχαν νυχτερινό ρεύμα να επιλέγουν αντί αυτού το σπαστό, δηλαδή να πληρώνουν με μειωμένες χρεώσεις το ρεύμα που καταναλώνουν σε δύο ζώνες, 2.00-8.00 και 15.00-17.00.

Χωρίς επιλογές

Πλέον όμως οι καταναλωτές δεν θα έχουν επιλογές, καθώς το παλιό νυχτερινό τιμολόγιο καταργείται και στη θέση του έρχεται το διζωνικό, ενώ περιορίζεται η διάρκειά του κατά δύο ώρες.

Οι καταναλωτές του πρώην νυχτερινού θα μπορούν δηλαδή να πληρώνουν μειωμένες τιμές για το ρεύμα τον χειμώνα 12.00-3.00 το μεσημέρι και 2.00-5.00 τη νύχτα και το καλοκαίρι 11.00-3.00 το μεσημέρι και 2.00-4.00 τη νύχτα. Με την αλλαγή αυτή επιχειρείται η προσαρμογή της ζήτησης των νοικοκυριών στα χαρακτηριστικά του νέου εθνικού ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας με τις πολλές ΑΠΕ, οι οποίες δίνουν τόσο πολύ και φτηνό ρεύμα το μεσημέρι που καταλήγει να μην απορροφάται από το σύστημα. Ομως αχρηστεύεται ένα σημαντικό εργαλείο που είχαν έως τώρα στη διάθεσή τους τα νοικοκυριά για να μειώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Ποιος θα βάλει πλυντήριο στις 2.00 τη νύχτα ή στις 11.00 με 3.00 που οι περισσότεροι εργαζόμενοι λείπουν από τα σπίτια τους;

Μαριάννα Τόλια

documentonews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia