Πληθωρισμός: ράλι τιμών που πλήττει δυσανάλογα τους οικονομικά ασθενέστερους
Του Μάκη Μπαλαούρα
Τον Απρίλιο η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε νέο ρεκόρ πληθωρισμού στο 10,2%, όπου μας γύρισαν 28 χρόνια, στο μακρινό 1994!!! Τους επόμενους μήνες το σπιράλ θα εκτιναχθεί πολύ περισσότερο. Η άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα άρχισε τον Σεπτέμβρη του 2021, πολύ νωρίτερα από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η χώρα μας κατατάσσεται στις πρώτες 6 ακριβότερες θέσεις στην ΕΕ, επειδή εδώ όχι μόνο αφήνεται ασύδοτη η «αγορά» να κερδοσκοπεί, αλλά και από πάνω η κυβέρνηση επιδοτεί την αισχροκέρδεια με …δημόσιο χρήμα!
Επιπλέον, ο πληθωρισμός 10,2%, εξ αιτίας της ουσιαστικής στασιμότητας των μισθών, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την αγοραστική ικανότητα του μέσου πολίτη. Στην Ετήσια Έκθεση 2022του ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμάται ότι μετά τη συνολική αύξηση το 2022 (μετά 3 χρόνια παγωμένος, παρά τον Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που πρόβλεπε αυξήσεις ετησίως σύμφωνα με την αύξηση του ΑΕΠ) του κατώτατου μισθού κατά 9,7% εκτιμάται ότι θα περιορίσει μόνο μερικώς την (ιδιαίτερα άνιση)απώλεια της αγοραστικής του δύναμης, την οποία προκαλεί το κύμα ακρίβειας.
Τον Απρίλιο του 2022 η απώλεια αγοραστικής δύναμης:
• του κατώτατου μισθού ήταν 18%,
• Ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα το 9,9%,
• ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης το 28%.
Μια επιπλέον απειλή: ο στασιμοπληθωρισμός
Ο στασιμοπληθωρισμός απειλεί την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία με τα οδυνηρά φαινόμενα της δεκαετίας του ’70, δηλαδή την πολύ μεγάλη άνοδο των τιμών που πλήττει τα νοικοκυριά σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή ανάπτυξη(ακόμα και ύφεσης),με μείωση παραγωγής και δαπανών και της υψηλής ανεργίας, η οποία συνοδεύεται από αύξηση του κόστους ζωής…
Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ αναμένεται τώρα στο 2,7% το 2022 από 4%. Για την ελληνική οικονομία προβλέπεται ανάπτυξη 2,5%.από 3,9% προηγουμένως.
Η γνώμη μου είναι ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο, γιατί η κυβέρνηση, παραμένει αδρανής μη λαμβάνοντας μέτρα ανάσχεσης προς όφελος των μη προνομιούχων και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Παράδειγμα είναι ότι ετοιμάζεται να διαθέσει σχεδόν όλο τον πακτωλό χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγες (φίλιες) οικογένειες για φυσικό αέριο και ψευδεπίγραφη πράσινη ανάπτυξη…
Διπλάσιος ο πληθωρισμός για τα χαμηλά εισοδήματα
Οι οικονομολόγοι βασικά αναφέρονται στον εν γένει πληθωρισμό. Συχνά όμως αγνοείται η κοινωνική διάσταση του πληθωρισμού, δηλαδή η διαφορετική επίπτωση με την οποία οι αυξήσεις των τιμών επιβαρύνουν τις επιμέρους πληθυσμιακές ομάδες, σύμφωνα με τη θέση τους στην κατανομή του συνολικού εισοδήματος. Τα φτωχά και ευάλωτα νοικοκυριά που βρίσκονται στο κάτω μέρος της κατανομής του εισοδήματος βιώνουν διαφορετικό πληθωρισμό σε σχέση με τα πιο εύπορα νοικοκυριά των υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων. Ένα πρόβλημα που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σχετίζεται με το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και με την οικονομική αποτελεσματικότητα και μεγέθυνση.
Τα αναλυτικά στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) της ΕΛΣΤΑΤ (το «καλάθι του καταναλωτή»), μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε τον πληθωρισμό που αντιμετωπίζουν οι διάφορες ομάδες του πληθυσμού. Όπως προκύπτει, ο πληθωρισμός ασκεί από μόνος του αξιόλογη αναδιανεμητική επίδραση σε βάρος των φτωχότερων τμημάτων του πληθυσμού, κυρίως σε άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας(π.χ. εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό, περιστασιακά και μερικώς απασχολούμενους, άνεργο).Τα διαθέσιμα στοιχεία (βλέπε και μελέτη Θεόδωρου Μητράκου στη «Καθημερινή» 13/2/22), καταδεικνύουν ότι η επίπτωση του πληθωρισμού είναι κοινωνικά άδικη .Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση την κατανομή της καταναλωτικής δαπάνης:
• Απρίλιος γενικός ΔΤΚ αύξηση10,2%,
• στο φτωχότερο 20% των νοικοκυριών, αύξηση τιμών 14,3%
• στο πλούσιο 20%νοικοκυριώναύξηση8,2%
Δηλαδή οι φτωχοί βιώνουν πληθωρισμό 40% υψηλότερο σε σχέση με το μέσο του πληθυσμού και κατά 70% υψηλότερο σε σχέση με την άνω-πλούσια- πληθυσμιακή ομάδα!!!
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο πληθωρισμός δεν πλήττει με τον ίδιο τρόπο τα χαμηλά με τα υψηλά εισοδήματα, καθώς η διάρθρωση της κατανάλωσής τους είναι διαφορετική και οι αυξήσεις τιμών στις επιμέρους ομάδες προϊόντων είναι επίσης δυσανάλογη στο κόστος διαβίωσης.
Ο κ. Μητσοτάκης, αντί επί 10 ολόκληρους μήνες να λάβει δραστικά μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας, αντίθετα επιδοτεί την αισχροκέρδεια, οδηγώντας τη χώρα σε κοινωνική και οικονομική καταστροφή.