FOLLOW US: facebook twitter

Πληρώνονται οι εκτός «Κοπέρνικου» πυρόπληκτοι

Ημερομηνία: 04-05-2023 | Συντάκτης:

-Εκδόθηκε το ΦΕΚ της πρώτης απόφασης από τα αρμόδια υπουργεία

-Ο ΕΛΓΑ ξεκινά τη σταδιακή χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες, τόνισε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος Ανδρ. Λυκουρέντζος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Χρήματα στους λογαριασμούς θα δουν εντός των ημερών οι πυρόπληκτοι αγρότες των κοινοτήτων που είχαν μείνει εκτός του συστήματος «Κοπέρνικος», καθώς εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο ο ΕΛΓΑ έλαβε επιχορήγηση για να πληρώσει αποζημιώσεις.

Όπως αναφέρει το έγγραφο της απόφασης, παρέχεται προκαταβολή έναντι επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση των ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής που προκλήθηκαν ως άμεσο επακόλουθο των πυρκαγιών των μηνών περιόδου Μαΐου, Ιουλίου και Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και της Ηλείας.

Δικαιούχοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως καθορίζονται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ για το2021. Ο έλεγχος της εκπλήρωσης της καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων θα πραγματοποιηθεί κατά τη χορήγηση της τελικής επιχορήγησης.

Η προκαταβολή παρέχεται για την αντιμετώπιση ζημιών αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε φυτικά μέσα παραγωγής, που προκλήθηκαν ως άμεσο επακόλουθο της θεομηνίας και δεν καλύπτονται από τους κανονισμούς του Οργανισμού.

Η αρχική εκτίμηση των ζημιών πραγματοποιείται βάσει των εξατομικευμένων εκτιμήσεων (πορίσματα επιτόπιων εκτιμήσεων) και βάσει αρχικής τιμής εκτίμησης, η οποία καθορίζεται στο ποσό των 144= ευρώ ανά δέντρο στην περίπτωση των ελαιόδεντρων και σε 96 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές καλλιέργειες, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής από το 2021, και εξειδικεύεται ανά αγροτική εκμετάλλευση με βάση τα στοιχεία των εξατομικευμένων εκτιμήσεων του Οργανισμού.

Η προκαταβολή συνίσταται σε χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 35% του συνόλου της κατά περίπτωση αρχικής εκτίμησης ζημιών ανά είδος καλλιέργειας από τον ΕΛΓΑ, η οποία εξειδικεύεται σύμφωνα με τα στοιχεία των εξατομικευμένων εκτιμήσεων του, δηλαδή ανερχόμενη σε 50,40 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,60 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες.

Ποια είναι η διαδικασία χορήγησης

Η προκαταβολή διενεργείται με βάση τη συγκεντρωτική κατάσταση πληγεισών παραγωγών κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του υπ’ αρ. 6792/06.04.2023 εγγράφου του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτωνδεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα. Το συνολικό ποσό που έλαβε ο ΕΛΓΑ για όλες τις αποζημιώσεις, είναι 691.740 ευρώ. Το ποσό της επιχορήγησης από τον Τακτικό Προϋπολογισμό θα καταβληθεί σε λογαριασμό του ΕΛΓΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το χορηγούμενο ποσό προκαταβολής θα αφαιρεθεί από το τελικό ποσό επιχορήγησης, το οποίο θα προσδιοριστεί με νεότερη κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις προκαταβολής της επιχορήγησης, το ποσό της προκαταβολής αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν εντόκως από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι πρόκειται για το πρώτο μέρος πληρωμών των πυροπλήκτων, καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλες σχετικές αποφάσεις έως ότου εξοφληθούν όλοι οι πληγέντες δικαιούχοι.

«Είναι η πρώτη απόφαση χορήγησης ενίσχυσης σε πυροπλήκτους των οποίων οι εκτάσεις δεν είχαν εντοπιστεί αρχικά από το δορυφορικό σύστημα “Koπέρνικος” και θα ακολουθήσουν κι άλλες το προσεχές χρονικό διάστημα. Ο ΕΛΓΑ ξεκίνησε τη σταδιακή καταβολή των αποζημιώσεων και καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια σε καθημερινή βάση για την πληρωμή όλων των πληγέντων με βάση την καταχώριση των σχετικών πορισμάτων», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως το πρόβλημα είχε εντοπιστεί κυρίως σε πυρόπληκτους παραγωγούς κοινοτήτων του δήμου Πύργου (Βαρβάσαινα, Κολίρι, Λαμπέτι) οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή σε καμία από τις πληρωμές του 2022, καθότι το σύστημα «Κοπέρνικος» δεν είχε καταγράψει δορυφορικά τη ζημιά, αφήνοντάς τους ακάλυπτους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot