FOLLOW US: facebook twitter

Π. Πλατανιάς: Η Μεταβατική Πορεία της Ελληνικής Γεωργίας

Ημερομηνία: 06-07-2016 | Συντάκτης:

platanias-panos

Άρθρο του Παναγιώτη Πλατανιά –  Γεωπόνου Περιφ/κού Συμβούλου  Ηλείας

Η εφεύρεση του αυτοκινούμενου γεωργικού ελκυστήρα (τρακτέρ) στα μέσα του 20ου αιώνα περίπου, θεωρώ ότι ήταν η μεγαλύτερη τεχνική επανάσταση, τουλάχιστον όσον αφορά τη γεωργία
Η προηγούμενη τεχνική επανάσταση στη γεωργία, ήταν η εφεύρεση του αρότρου τον 7ο π.χ. αιώνα από τον Ησίοδο το Βοιωτό.

Ας σημειωθεί ότι το άροτρο δεν άλλαξε σε τίποτα μέχρι σήμερα, τόσο ως προς την διείσδηση στο έδαφος , όσο και ως προς την έλξη.

Απλά  από ξύλινο έγινε μεταλλικό.

Η έλξη του αρότρου γινότανε και γίνεται επί 27 αιώνες (από τον 7ο π.χ. αιώνα όπως προαναφέραμε) σε όλο τον πλανήτη γη με  ζώα, κυρίαρχα με αγελάδες και άλογα και μερικές φορές με ανθρώπους δούλους και σκλάβους.

Η ελκτική δύναμη του ελκυστήρα (τρακτέρ) σήμερα είναι τεράστια, ταχύτατη, ηλεκτρονική, προγραμματίζεται και δύναται να εκτελεί κάθε εργασία, χωρίς χειριστή και μάλιστα να ελέγχεται από μεγάλες αποστάσεις όπως το όργωμα , το φρεζάρισμα, η σπορά, η φύτευση , οι ψεκασμοί , η εγκατάσταση σταγονιδίων χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου χεριού.

Ανάλογα ηλεκτρονικά μηχανήματα είναι εξ’ άλλου οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές, συλλεκτικές ΄βάμβακος , βιομηχανικής τομάτας κλπ.

Όπως με διαβεβαιώνει ο συνάδελφός μου , Περιφερειακός Σύμβουλος ο Γιάννης Αρβανιτάκης έχει εφευρεθεί και συλλεκτική μηχανή φράουλας.Με τη διαφορά ότι είναι προς το παρόν  «δυσκίνητη».

Εκτιμώ, ότι σύντομα θα γίνει «ευκίνητη» και θα αποκαταστήσει τους ταλαίπωρους μπαγκλαντέζους που μας δίνουν προϊόν υπεραξίας.

Η εξέλιξη αυτή απελευθερώνει εργατικά χέρια μειώνει ως εκ τούτο τον γεωργικό πληθυσμό , η αγροτική καλλιέργεια των μικρομεσαίων αγροτών καθίσταται ασύμφορη και εγκαταλλείπεται, με συνέπεια να αυξάνεται η προσφορά γαιών και να πέφτει η τιμή των χωραφιών.

Να σημειώσουμε εδώ ότι στον ΤΟΕΒ Πελοπίου , όπως μου δήλωσε φίλος μου o Πρόεδρος  κ. Κατσώλης, αρδεύεται μόνο το 35% των εκτάσεων, αλλά και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων ο κ. Παλαιολόγος , που τα Μυρτούντεια είναι το ευφορότερο και παραγωγικότερο μέρος της Μεσογείου, παρόλα αυτά καλλιεργείται μόνο το 60%  , τα λοιπά στρέμματα το 40% είναι μικροιδιοκτησίες, οι οποίες είναι πλέον ασύμφορο να καλλιεργηθούν.

Σημειωτέον ότι η πρόσφατη εδαφολογική μελέτη για το παρόν κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, χαρακτηρίζει τα εδάφη της Ηλείας και της Δυτικής Αχαϊας «ως γαίες υψηλής φυσικής αξίας».

Ακολουθούν τα εδάφη της Κρήτης και ύστερα τα εδάφη της λοιπής Πελοποννήσου.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι οι «μικροιδιοκτήτες» χάνονται ως παραγωγοί, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται από την οικονομική κρίση, δεδομένου ότι θα οδηγήσει πολλούς από τους μικροιδιοκτήτες «να εκλιπαρούν» να πουλήσουν τη γη τους σε ευτελιστικές τιμές.

Το τραγικότερο βέβαια είναι αυτό που θα ακολουθήσει και είναι το εξής: Οι περισσότεροι αγρότες , για να μην πω όλοι, χρωστάνε χρήματα από δάνεια που είχαν στην τέως Αγροτική Τράπεζα.

Τα δάνεια αυτά βρίσκονται σε λήθαργο αλλά κάποια στιγμή θα αφυπνιστούν με όλους τους τόκους και τα επιτόκια.

Αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει τότε όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Αντικειμενικά, βέβαια ο κλήρος πρέπει να μεγαλώνει διαφορετικά η καλλιέργεια θα είναι ασύμφορη και μη ανταγωνιστική.

Σωστό , όμως η γη θα περάσει σε μεγαλοαγρότες , στους παρακμασμένους  συνεταιρισμούς, ή στις ομάδες παραγωγών;;

Το θεωρώ αστείο. Σε κανέναν από τους παραπάνω.

Νομοτελειακά τα χωράφια θα περάσουν στις εταιρείες τροφίμων, και οι τέως αγρότες θα εκλιπαρούν να «δουλέψουν» μεροδούλι, όσο θα υπάρχει βέβαια, λόγω του αυτοματισμού.

Δυστυχώς εκεί βαδίζουμε και εκεί βρίσκεται η μεγάλη ευθύνη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος των τελευταίων ετών.

Υπάρχουν λύσεις;

Πάντα υπάρχουν λύσεις αν αφυπνιστούμε και βγούμε όλοι από το λήθαργο που μας έχουν οδηγήσει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia