FOLLOW US: facebook twitter

Πλειστηριασμοί: Η πρόταση για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Ημερομηνία: 18-06-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”137675″ img_size=”full”][vc_column_text]

Έπειτα από διαπραγματεύσεις 48ωρών μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των τραπεζών

[/vc_column_text][vc_column_text]Ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου πλατφόρμα στην οποία τα ευάλωτα νοικοκυριά θα δηλώνουν την πρόθεση τους να ενταχθούν στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων προκειμένου να διασώσουν το ακίνητο στο οποίο διαμένουν.

Η πλευρά των τραπεζών προσήλθε στις συζητήσεις με το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών με συγκεκριμένη πρόταση για το μεταβατικό καθεστώς που θα ισχύει για τα ευάλωτα νοικοκυριά, από τις αρχές Ιουλίου έως και τα τέλη Μαρτίου του 2022, οπότε και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουν ως ενιαία θέση τους στους Θεσμούς, για την κάλυψη του κενού που παρουσιάζει η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου στο σκέλος του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.

Η πρόταση

Συμφώνα με την πρόταση των τραπεζών, τα νοικοκυριά που θεωρούνται ευάλωτα και έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία, θα πρέπει από την 1η Ιουλίου να δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους την πρόθεσή τους να ενταχθούν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, προκειμένου να διασώσουν το ακίνητο όπου διαμένουν.

Το πιστοποιητικό που θα λαμβάνουν από τη σχετική πλατφόρμα θα αποτελέσει και το διαβατήριο για την επιδότηση της δόσης του δανείου τους κατά τη μεταβατική φάση, δηλαδή έως ότου ενεργοποιηθεί ο φορέας στα τέλη Μαρτίου του 2022.

Το πρόγραμμα πρόκειται να ενεργοποιηθεί προκειμένου τα νοικοκυριά αυτά να προστατευθούν από τα αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμούς έως ότου ενεργοποιηθεί ο φορέας, και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών θα προβλέπει την επιδότηση της δόσης του στεγαστικού τους δανείου κατά το μοντέλο που προβλέπεται στον νέο πτωχευτικό νόμο, ανεξάρτητα από το εάν ο φορέας έχει τεθεί σε λειτουργία.

Το επίδομα θα είναι μεταξύ 70 και 210 ευρώ το μήνα ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού και θα επιτρέπει την πληρωμή της δόσης του στεγαστικού δανείου προκειμένου να αποτραπεί ο πλειστηριασμός του ακινήτου τόσο στη φάση της μεταβατικής περιόδου όσο και μετά, δηλαδή όταν θα έχει δημιουργηθεί ο Φορέας.

Πότε χαρακτηρίζεσαι ευάλωτος

Για να χαρακτηριστεί κάποιος «ευάλωτος» θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά προσδιορίζονται στο νόμο 4472/2017, δηλαδή αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και είναι τα εξής:

Α) Εισοδηματικά

Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Β) Περιουσιακά

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Γ) Διαμονής

Ο δικαιούχος όπως και υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 5 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά.

Παράταση για τον εξωδικαστικό

Την ίδια στιγμή με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται κάθε μέρα οι οφειλέτες που διερευνούν τη δυνατότητα ένταξης στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών με την εισαγωγή τους στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Περισσότεροι από 15.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός δεν μεταφράζεται ακόμη σε ολοκληρωμένα αιτήματα, υποδηλώνει το αυξημένο ενδιαφέρον οφειλετών για την ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών που έχουν στις τράπεζες και στο Δημόσιο.

Αντιμέτωπες με την προοπτική να βρεθούν μπροστά σε μαζικά αιτήματα ρύθμισης, οι τράπεζες διατύπωσαν κατά την τελευταία σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο τις πρώτες επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο θα καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτά τα αιτήματα και επικαλούμενες τις καθυστερήσεις που ενδέχεται να υπάρξουν λόγω των καλοκαιρινών αδειών των υπαλλήλων τους, ζήτησαν παράταση πέραν του διμήνου που προβλέπει ο νόμος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πηγή: news247.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia